18 / 04 / 2024

Kocamustafapaşa'da iki apartman yasa çerçevesinde yeniden yapıldı!

Kocamustafapaşa'da iki apartman yasa çerçevesinde yeniden yapıldı!

Kocamustafapaşa Mahallesi’ndeki Kemancı Siteleri’nin bir bloğunu oluşturan Manolya ve Sümbül Apartmanları, 2012 yılında kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası ile apartman sakinleri tarafından yasa çerçevesinde, yeniden yapıldı.




Kocamustafapaşa Mahallesi’ndeki Kemancı Siteleri’nin bir bloğunu oluşturan Manolya ve Sümbül Apartmanları, 2012 yılında kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası ile apartman sakinleri tarafından yasa çerçevesinde, yeniden yapıldı. Yeni evlerinde güvenilir ve huzurlu bir hayata başlayan apartman sakinleri, yenileme kararı alınmasından, müteahhitle anlaşma yapılması sürecine kadar her adımlarında yanlarında olan Başkan Mustafa Demir’e minnet borçlu olduklarını dile getirdiler.



Kocamustafapaşa Mahallesi’ndeki Kemancı Siteleri 1978 yılında yapılmış. Bir blok dahilindeki Sümbül ve Manolya Apartmanları 1999 yılındaki depremde ağır hasar gördüğü tespit edilerek, mahkemece binanın boşaltılıp; güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması kararlaştırılmış. 15 gün içerisinde evlerinden çıkma durumunda kalan site sakinleri Tijen Belkıs Dumantepe ve Hatice Tuzluca evlerinin kentsel dönüşüm sürecini anlattılar.


Kentsel dönüşüm sürecinde izlediğiniz yoldan bahseder misiniz?


Mahkeme kararının ardından 15 gün içerisinde evlerimizi boşalttık ve kentsel dönüşüm sürecimiz başladı. Biz başladığımızda yasa çok yeniydi, daha tam oturmamıştı. Bizim bloğumuz 18 daire 10 dükkândan oluşuyor. Burada önce bir yönetim oluşturarak genel kurul yaparak, yöneticilerimizi belirledik ve yetkilendirdik. Müteahhitlerle görüşmelere başladık. Bina risk raporu için bir şirketle anlaştık. Kentsel dönüşüm kapsamına alınması için inceleme yaptırdık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluru ile kentsel dönüşümden yararlanma hakkına sahip olduk. Bunun yanında bankalarla görüşmelerimizi yaptık.


Projenin sizin açınızdan avantaj ve dezavantajları ne oldu?


Bizim açımızdan tek dezavantajı banka ve müteahhitle anlaşma süreçlerini evimizde değil, taşındıktan sonra başlatmak durumunda kalmamızdı. Avantajlarımız ise çok fazla. Her şeyden önce deprem şuan çok önemli bir tehlike. Evimize geçtikten sonra yaşanan bir depremde biz evlerimizde hiçbir şey hissetmedik, komşulardan haberdar olduk. Şuan güven içinde bir hayat yaşıyoruz. Binamızın nasıl yapıldığını, hangi malzemelerin kullanıldığını, ne kadar sağlam olduğunu gördüğümüz için her şeyden önce içimiz rahat. Bizim evlerimiz eski olduğu için elektrik ve su tesisatları sürekli sorun çıkarıyordu. Artık sorunsuz evlerimiz var.


‘EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ MUSTAFA DEMİR’Dİ’


Fatih Belediye Başkanımız Mustafa Demir bize çok yardımcı oldu. Bankayla anlaşılması müteahhitle mutabakata varılması yasa oturmadığı için bizim zorlandığımız, bir yandan da hızlı hareket etmemiz gereken süreçlerdi. Prosedürler ve resmi işlemlerde Sayın Başkanımız hep yanımızda oldu. Aynı zamanda Başkan Yardımcımız Talip Temizer ile Bora Selim ve müdürlerimiz de hep bizimleydi. Sıkıştığımız her an, her problemimizde ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Fatih Belediyesi’nin desteği bizim için bu süreçte manevi olarak çok önemliydi. Sağ olsunlar bizim yönetimimizin altıncı yöneticisi oldular. Banka ve müteahhitlerle kendileri görüştüler. Doğru insanlarla mı hareket ediyoruz diye bizden daha hassas davrandılar. Bu destekten dolayı biz hiçbir mağduriyet yaşamadık. En ufak problemimizde Mustafa Demir bizi kendisi kabul etti. Bütün sorunlarımızı dinledi, sonuna kadar bu projenin yanındaydı. Bu da bize hep umut verdi.


‘PROJEMİZ MUSTAFA DEMİR SAYESİNDE HAYATA GEÇMİŞTİR’


Fatih Belediyesi kentsel dönüşüm konusuna çok hâkim bir belediye. Türkiye’ye örnek olan kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçtiği bir ilçe. Fatih’teki konutların da çok eski, bakıma ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu düşününce her Fatihli mutlaka Mustafa Demir gibi vatandaşının sorununu kendi sorunu olarak gören bir başkandan istifade etmeli, bu şansı değerlendirmeli diye düşünüyoruz. Biz karşılaştığımız en ufak bir problemimizle belediyeye gittiğimizde muhakkak bunu çözüme ulaştırarak döneceğimizi biliyorduk. Bu bizim tek başımıza bu noktaya getirebileceğimiz bir iş değildi. Biz bu projeyi hayata geçirebildiysek Mustafa Demir’in sayesinde olmuştur. Kendisine buradaki 28 aile adına bir kez daha şükranlarımızı dile getiriyoruz.


 



Fatih Belediyesi


Geri Dön