19 / 04 / 2024

Komşularla sıfır sorun mobilya sektörüne yaradı

Komşularla sıfır sorun mobilya sektörüne yaradı

Türkiye’nin son yıllarda komşularla "sıfır sorun" politikasının, bir çok alanda olduğu gibi mobilya sektöründe de olumlu yansımaları oldu  



İstikbal, Bellona, Mondi ve Regina markalarını bünyesinde barındıran Boydak Holding’in, ihracat ve yurtdışı yatırımlarını artırdığı belirtildi. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009’u çok mükemmel geçirdiklerini, mobilyacılıkta son 10 yılın en iyi işini yaptıklarını, 2010 yılının başında da "aynı başarıyı yakalar mıyız"
 endişesi taşıdıklarını anımsattı. Boydak, 2009 yılında KDV indiriminin sektöre büyük avantaj getirdiğini, indirimde 6 ayda, yılın tamamından daha iyi bir satış yapıldığını hatırlattı. Bu nedenle 2010 yılı için kafalarda soru işareti bulunduğunu anlatan Boydak, "(2009’u yakalayabilir miyiz) diye düşünüyorduk. Ancak, 2010 yılında işimizi artırmaya devam ettik. Büyüyerek 2010 yılını da kapatıyoruz" dedi. Referanduma kadar diğer sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de durgunluk yaşandığına dikkati çeken Boydak, "Referandumdan sonra son 3,5 ayda işler toparlanma sürecine girdi. Türkiye normalleşti. 2011 yılından umutluyuz.
 2011 Haziran ayında yapılması beklenen seçimden sonra da işlerimizin yeniden artış trendine gireceğine inanıyoruz."

Boydak, Türkiye ekonomisinin büyüyüp, geliştiğini, bunda hükümetin dış politikadaki başarılı tutumunun da büyük pay sahibi olduğunu söyledi. Özellikle komşu ülkeler ile çok güzel bir diyalog sağlandığını ifade eden Boydak, şöyle devam etti: "Rahmetli İsmail Cem ile başlayan ve son 8 yıldır en üst seviyeye çıkarılan dış politikadaki olumlu gelişmeler komşularla ticarette mükemmel bir artışa neden oldu. Türkiye stratejik bir konuma sahip. Bu konumu nedeniyle hemen ulaşabildiği 300 milyon, 3 saatte ulaşabileceği 1 milyarlık nüfus var. 1 saatte 300 milyona ulaşabiliyoruz. İhracat için bu büyük bir avantaj. Bu dış politika sayesinde her türlü ihracat hedefine kolayca ulaşabiliriz. Nitekim, 2010 yılında 400 milyon doları hedefliyorduk. Bunu geçmeyi başardık. 2011 yılı için ihracatta 450 milyon doları geçmeyi hedefliyoruz. Bunu da Türkiye’nin dış politikadaki prestijiyle başarıp, geçeceğiz."

"TÜRKİYE’NİN KURTULUŞU İHRACATTA"

Boydak, Türkiye’nin kurtuluşunun ihracat ve üretimde olduğunu, herkesin daha çok çalışıp gayret etmesi gerektiğini vurguladı. Sadece komşu ülkelerle yapılacak ticaretin bile Türkiye’yi şaha kaldıracağını belirten Boydak, şunları kaydetti:         "100 milyar doların üzerinde ihracat rakamlarımız var. Tabii dünya ölçeğine baktığımızda 100 milyarın üzerinde ihracat yapan ülkeler değil, şirketler var. Başbakanımız zaman zaman söylüyor, 2023 ihracat hedefimiz, 500 milyar dolar. Bu hedefi yakalamak, Türk sanayicisi için çok zor değil. Hedefleri gerçekleştireceğimize inanıyoruz, yeter ki birlik beraberlik, huzur olsun. Başaramayacağımız iş yok."
 
YENİ YATIRIMLAR
Boydak, holding olarak yeni yatırımlara devam ettiklerini, Kuzey Irak’taki yatırımları başlattıklarını, 2011 yılı içinde buradaki fabrikayı faaliyete geçireceklerini söyledi.

Diyarbakır’da arsa aldıklarını anlatan Boydak, "Üzerinde 7 bin 700 metrekare kapalı alanı olan bir arsa, orada 2011 yılı Mart ayından itibaren inşaatımızı başlatacağız. 2011 yılında faaliyete geçireceğiz. Diyarbakır’da istihdama 500 kişilik katkı sağlayacağız. O yatırımı da çok önemsiyoruz" dedi. Boydak, bundan sonra kendi halılarını üretmek için Kayseri’de yeni yatırım yaptıklarını vurguladı. Eski Soley fabrikasının 113 bin 500 metrakarelik yerini aldıklarını  anımsatan Boydak, buraya 50 bin metrekare kapalı alana sahip halı fabrikası kuracaklarını belirtti. Makine seçimleri, tezgah alımlarını yaptıklarını anlatan Boydak, "Temmuz ayının sonunda halı üretimine başlayacağız. Şu ana kadar sattığımız halıları, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve çeşitli illerden fason yaptırıyorduk. Bundan sonra kendi halımızı kendimiz üreteceğiz. Yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
AA


Geri Dön