19 / 04 / 2024

Kocaeli'ne metro müjdesi!

Kocaeli'ne metro müjdesi!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bölgede hayata geçirilen tramvay ve İzmit’teki yeni trafik düzenlemesine dair açıklamalarda bulundu. Karaosmanoğlu, vatandaşlara metro müjdesi de verdi.



Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu kentte hayata geçen tramvay ve İzmit’teki yeni trafik düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 


Karaosmanoğlu, bölgedeki metro projeleriyle ilgili açıklama yaptı. Ulaşım konusunu insan vücudundaki damarlara benzeten Başkan, şu açıklamalarda bulundu: 


“Her yıl 40 – 50 bin nüfus artışı oluyor. 40 – 50 bin bir kent demek. Anadolu’nun pek çok kentinden daha büyük bir nüfus, her yıl Kocaeli’nde artış var. Şu anda nüfusumuz aşağı yukarı 2 milyona geldi. Ve sanayi kenti, üretiyor Kocaeli. Türkiye’deki üretimin yüzde yirmiye yakını Kocaeli’nde. Bir transfer merkezi, ticaret merkezi aynı zamanda. Liman kenti. Zor bir kent tabi ki. Ama Allah’a şükür bunların her birini önümüze aldık. Bilimsel ve teknik çalışmalarımızı yaptık. Ulaşım master planını, lojistik master planımızı, üniversitelerimizde işin teknik boyutunu çok güzel bir şekilde çalıştık. Hedeflerimiz belli, planlarımız belli. Şimdi tabi tramvay yaptık. İzmit’te sadece. Bunu biraz daha zamanla geliştireceğiz ihtiyaca göre. Gelecek yıllarda şekillenecek bunlar. Bizi bekleyen en önemli problem, tramvay yeterli değil. Tramvay yüzeyde yürüyen, otobüsün biraz daha farklı bir versiyonu. Demir raylar üzerinde yürüyor. Bütün dünyada kullanılıyor. Basit, günü birlik ulaşımda pek çok yerde kullanılabilir.”


Gebze – Darıca – Çayırova'da hayata geçirilmek için planlan proje ile ilgili konuşan Karaosmanoğlu, “Projemiz bu yıl bitecek. 2018’de ihalemizi yapıp kazmayı vuracağız. Şu anda proje devam ediyor Gebze bölgesinde. Ayrıca İzmit bölgesinde çalışıyoruz. İzmit Körfez ilçemizden başlayacak Derince, İzmit ve Cengiz Topel Havaalanı’na kadar gidecek bir projemiz daha var. Bunu hem Ulaştırma Bakanlığımız ile görüşüyoruz. Gebze bölgesini Bakanlığa şunu teklif ettik: Biz Gebze bölgesinde kendi imkanlarımızla, kendi bütçemizle yapalım ama İzmit bölgesini bunu kendi bütçemizde yapma yeterli değil. Onu da Ulaştırma Bakanlığımız ile bakalım inşallah anlaşacağız ve pas edeceğiz.


Karşılıklı olarak 2019’da İzmit bölgesinde metro projesi de biterse 2020’de ihale yapılabilir hale gelir ve Kocaeli’ne de yakışan bu. Metro yapamazsak gelecekte biz tıkanırız. Şu anda mevcut yollar, karayolları gelecekte bizi taşımaz. Kavşaklar bize yeterli olmaz. Yerin altını kullanmamız lazım. Tıpkı vücudumuzdaki damarlar nasıl derinin altında ise, ben bu benzetmeleri yapıyorum, derinin altında hiç çatışmadan damarlarımız kan akışı gidiyor. Allah böyle yaratmış. Biz de yerin altını kullanmamız lazım. Yerin altını kullanmazsak yerin üstü bu kadar araca, günlük toplu taşıma araçları, özel araçlar, kamyonlar, TIR’lar bunlar bu kenti çok yoğun kullanıyor'' dedi.



Bizim Gazete


Geri Dön