29 / 03 / 2024

Kolin Termik Santrali'nde çalışmalar sürüyor!

Kolin Termik Santrali'nde çalışmalar sürüyor!

Koordinatörü Bahadır Oral, santralin yörede istihdam imkanı sağlayacağını ve Türkiye'nin dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltılmış olacağını belirtti.



Koordinatörü Bahadır Oral, santralin yörede istihdam imkanı sağlayacağını ve Türkiye'nin dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltılmış olacağını belirtti. 


Proje Koordinatörü Bahadır Oral, Deniş Maden İşletme Müdürü Bilal Kul ve Hidrogen A.Ş Kurumsal İşler Koordinatörü Tayfun Seyhan ile birlikte çalışmalarda gelinen durumu gazetecilere değerlendirdi. İki üniteden oluşan santralde ilk defa çevreye minimum zararlı 3 aşamalı ve dolaşımlı akışkan yatak desülfürizasyon ünitesi olacak bir baca gazı arıtma sistemi kurulacağını belirten Oral, "Soma Kolin Termik Santrali'nin işletilmesiyle birlikte yıllık üretilecek elektrik enerji miktarı brüt 3 milyon 621 bin kWh/yıl (3.621 GWh) mertebesinde olacaktır. Önce iri taneleri tutmak için elektrostatik filtre sistemi, arkasında dolaşımlı akışkan yatak desülfürizasyon ünitesi ve sonrasında toz tucucu filtreler ile Türkiye ve Avrupa normlarına uygun emisyondaki baca gazı atmosfere salınacaktır. 


Avrupa Birliği'nin (AB) muhtemel 2020 yılında aşağı çekeceği emisyon oranlarını dahi mevcut konfigürasyonla sağlayan bu sistemler, Foster VVheeler Almanya tarafından dizayn edilecek, Avrupa ve Çin'de imal edilecektir. Ayrıca bu baca gazı antma sisteminin verileri  Ankara  Çevre ve Şehircilik Bakanlığında an be an izlenerek müdahale edilebilecek. Santral kendimize ait maden sahasından çıkarılan ve kurulacak son sistem bant ile santrale taşınacak. 2 ünite bazında saatte 637 ton kömür tüketecek. İlk ateşlemede dizel kullanılacak. Soma'daki eski sistemli mevcut santralin aksine santralin çalışıp çalışmadığı belli bile olmayacak" dedi. 


"ÜLKENİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTMAYI AMAÇLIYORUZ" 


Kolin Santrali ile yörede istihdam imkanının yanında Türkiye'nin dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltılmış olacaklarını kaydeden Oral, "Cari açığın azaltılması, sanayi tesislerine sağlıklı ve sürekli enerjinin sağlanması, elektriğin daha ekonomik olarak üretilmesi, Türkiye'nin güvenilir enerji ihtiyacının karşılanması, amaçlanmaktadır. Toplamda Soma Kolin Santralinde şu an çalışan 2 bin 206 çalışanımız mevcut. 

Bunun 746'sını Somalılar oluşturuyor" diye konuştu. 


Kolin'in santralin kömürünü karşılayacak Deniş Maden'i ile ilgili de bilgi veren Kolin A.Ş Deniş Maden İşletme Müdürü Bilal Kul ise "Deniş maden sahasında çalışan sayımız şu anda 288 kişiden oluşuyor. Şantiye alanı kurulumu, yol yapımı ve mobilizasyon çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. Madencilik faaliyetlerine başlanmış olup yapılan çalışmalar santral inşaatı terminine paralel olarak maden ocaTürkiye'nin en son teknoloji sistemiyle kurulumu devam eden 510 M W (megavvatt) gücündeki Kolin Termik Santrali'nde çalışmalar olumsuz hava şartlarına rağmen ara verilmeden devam ediyor. 

ğının hazırlığı niteliğinde devam etmektedir. Bu süreçte üretilen kömürler oluşturulan stok alanında stoklanmaktadır. Stoklanan kömürün üstü kil tabakası ile kaplanmaktadır. Şu ana kadar açık ocak maden çalışmalarında 976 bin tonun üzerinde kömür üretimi sağlandı. Bu miktarda bizim santral tamamlandığında test çalışmalarını karşılayacak" şeklinde konuştu. 

Bahadır Oral ayrıca, kömürün yanması sonucu oluşacak küllerin de "Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre dizayn edilecek depolama alanına boru tipi konveyörlerle taşınacağı ve kül depolama sahasına getirilen küllerin, nemlendirilerek tozumasının önleneceğini kaydetti. 

Santralin 2017 yılının sonunda 1. ünitesi, 2018 Şubat ayında da 2. ünitesinde geçici kabul yapılıp ticari işletmeye alınması hedefleniyor.


Manisa Olay


Geri Dön