25 / 04 / 2024

Kocaeli'nin tarihi dokusu ortaya çıkıyor!

Kocaeli'nin tarihi dokusu ortaya çıkıyor!

Kocaeli' nin tarihi dokusu ortaya çıkıyor. İzmit' te yaklaşık 40 yıl önce inşa edilen ve bir süredir atıl durumda olan Orduevi Misafirhanesi, belediye ekiplerince yıkıldı...



İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Orduevi Misafirhanesi'nin yıkımıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında Orduevi Misafirhanesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Vali Konağı'nın da yıkılacağı söyledi.


Yapılan yıkımlarla Kültür Tepesi, İmaret Camisi, Redif Binası ve Kasr-ı Hümayun'un daha da görünür hale geleceğini ifade eden Doğan, bu kapsamda Orduevi Misafirhanesi'nin yıkımına başlandığını kaydetti.


Doğan, yaklaşık 40 yıl önce yapılan bu bina ve çevresindeki diğer ek binaların yapılmasıyla buradaki tarihi dokunun görünmediğini anlatarak, "Sonradan yapılan bu binaları sırayla yıkarak bu tarihi dokuyu ön plana çıkartacağız. Bizler şu anda tarihi bir anı yaşıyoruz. Kültür Tepesi’nin İstanbul'daki Pierre Loti, Paris'teki Ressamlar Tepesi'nden aşağı kalır yanı yok. Hedefimiz, oralardan daha popüler bir sanat tepesini ortaya çıkarmak" diye konuştu.


Sadece İzmit'in değil, Avrupa'nın da konuştuğu bir projeyi İzmit'e kazandırdıklarını dile getiren Doğan, Kültür Tepesi'nin tüm Avrupa'nın tanıdığı bir yer haline geleceğini kaydetti.


Doğan, "Vali Konağı'nın yıkımıyla ilgili Vali Ercan Topaca ile görüştük. Valimiz konuya sıcak bakıyor ve projemize onay verdi. Yıkılacak olan binaların tarihi bir tescili bulunmuyor. İl Sağlık Müdürlüğü, yeni vilayet binasının bitimiyle oradaki yerine taşınacak ve mevcut binasının da yıkımına başlanacak. Hedefimiz olan Sanat Tepemiz şehrimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.


Konuşmanın ardından Orduevi Misafirhanesi'nin yıkımına başlandı.


AA


Geri Dön