29 / 03 / 2024

Komodor Remzi Bey Yalısı bugün icradan satılıyor!

Komodor Remzi Bey Yalısı bugün icradan satılıyor!

Anadoluhisarı'ndaki tarihi Komodor Remzi Bey Yalısı, Beykoz Adliyesi İcra Müdürlüğü tarafından bugün satışa çıkıyor. 20 milyon TL'ye satışa çıkan yalıya alıcı çıkmaması halinde 28 Mart'ta ikinci kez ihaleye çıkacak.



Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na ait Anadoluhisarı'ndaki 100 yıllık Komodor Remzi Bey Yalısı, yıllardır süregelen hukuk savaşının ardından bugün bir kez daha icradan satışa çıkarılıyor. Sevinç İnönü'nün, armatör kardeşi Hasan Selim Sohtorik'in kullandığı banka kredisine kefil olması nedeniyle dört yıl önce haciz edilen ve 20 milyon lira fiyat biçilen tarihi yalı bugün bir kez daha Beykoz Adliyesi İcra Müdürlüğü Kalemi'nden icradan satışa çıkacak. Tarihi yalıya alıcı çıkmaması durumunda 28 Mart'ta aynı yerde ikinci ihale yapılacak. İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri'nde yer alan yalı, 1917'de inşa edildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Balkan, Çanakkale, Sakarya ve Büyük Taarruz'da savaşan Mümtaz Aktay Paşa tarafından satın alınan yalıya 1972'de sahip olan Erdal İnönü, binayı kagir olarak yeniden yaptırıp, "Benden sonra müze olsun" vasiyetinde bulunmuştu. Taban oturma alanı 153, toplam kullanım alanı ise 634 metrekare olan yalıda 4 salon, 6 oda ve 7 banyo ve tuvalet ile asansör bulunuyor.


Komodor Remzi Bey Yalısı icradan satılıyor!


Sabah


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


İstanbul Anadoluhisarı'nda boğazın en kıymetli yalılardandı. 1972 yılında eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü tarafından satın alındı. İşte o yalının adı Komodor Remzi Bey Yalısı'ydı. İnönü, binayı satın almasının ardından "Benden sonra müze olsun" vasiyetinde bulundu. Ancak yalı bir anda kendisini icra savaşı içerisinde buldu! Yılan hikayesine dönen icra savaşı, İnönü'nün eşi Sevinç İnönü'nün, armatör kardeşi Hasan Selim Sohtorik'in sahibi olduğu Sohtorik Denizcilik ve So-Trans Denizcilik şirketlerinin 1997 ve 1998'de, gemi almak için Emlakbank'tan çektiği 13 milyon 390 bin ve 1 milyon 950 bin dolarlık kredilere kefil olması ile başladı! İnönü'nün Vasiyeti vardı Sohtorik, borçlarını ödememesi üzerine kardeşine kefil olan Sevinç İnönü hakkında 1999 ve 2001 yıllarında icra işlemi başlatıldı. İki icra dosyasında toplam 2 milyon 875 bin TL'lik anaparaya yıllık yüzde 180 faiz uygulanınca Sevinç İnönü'nün borçları toplamda 26.4 milyon TL'nin üzerine çıktı. 4 yıl önce haciz edilen yalı, 7 milyon 600 bin liraya satışa çıkarıldı. 10 yıllık mücadele sonucunda bankaya toplam 2 milyon 874 bin lira borcu bulunan Sevinç İnönü, başka bir bankadan aldığı kredi ile satış günü son anda yalıyı kurtardı. Yaklaşık 16 senedir bir haciz savaşı içerisinde bulunan yalı, borçların ödenmemesi üzerine bugün yeniden satışa çıkarıldı. 20 milyon lira fiyat biçilen yalıya alıcı çıkmaması durumunda 28 Mart'ta aynı yerde ikinci ihale yapılacak.


*Taban oturma alanı 153 metrekare

* Toplam kullanım alanı ise 634 metrekare 4 katlı ahşap yalıda 4 salon, 6 oda, 7 banyo ve tuvalet ile asansör var.

* Denize sıfır yalı Anadoluhisarı Kalesi ile Boğaziçi arasında kalıyor.

* Binanın girişinde ise tek katlı 25 metrekare alanlı görevli binası bulunuyor.

* Yalı 4 yıl önce de 7 milyon liraya satışa çıkarılmıştı.


100 YILLIK TARİHİ VAR

Yalı, 1917 yılında Osmanlı Bahriyesi'nde komodor rütbesinde olan Remzi bey tarafından yaptırıldı. Yalı 1925'te Sakarya Savaşı, Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı'nın önemli paşalarından sayılan Mümtaz Aktay Paşa tarafından satın alındı. Ardından 1972'de Erdal İnönü tarafından alındı. Yalı 1992'de yıkılarak yeniden yaptırıldı. Yalıda 1980'li yıllarda Ressam Feyhaman yaşamış, buradan Boğaz tabloları yapmıştır. Yalının bugünkü sahibi Sevinç-Erdal İnönü Vakfı'dır.


Takvim


Geri Dön