23 / 04 / 2024

Kocaeli'de yeni OSB'ler yerine kültür ve spor öne çıksın!

Kocaeli'de yeni OSB'ler yerine kültür ve spor öne çıksın!

Var olan 16 organize sanayi bölgesine yenilerini eklemeye hazırlanan Kocaeli'de plansız şekilde kurulan OSB'lerin kentin eşsiz ekolojik yapısına zarar verdiği belirtildi. Akademik çevreler, kentte turizm, kültür ve sporun öne çıkarılması gerektiği düşünce



Kocaeli'de sayıları 16'ya ulaşan organize sanayi bölgelerinin yanı sıra yeni kurulması düşünülen organize sanayi bölgeleri önümüzdeki dönemlerde çevre açısından en büyük engel olarak gören Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Savaş Ayberk, "OSB'lerde doluluk oranları yüzde 30'u bulmadığı halde yenileri kurulmaya çalışılıyor. İnsan bazen düşünüyor OSB'leri sanayileşme düşüncesinden çok OSB kurmuş olmak için mi kuruyoruz Kimi yorumlara bakarak bu düpedüz toprağın fiyatının artışından faydalanmak anlamına geliyor. Kocaeli artık bu konuda açık bir karar vermeli" dedi.

1970'li yıllarda hızla sanayileşen, 1990'lardan itibaren ise kentsel ve endüstriyel dönüşüm içerisinde olan Kocaeli'yi dünyada eşi benzeri olmayan bir ekolojik oluşum olarak nitelendiren Ayberk, endüstriyel dönüşüm adı altında plansız bir şekilde yapılan ve doğal oluşuma zarar veren OSB'leri eleştirdi.

OSB'lerin sanayiyi geliştirmek için kurulması gerektiğine dikkat çeken Ayberk, "Kocaeli, endüstriyel dönüşüm açısından insanların çok tercih ettikleri bir bölge. Endüstriyel dönüşüm beraberinde kentsel dönüşümü de getiriyor. Yeni yarattığınız iş alanlarının yakınlarında insanlara yeni yaşam alanları oluşturmanız gerekiyor. Ne var ki, Kocaeli'nin arazisi çok pahalı olduğu için arazi üzerinden birtakım yararlanmalar söz konusu. Bu nedenle de OSB yapılaşmaları dur durak bilmiyor. Böyle olunca yeni sanayi ve konut alanlarının rantı yükseliyor. Bu sarmal nereye kadar devam edecek Bir süre sonra insanları mutsuz kılacak, soluk alamayacağımız bölgelerde yaşayacağız. Bu süreç henüz tamamlanmadı, belki de yeni başlıyor gibi görünüyor. Kandıra Gıda OSB dilerim son uygulama olur ama şahsen ben öyle olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

Kocaeli'nin İstanbul'un geri tepmesini yaşadığını ve bu süreçten olumsuz etkilendiğini kaydeden Ayberk, bu nedenle sanayinin yüklediği yükü Kocaeli'nin artık taşıyamaz duruma geldiğini öne sürdü. Yaklaşık 80 kilometrekarelik bir ova olan Kocaeli'de 30 yıl önceki taban suyu düzeylerinin kurak yaz aylarında bile 5 metre olduğunu ifade eden Ayberk, "Bugün ise ne yazık ki 30 metrelere kadar indi. Sanayi tesisleri yer altı sulannı çok çekti. Su kaynaklarımızı toprak üzerine beton dökerek kapatıyoruz. Artık taban suları, İzmit Körfezi doğusu ile Sapanca Gölü batısı arası yağmur sulan ile beslenemez durumuna geldi. Kentsel endüstriyel gelişim projelerinde mutlaka su havzalarının korunmasına birinci derecede özen gösterilmeli. Aynı derecede önemli bir diğer husus; verimli toprakların yok edilmesini önlemek zorundayız. Toprak yitirildiğinde geri kazanmak olanaksız. Bir de her ikisinde korunmasında etkili yeri olan orman alanlarını ve doğal bitki alanlarını korumak. İyi bir gelecek için bu 3 hususa dikkat etmek zorundasınız" şeklinde konuştu.

Otomotiv, kimya ve ağır sanayinin merkezi konumunda olan Kocaeli'nin bundan sonraki süreçte ileri teknoloji gerektiren sektörleri hedef almasını isteyen Ayberk, bu seçimin kentin ağırlaşan sanayi sorunlarına da çözüm getireceğini söyledi. Ağır sanayi ve otomotiv sektörünün artık sadece verimlilik ve ileri teknoloji adına kendini geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Ayberk, kentin artık ön plana çıkması gereken yönlerinin turizm, kültür-sanat ve spor olduğunu vurguladı.

Su sporlarında markalaşma olabilir

İleri teknoloji içeren sektörlere kayılmasını isteyen Ayberk, "Bu bölge artık bunu kaldırır. Ağır sanayi ve otomotiv geldiği noktadan öteye sadece verimlilik adına, ileri teknoloji adına kendini geliştirmeli. Bugün şehrimiz kültür, sanat, turizm ve eğitim Ar-Ge merkezi olabilme yeteneğine sahip. Örneğin denizi, dağı ve golüyle su sporlan alanında marka olabilir. OSB'ler tam kapasite ve en üst verimlilikle çalışmalı. Sanayi için OSB'ler iyi bir çözüm. Ancak arazi üzerinden rant getirici bir gelişmeyi özendiren bir gidiş olmamalıdır" şeklinde konuştu. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından her yıl verilen Sahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'ne de değinen Prof. Dr. H. Savaş Ayberk, geçtiğimiz yıl ödül alan sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve Çevre yatırımlarının 600 milyon dolara çıktığını bunu önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Arslanbey ve Dilovası kötü örnek

Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Savaş Ayberk, OSB statüsüne kavuşması yıllar süren Dilovası OSB'nin yörenin sanayiden kaynaklanan sorunlarına bir ölçüde çözüm bulma yönünden güzel bir çözüm olduğunu belirterek, "Arslanbey OSB, Samanlı Dağlan'nın Sapanca Gölüne inen yamaçlarında yoğun orman kaplı doğal özellikleri yüksek bölgesi iken tarım toprakları devre dışı bırakıldı, o bölgede sanayi konuşlandı. Aynı şekilde Dilovası. Bir sürü arazi alındı, satıldı. Dünün meyve bahçelerinin uzandığı cennetten bir köşeyi biz sanayiye açtık depolar kuruldu ileri teknoloji kullanmadan üretime başlandı. OSB ilan edilmesi belki de bu süreçte en yararlı iş oldu Sanayiyi de kendi içinde ayıklayıp, seyrekleştirip yeşil alanların içerisine gömülmüş temiz sanayiye dönüştürmemiz lazım. .Bunun ötesinde bir çözüm yok, Mevcut sanayi koşulları iyileştirilebilir. Yenilerin gelmesi daha denetimli olabilir" açıklamasını yaptı.

Mehtap Akbaş Çiftçi / DÜNYA


Geri Dön