27 / 04 / 2024

Koçfinans sıfır faizli bina güçlendirme kredisi verecek!

Koçfinans sıfır faizli bina güçlendirme kredisi verecek!

Afet riski altındaki binaların yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşüme bir katkı da özel sektörden geldi. Türkiye'de ilk kez hayata geçecek çalışma ile Koçfinans sıfır faizli bina güçlendirme kredisi verecek. Kredinin limiti binanın durumuna göre belirl



Binalar güçlendirelecek
Meclis’te görüşmeleri süren ve yakın zamanda yasalaşması beklenen kentsel dönüşüme bir destek de özel sektörden geldi. Afet riski altında bulunan binaların yenilenmesini amaçlayan dönüşüme özel sektör finans desteği sağlamak için düğmeye bastı. Türkiye’de bir ilk olacak uygulamayla riskli binalar tespit edilecek ve binanın durumuna göre kredi desteği sağlanacak. Bu destekle binaların güçlendirilmesi sağlanacak.

Vatandaş karşılayacak
Van depreminin ardından hükümet, kentsel dönüşüm için düğmeye basmıştı. Sadece İstanbul’da 500 bin riskli bina bulunurken, devlet bu binaları yıkacak ya da yeniden yapacak. Maliyetini ise vatandaş karşılayacak. Bina güçlendirme alanında faaliyet gösteren Artyol Mühendislik ve finans kuruluşu Koçfinans ile işbirliğine giderek, binasını güçlendirmek isteyen vatandaşa kredi imkânı sunuyor.

Sıfır faiz uygulanacak
Öncelikle verilecek bina inceleme kredisinin miktarı 2 bin TL-15 bin TL arasında değişecek. Bu tutarlar için 6 ay 0 faizli taksit uygulanacak. Yine Koçfinans aracılığıyla bina güçlendirme kredisi imkânı da sunan firma, bunu da 2 bin TL alt limitle verecek. Üst limit yapının ve başvurunun durumuna göre belirlenecek. Bina güçlendirme kredisine ise yıllık yüzde 0.60’dan başlayan faiz uygulanacak.

Apartman karar almak zorunda
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Artyol Mühendislik Başkanı Sinan Türkkan, kredi kullanmak isteyen kişi ya da kuramların öncelikle güçlendirme yaptırmak istedikleri bina ile ilgili apartman kararı almak zorunda olduğunu söyledi. Türkkan, “Aynı uygulama işyerleri ve şirket binaları, depolar ve üretim tesisleri için de geçerli” dedi, Kredi uygulaması ilk önce İstanbul’da başladı, ülke geneline yayılacak.

Konut fiyatı ve kira artışında İstanbul lider
Maliyet artışı yansıdı
İnşaat malzemelerindeki maliyet artışı konut fiyatlarını vurdu. Hem konut fiyatı hem de kira artışı bakımından İstanbul ilk sırada yer aldı. Garanti Bankası’nın desteğiyle emlak sitesi Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli’ndeki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2012 Mart ayı raporu yayınlandı.

İkinci elde ilk sırada
İstanbul, geçen ay bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1.18’lik değer artışıyla ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönem içinde metrekare başına ikinci el konut satış fiyatları, Adana’da yüzde 1.06, İzmir’de yüzde 0.85, Ankara’da yüzde 0.75 arttı. Mart ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il yüzde 1.06 artışla yine İstanbul oldu.

Posta


Geri Dön