26 / 04 / 2024

Kocaeli'nde kiralık daire sıkıntısı yaşanıyor!

Kocaeli'nde kiralık daire sıkıntısı yaşanıyor!

Bu günlerde Kocaeli'nde kiralık daire sıkıntısı yaşanıyor. Yeni evlenenler, Kocaeli'ne tayin olanlar ve en önemlisi öğrencilerden kaynaklanan kiralık ev sıkıntısı had safhada. Fiyatlar arttı ama hala sıkıntı devam ediyor.



Kocaeli'nde kiralık daire sıkıntısı baş gösteriyor.. Yeni evlenenler, Kocaeli'ne tayin olanlar ve en önemlisi öğrencilerden kaynaklanan kiralık ev sıkıntısı had safhada. Fiyatlar arttı ama hala sıkıntı devam ediyor.


Aslında hep bu mevsim kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor. Dönemsel olmanın yanı sıra fiyatların arttığı bir dönemdir bu. Yeni evlenecek olanlar, Kocaeli'ne tayin olacaklar ve öğrencilerin yoğun ev aramaları piyasayı artırıyor. Ev sahipleri kışın 600 TL’ye veremedikleri evlerini, bu zamanlarda 750 TL’ye vermeye çalışıyorlar. Tabi, bu serbest piyasada herkes istediği fiyatı ister ama bu ciddi krizin de çözülmesi gerekiyor. 60 metrekare net kullanım alanlı, iki oda bir salondan oluşan eve 750 TL isteniyorsa da, bunun sorumlusu kimdir diye sorulması gerekiyor.

 

KENT KONUT’TA 750 TL

Birçok spekülasyon yapılıyor. ‘Kiraları emlakçılar artırıyor’ veya ‘Öğrenciler kiralık piyasasını artırıyor’ diye. Mutlaka bunlar da kira fiyatlarının artmasına neden olabilir ama şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, ev sahibi kendi evini emlakçı olmadan kiraya verirken, fiyatını emlakçı olmadan belirliyor. Bakın ‘Kent Konut 2. Etap’ta bir ilan; 750 TL, 2+1 kiralık daire” hem de sahibinden. 77 metrekare kullanım alanlı deniliyor ama 60 metrekare net kullanım alanlı bir daire ve fiyatı 750 TL. Serbest piyasa ekonomisi böyle bir şey demek!

 

MERKEZDEKİ DAİRELER

İzmit merkezdeki kiralık daireler ise eski, yorgun ve en önemlisi birçok hasarlı dairelerden oluşuyor. Sadece yol masrafı yapmamak için merkezde oturmak isteyenler var. Eskiymiş, yorgunmuş, hasarlıymış demeden bu evlere 600-800 TL aylık kiralar isteniyor. Merkez de tabiri caizse ‘Ahır’ denilecek yerlere 500 TL isteniyor. Merkezde sıkıntı çok büyük. Buna rağmen adam gibi kiralık daire bulmak neredeyse imkansız oldu. İlimizde ve çevremizde yaşanacak bir depremde bu hasarlı, yorgun ve yaşlı dairelerde yaşamlarını yitireceklerden kim sorumlu olacak?

 
KENT KONUT DEVREYE GİRMELİ

İzmit’te çok ciddi kiralık ev sıkıntısı yaşanırken, bu kente binlerce konut yapan Kent Konut’un hala lüks konut yapma hevesi, insanları çıldırtıyor. Sosyal sorumluluk çerçevesinden bakmak gerekiyor. Bu kente her yıl binlerce öğrenci geliyor. Burada okuyup bitirenler de iş imkanı olduğu için kalıyorlar. Sadece üç beş yurt yaparak bu iş çözülmez. Kent Konut sosyal konut yaparak bu durumu durdurabilir. Zaten böyle devam ederse, enflasyonun çok üstünde kiralarla karşı karşıya kalabiliriz. Seneye 750 TL olanlara 1.000 TL denirse de kimse şaşırmasın.


Bizim Kocaeli


Geri Dön