19 / 04 / 2024

Konevi Kentsel Dönüşüm Projesinin ilk etabının inşaatı tamamlandı!

Konevi Kentsel Dönüşüm Projesinin ilk etabının inşaatı tamamlandı!

MERAM Belediyesi ve TOKİ iş birliğiyle Yenice-Hacı îsa Efendi Mahallelerini kapsayan 'Konevi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1220 konutluk ilk etabında inşaatlar tamamlandı. Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, projeleri Başbakan'a anlattı...



MERAM Belediyesi ve  TOKİ  iş birliğiyle Yenice-Hacı îsa Efendi Mahallelerini kapsayan 'Konevi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1220 konutluk ilk etabında inşaatlar tamamlandı. 4 yıl içinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla toplam 6 bin 500 konutun inşaatını başlattıklarını belirten Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, bu konutların yarıdan fazlasının teslim aşamasına geldiğini kaydetti. 


Konya'nın mimarisine uygun Konevi Kentsel Dönüşüm Projesinin Meram için tarihi öneme sahip olduğunu belirten Kalaycı, "Yenice ve Hacı İsa Efendi Mahallelerini kapsayan bu bölge Meram'ın ana merkezi olacak ve şehrimizin önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelecek. İlk etapta 23 bloğun yapımı tamamlandı. Bu etaptan sonra 2. etabın ihalesi yapılacak ve 1404 konutla birlikte toplam 2 bin 624 konut yapılacak. Konutlar farklı bir mimariyle inşa ediliyor. TOKİ'nin klasik tiplerinden farklı bir tarzda yapılmakta olan bu konutlar; Konya mimarisine uygun bir şekilde planlandı" dedi. 


Konya'nın ilk uydu kenti Belediyenin öncülüğünde Gödene Mahallesinde kurulan Seyirtepe Konutlarında 672 konutun inşaatı ise sürüyor. Gödene'nin Konya'nın ilk uydu kenti olduğunun altını çizen Başkan Kalaycı, "İlk etapta 15, ikinci etapta 25 blok olmak üzere toplam 1.200 daireden oluşacak 40 blok yapılıyor. Küçük Kovanağzı Mahallesinde de şehir merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafedeki 376 dairelik Serra Park Konutları ve 620 dairelik Güvenpark Konutlarında inşaatlar hızla devam ediyor" diye konuştu. 


Geleneksel Türk mimarisi Yapımı tamamlanan Çaybaşı 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 448 konutluk Mesnevi Konutlarının anahtar teslimini 2010 Eylül ayında yaptıklarını hatırlatan Kalaycı, "Bu konutlarda geleneksel Türk mimari anlayışı esas alındı. Aynı zamanda 1. dönem milli mimari tarzından da esintilerin olduğu konutlar, çevre düzenlemesi, otoparkı, süs havuzları, yürüyüş parkurları ve diğer sosyal donatılarıyla Konya'nın önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Çaybaşı 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 250 konutluk Reyhan Park Konutlarında da inşaat sürüyor. Bu projede toplam alanın yaklaşık yüzde 80'ini yeşil alan, otopark ve çocuk parkı oluşturuyor. Ayrıca bu bloklara hizmet verecek 2 bin 650 metrekarelik yer altı otoparkı yapılacak" dedi. 


Olimpik havuz bölgeye değer kattı Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesinin 3'üncü etabında ise 576 dairenin yapılacağını belirten Kalaycı, "Divanpark adıyla kurduğumuz bu kooperatifte konutlar 2 yılda teslim edilecek. Modern mimari anlayışın esas alındığı konutlarda; güvenlikli girişler, çocuk oyun alanları ve fitness grupları ve spor sahaları gibi sosyal donatılar yer alacak. Çaybaşı Mahallesinde yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda yapılan yarı olimpik yüzme havuzu da bu bölgeye ayrı bir değer kattı. Küçükaymanas Mahallesindeki Nergispark ve Mercanpark Konutlarında da inşaatların hızla devam ediyor. Buralarda da yeşil alan oranı yüzde 80 olacak. Her iki konut hamlesi tamamlandığında bu bölgenin çehresi değişecek" diye konuştu. 


