25 / 04 / 2024

Konak tramvayı güzergahını kim belirledi?

Konak tramvayı güzergahını kim belirledi?

Aziz Kocaoğlu, tramvayda yaşanan güzergah değişikliğini projeyi hazırlayanların İzmirli olmamasına bağlamıştı. Fakat araştırmalarımıza göre güzergahı firma değil, Büyükşehir Belediyesi belirlemiş.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl yer teslimi yaptığı Konak tramvayında 4, Karşıyaka tramvayında ise art arda 3 kez güzergah değişikliğine gitti. Konak tramvay hattında yapılan son revizyonun üzerinden daha bir ay bile geçmeden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından giden geliş - gidiş tramvay hattının biri deniz tarafına kaydırılırken diğeri ise kara tarafında kaldı.  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ihalesi gerçekleştirilen ve bir yılı aşkın bir süre önce yüklenici firmaya yer teslimi yapılan projelerde art arda meydana gelen güzergah değişikliklerini, bu projeleri hazırlayan firmaların İzmirli olmamasına, kenti tanımamasına bağladı. Egeli Sabah'ın yaptığı araştırma, Başkan Kocaoğlu'nun art arda yaşanan güzergah değişiklikleri ile ilgili ileri sürdüğü mazeretin gerçekleri yansıtmadığını ortaya çıkardı. Konak ve Karşıyaka tramvayları ile ilgili güzergahın proje ihaleye çıkmadan çok önce, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca çalışmalarına 2007 yılında başlanan ve 2009 yılında Başkan Kocaoğlu tarafından da onanıp yürürlüğe giren İzmir Kenti Ulaşım Master Planıyla belirlendiğini ortaya koydu. 


BAŞKAN PROJEYİ ONAYLADI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ege Şehir Planlama Şirketi üzerinden yapılan proje ihalesini, Türkiye'de bir çok önemli projeyle imza atan Yüksel Proje kazandı. Konak ve Karşıyaka tramvayının geçeceği güzergahı, projeyi çizen Yüksel Proje değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi belirledi. Güzergah, Başkan Kocaoğlu tarafından da onanan ulaşım master planı baz alınarak yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan Ulaşım Master Plan çalışmalarına 2007 yılı şubat ayında başlandı. Çalışmalar sırasında Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri ile Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim görevlilerinden danışmanlık hizmeti alındı. Yaşanan son gelişme, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun tramvay projelerindeki revizyonların bu kadar çok olmasına mazeret olarak gösterdiği 'bu tür projeleri yapan şirketlerin İzmir'de olmaması olduğunu' belirten açıklamalarını da çürütmüş oldu. 



Sabah


Geri Dön