28 / 03 / 2024

Konak'taki 'Yeni Kent' krizini Büyükşehir Belediyesi çözecek!

Konak'taki 'Yeni Kent' krizini Büyükşehir Belediyesi çözecek!

İZMİR'de Yeni Kent Merkezi Planları'nın Konak ilçesi sınırlarını kapsayan kesiminde 1/1000 ölçekli imar planlarındaki "turizm-ticaret" lejant ve plan notu değişikliği nedeniyle ortaya çıkan imar krizi bu hafta Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çözülecek.



İzmir’de Yeni Kent Merkezi Planları’nın Konak ilçesi sınırlarını kapsayan kesiminde 1/1000 ölçekli imar planlarındaki "turizm-ticaret" lejant ve plan notu değişikliğinin  İzmir  5. İdare Mahkemesi tarafından yürütmesinin durdurulması ve yeni planın Konak Belediye Meclisi’nde onaylanmaması nedeniyle ortaya çıkan imar krizi bu hafta Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çözülecek. İmar Komisyonu’nun oybirliğiyle uygun bulduğu mahkeme kararı doğrultusunda hazırlanan imar planı ve plan notları Meclis tarafından oylanacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında İzmir’in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi’nin 1/5000’lik planı notları ve lejantlarında değişiklikler yaptı. Yeni düzenlenen "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı" tanımları "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımları meslek odalarının açtığı davada mahkeme tarafından 2015 yılında iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı doğrultusunda 2016 yılında değişikler yaptı. Yeni plan notlarını içeren 1/5000 ölçekli plan Büyükşehir Belediyesi’nde onaylandı. Bu plana uygun Bayraklı Belediyesi ve Konak Belediyesi 1/1000 ölçekli plan notu değişikleri yapıldı. Bayraklı Belediye Meclisi’nde onaylanan planlar Konak Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun bölünmesi nedeniyle ekim ve şubat ayları toplantılarında iki kez onaylanmadı. Bu süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi’ Aralık 2016 tarihinde yürürlükte olan 1/1000 ölçekli planların yürütmesini durdurdu. Yeni planları Konak Belediye Meclisi’nin kabul etmemesi nedeniyle mahkeme kararı imar uygulamalarında imar krizi yarattı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Meclis’te yeni planın onaylanmamasını dava konusu yapmadı. Planlarla ilgili kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin vermesinin yolunu açtı.

 

Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı gündemine giren plan önergesi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna sevkedildi. Konuyu inceleyen Komisyon "1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Alsancak Liman Arkası Kesimi) ile 1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Halkapınar-Salhane Kesimi) "Turizm-Ticaret" kullanımını tarifleyen plan notunu; iptal edilen İmar Planı Değişikliği ve Lejant Paftasında yer alan mevzuata ilişkin düzenlemeleri de kapsayacak şekilde oybirliiyle uygun buldu. Komisyon kararı Meclis’in Mart ayı gündemine alındı. Meclis de onaylarsa Konak’ta yatırımların önüne ruhsat engeli çıkarın sorun çözülecek.


Hürriyet


Geri Dön