BAŞBAKAN'A PROJELERİNİ ANLATTI 

MART ayında Ankara'da yapılan AK Parti Yerel Yönetimler Sempozyumunda Yaşanabilir ve Estetik Şehirler Proje Yarışması'na 'Konevi Kentsel Dönüşüm Projesi' ve 'Kültür, Tarih ve Eğlence Parkı' projeleriyle katılan Meram Belediyesi'nin iki projesi de birincilik ödülü aldı. Başkan Kalaycı, ödülü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun elinden aldı. Ödül programının ardından proje sergisini gezen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meram Belediyesi'nin çalışmaları hakkında Başkan Kalaycı'dan bilgi aldı. 


80 Binde Devr-i Alem 

80 Binde Devr-i Alem Parkı projesinin Konya ve Türkiye acısından bir ilk olduğunu belirten Başkan Kalaycı, "Bu Miniaturk u asan bir proje" dedi. MERAM Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, 2013 yılının en önemli projesi olan ve yapımı devam eden 80 Binde Devr-i Alem Parkını 2013 sonuna kadar yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kalaycı, "Bu proje hem Konya"a hem de Türkiye'de bir ilk olacak. Üç ayn bölümden oluşan parkımız; tarih, kültür,sanat, bilim ve teknolojinin buluştuğu 80 bin metrekare alanda yapılıyor. Sırçalı Medrese Kapısı'ndan girüen projemizin en önemli ve birinci bölümünde tarihi mekanlar, yani minyatürler yer alıyor. 120 minyatür ile milletimizin tarihi içerisinde Adriyatik denizinden Çin'e kadar büyük bir coğrafya üzerinde kurduğu medeniyetin taştan yapılmış abidelerini Meram'a getiriyoruz" diye konuştu. 


Eserlerin yapım tekniği de farklı Parkta Türkiye'deki eserlerden başka; atalarımızın Makedonya ve Azerbaycan gibi kurduğu medeniyet coğrafyasından da maketler yer alacak .Kalaycı, "Konya bölümündeki tüm eserler, diğer eserlerden farklı olup 1/20 ölçeğinde yapılacak. Eserlerin yapım tekniği de diğer parklardan farklı olup en az 40 yıl dayanacak. Projenin ikinci bölümünde dünyada yaşamış tarih öncesi varlıklar sergilenecek. Fosili bulunmuş bütün büyük dinozor çeşitleri olacak. Dinozor bölümümüz Avrupa'da müzeler de dahil olmak üzere en büyük alana ve en çok hareketli dinozora sahip olacak prehistorik bir park olacak" dedi. 


Hedef kitlemiz tüm Türkiye 

PARKA verilecek genel ismi ve 3 ayrı bölümüne verilecek en güzel isimleri belirlemek amacıyla yarışma düzenlediklerini hatırlatan Kalaycı, "Jüri üyeleri parkın genel ismini '80 Binde Devr-i Alem' olarak belirledi. Minyatürler bölümüne 'CİHAN-I TÜRK', dinozorlar bölümüne 'T-REKS', masal bölümüne ise 'PAMUK SEKERİ' İsmini verdik. Türkiye'deki ilk minyatür park İstanbul'daki Miniaturk. Biz Miniaturk'ü de asan bir proje gerçekleştirmeyi kendimize hedef koyduk. Bu parktaki ziyaretçi hedef kitlemiz sadece Konya halkı değil tüm ülkemiz ve yabancı konuklar. Projemizde minyatürler yakın çevreleri, hatta coğrafyaları ile birlikte yansıtılacak. Örneğin İstanbul eserleri; tüm boğaz ve Sultan Ahmet Meydanı ile birlikte yapılacak. Parkımızda sadece minyatürler değil; aynı zamanda minyatür kentimizin ölçekli gemileri, trenleri, arabaları ve hatta şehrin 12 bin kişiden oluşan halkı da bulunacak. Eserlerin büyük bir kısmı Miniaturk'te bulunmayan eserlerden" dedi. 


Star Gazetesi


Geri Dön