23 / 04 / 2024

Konak Tünelleri Yeşildere Köprülü Kavşağı'nın açılışı gerçekleştirildi!

Konak Tünelleri Yeşildere Köprülü Kavşağı'nın açılışı gerçekleştirildi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konak tünelleri Yeşildere Köprülü Kavşağı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Konak tünellerini 2014 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konak tünellerini 2014 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.


Elvan, Konak tünelleri Yeşildere Köprülü Kavşağı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, kavşağın kent içi ulaşıma can vererek rahat bir nefes aldıracağını belirtti.


"İzmir’in çılgın projesi" olarak adlandırılan Konak tünellerinin temelinin 23 Eylül 2011 yılında bakanlık görevini devraldığı Binali Yıldırım tarafından atıldığını, "bu projenin hayal" olduğunu ve gerçekleştirilemeyeceğini söyleyenlerin bulunduğunu dile getiren Elvan, “Mevcut yerel yönetim tarafından 2005 yılında inşaatına başlanan 5,5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular metro hattı aradan geçen yaklaşık 10 yıllık süreye ragmen kaplumbağa hızıyla birlikte ilerleyemiyor” diye konuştu.


Yeşildere Köprülü Kavşağı’nın Türkiye’nin en büyük köprülü kavşağı olduğunu ve 95 milyon liraya tamamlandığını dile getiren Elvan, buranın yapımıyla birlikte Konak, Buca, Gaziemir, Karşıyaka ve Bornova istikametinde trafik akışının daha güvenli ve hızlı bir şekilde ilerleyeceğini söyledi.


Aynı proje kapsamında Konak tünellerini açma işlerinin hızla devam ettiğini, 1674 metrelik tünelin sağ tüpünde 996, sol tüpünde ise 913 metre olmak üzere toplam 1909 metrelik tünelin kazıldığını ifade eden Elvan, “2014 yılı sonuna kadar inşallah tüneli tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.


Konak tüneli ve Yeşildere Köprülü Kavşağı gibi nice dev projlerin AK Parti hükümeti ve özellikle eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın önderliğinden, mimarlığında gerçekleştirildiğini vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:


“Çok sayıda dev projelere imza atıldı. Türkiye’nin en büyük Yap-İşlet-Devret modeli olan İzmir-İstanbul otoyolu ve İzmit Körfez Köprü Geçişi projesi hızla devam ediyor. Körfez geçiş köprüsü sayesinde İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik yol 3-3,5 saate inecek. Karayoluyla 1 saat 20 dakika, feribot ile 45-60 dakika süren geçiş sadece 6 dakikada sağlanacak. Geçen hafta sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç ile Orhangazi Samanlı tünelini gezdik. Gidiş ve geliş olmak üzere 7 kilometrelik bu tüneli 2 yıl gibi kısa sürede tamamladık. 2015 yılı sonu itibariyle İstanbul’u önce Bursa’ya 2017 yılında da inşallah İzmir’e otoyolla bağlamış olacağız.  İzmir  Manisa arasını 15 dakikaya düşürecek Sabuncubeli tünelinin İzmir tarafındaki sol tüpte 764, sağ tüpte ise 731 metreye ulaşıldı. " 


- "Ulaşım sektöründe çığır açtı”


Binali Yıldırım’a teşekkür eden ve şükranlarını sunan Elvan, Yıldırım’ın, Türkiye’de değişim ve dönüşüm projelerini başlattığını, gece gündüz çalışarak hayal bile edilemeyecek projeleri hayata geçirdiğini vurguladı.


Yıldırım’ın, İzmir için büyük bir şans olduğuna dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:


“İzmirliler bu anlamda oldukça şanslı. İzmir’in geçmişten gelen bir talihsizliği var. Maalesef AK belediyecilik anlayışıyla İzmir halkımız bugüne kadar büyükşehir olarak buluşamadı. Osmanlı döneminde, Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir Türkiye’nin en önemli illerinden bir tanesi. Türkiye’nin o dönemlerde en büyük ticaret merkezi. En büyük liman merkezi ki bu nedenledir. Mustafa Kemal Atatürk ilk iktisat kongresini İzmir’de gerçekleştirmiştir. Çünkü Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kalkınmasının İzmir’den başlayacağına inanmıştır. Ama bugünkü yerel yönetimler İzmir’i idare etmeyen yöneticiler sizler de görüyorsunuz İzmir’i modern, çağdaş bir kent yapma anlayışından çıkarmış, İzmir’i bir gecekondu şehri yapmıştır."


Elvan, açılış öncesinde bir vatandaşın kavşağın isminin "Atatürk" olarak değiştirilmesi talebini olumlu karşılayarak, “Huzurunuzda söz veriyorum. Bundan sonra kavşağın ismi Mustafa Kemal Atatürk Kavşağı” dedi.


AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ise söz konusu kavşağın Türkiye’nin en büyüğü olduğunu, kentin tıkanmış damarlarını açmak, kaybettiği 10 yıldaki değerlerini tekrar kazandırmak, kenti marka şehir haline getirmek için yola çıktıklarını ifade etti.


İzmir Valisi Mustafa Toprak da kavşağın kent içi ulaşımı ciddi şekilde rahatlatacağını kaydetti.


Konuşmaların ardından Bakan Elvan, Binali Yıldırım, Vali Toprak ve milletvekilleri kavşağın açılışını gerçekleştirdi.



AA


Geri Dön