29 / 03 / 2024

Köksal Ünal: Dövizden gayrimenkule geçen karlı çıkar!

Köksal Ünal: Dövizden gayrimenkule geçen karlı çıkar!

Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, bankada ya da yastık altında döviz birikimi olan vatandaşları, hem ekonomiyi rahatlatmak hem de bu uygun konjonktürde alım yaparak ileride karlı çıkmaları için döviz fonlarını bozdurup gayrimenkule yatırmaya çağırdı.




Ekim ayında Türkiye genelinde 130 bin 274 konut satıldı. Satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 19,6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25,1 artış gösterdi. Bu kapsamda banka kredisi ile yapılan ipotekli konut satışları yıllık bazda yüzde 71,8 artarak 48 in 110 adet olarak gerçekleşti.

Eskidji  Ankara  Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, konut satışlarında yaşanan artışı değerlendirirken, bazı kuruluşların faiz indirimleri ve büyük konutlarda ÖTV indirimi gibi düzenlemelerin yanında kurdaki artışın da bunda etkili olduğuna dikkat çekti. Ünal, ev alma planı olan ve kurun yükselmesi paralelinde elindeki döviz birikimlerinin değeri artan bazı vatandaşların bu dövizlerini bozdurarak alıma geçmesinin konut piyasasına katkı yaptığını söyledi. Ancak bu etkinin henüz sınırlı olduğunu değerlendiren Ünal,  bu yönde daha büyük bir harekete ihtiyaç bulunduğunu söyledi.  

Dövizden gayrimenkule geçen karlı çıkar

Ünal, dövizdeki keskin yükselişle gayrimenkulün döviz bazında bir hayli ucuzladığını ve bu alana yatırımın da çok cazip hale geldiğini belirterek,  “Şu an yatırımlarını dövizden gayrimenkule kaydıranlar ciddi oranda karlı çıkacak. Döviz birikimi olan vatandaşlar bu fonlarını bozdurup gayrimenkule yatırırsa, hem döviz talebi aşırı artan ekonomi rahatlar, hem de alım yapan vatandaşlar kazançlı çıkar” dedi. 

Yabancılara yapılan konut satışlarının ise Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30  azaldığına işaret eden Ünal, bunun ülkeye döviz girişleri açısından olumsuz bir gelişme olduğunu, ancak vatandaşların dövizden gayrimenkule geçmesi durumunda bu açığın fazlasıyla kompanse edileceğini belirtti.

“Milli görev”

Köksal Ünal, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından vatandaşların 8 milyar dolar bozdurarak milli ekonomiye destek verdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bazı dış odakların Türkiye’yi  dış politikada etkisizleştirme, ekonomimizi darboğaza sokma girişimleri bugün de devam ediyor. Bu saldırıları boşa çıkarmamız gerekiyor. Yaratılan negatif algıyla ülkemize gelecek yatırımlar caydırılıyor, sermaye girişlerinin önü kesiliyor. Döviz dengesinde ortaya çıkan aleyhte durum nedeniyle kurlar yükselmeye devam ediyor. İşte bu ortamda vatandaşlara önemli bir görev düşüyor. Bir kısım vatandaşımız zaten dövizlerini bozdurup gayrimenkule geçerek milli ekonomimize destek veriyor. Ama bunun daha büyük bir harekete dönüşmesi şart. Döviz hesaplarından ve yastık altından çözülerek 10-15 milyar dolarlık bir kaynağın konut piyasasına girmesi hem ekonomimize canlılığını yeniden kazandırır, hem de kurları baskılayarak, piyasalarda istikrarı sağlar. Kurlar hızla yükselirken konut piyasasında fiyatlar stabil. Bu yüzden konutlar döviz cinsinden oldukça ucuzladı. Dövizini bozdurup ev alacak vatandaşlar oldukça kazançlı çıkacak. Ben döviz birikimi olan tüm vatandaşlarımızı gayrimenkul sektörüne yatırıma çağırıyorum. Bu aynı zamanda ülkemiz ve ekonomimizin istikrarı açısından milli bir görevdir.”




Geri Dön