25 / 04 / 2024

Köfteci Ramiz Manisa'da çiftlik kuracak!

Köfteci Ramiz Manisa'da çiftlik kuracak!

Et fiyatlarına gelen zam üzerine Köfteci Ramiz, Manisa Akhisar'da satın aldığı 100 dönüm arazi üzerine çiftlik kurma kararı aldı



Et fiyatlarına gelen zam üzerine Köfteci Ramiz, Manisa Akhisar'da satın aldığı 100 dönüm arazi üzerine çiftlik kurma kararı aldı. Çiftlik, Pensilvanya'dan gelecek etinin bolluğu ve lezzeti ile bilinen angus cinsi 200 damızlık gebe düve ile bu yılın sonunda faaliyete geçecek.

SON bir yılda kırmızı ete yüzde 93 zam gelmesi Köfteci Ramiz'i bezdirdi, kendi et çiftliğini kurmak için harekete geçti. Köfteci Ramiz markasının yaratıcısı Ramiz Taşkınlar'ın en küçük oğlu olan Bülent Taşkınlar, 'Akhisar'da 100 dönüm arazi aldık. Amerika Pensilvanya'dan angus cinsi damızlık gebe düve getiriyoruz. Çiftliğe geldikten sonra bir ay sonra doğum yapacaklar, hayvan sayısı böylece 400'e çıkacak. Bunun için arazi dahil 2 milyon dolarlık yatırım yaptık' dedi. Hayvanların beslenmesini de kendi ektikleri yonca, yulaf ve çavdarla yapacaklarını belirten, çiftliğin 2010 sonunda faaliyete geçeceğini belirtti.

Türkiye'de çok sınırlı sayıda angus yetiştirilen çiftliklerin bulunduğunu belirten Taşkınlar, 'Deneme amaçlı bu çiftliklerden Angus eti aldık ve pilot bölge seçtiğimiz restoranlarda bu etten köfte yapıp tüketicilere tattırdık. Çok beğenildi. Gerçekten angus eti çok lezzetli ve köfteye de uygun. Başlangıçta restoranlarımızın yüzde 5 et ihtiyacını buradan karşılamayı planlıyoruz. Zamanla et tedarikinin tamamını buradan yapacağız' diye konuştu.

RESTORAN SAYISI 66
2009 sonu itibarıyla 53 olan restoran sayısının 66'ya çıktığını hatırlatan Bülent Taşkınlar, 'Yıl sonu itibarıyla restoran sayısının 80'e ulaşacağını tahmin ediyorum' dedi. Ana şirket Ramiz Gıda'nın 2009 cirosunun 15 milyon TL olduğunu anlatan Taşkınlar, 'Her bir restoran ayrı bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Bunların toplamının cirosu ise 65 milyon TL' diye konuştu.

Ramiz markasına yüklenmemek için Rames adında cafe kurdu
RAMES markasıyla cafe konseptine girdiklerini ifade eden Bülent Taşkınlar, bu fikrin nasıl doğduğunu şöyle anlattı: 'İzmir'de Selway Outlet Park'ta Köfteci Ramiz markasıyla faaliyet gösteriyoruz. Yanımızdaki dükkan boşaldı. Burada ne yapabiliriz diye düşünürken cafe konsepti doğdu. Sırtımızı tamamen Ramiz markasına yaslamak istemedik. Bu yüzden hem Ramiz'i andıran hem de Ramiz'den farklı Rames markasında karar kıldık. Pizza, makarna, tatlıların olduğu İtalyan mutfağı ağırlıklı bir konsept. Burada deneme yapıyoruz. Alacağımız sonuca göre bu marka ile yayılıp yayılmamaya karar vereceğiz.'

Etteki pahalılık 2007'de başladı
TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) analistleri Sarp Kalkan Araştırmacı ile Hüseyin Ekrem Cünedioğlu tarafından hazırlanan, 'Et fiyatlarındaki artışa nasıl  bakılmalı?'' başlıklı politika notu yayımlandı. Notta son dönemde et fiyatlarında yaşanan artışın 2007 yılında yapılan politika hatalarından kaynaklandığı belirtilerek, et fiyatlarını yem ve süt fiyatlarıyla birlikte incelemek gerektiği ifade edildi. Raporda, 2006'da yaşanan kuraklığın etkisiyle 2007 yılında yem fiyatlarının yüzde 22 arttığı, ancak girdi maliyetindeki bu artışa rağmen süt fiyatlarındaki artışın yüzde 9 ile sınırlı kaldığı hatırlatıldı. Bu nedenle de süt üretiminin karlılığını yitirdiği ve kesilen et miktarının yüzde 31 arttığı  kaydedildi.
Akşam/Aydın Löle


Geri Dön