20 / 04 / 2024

Konjiç Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı

Konjiç Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı

Mostar'dan sonra Osmanlı Sultanı 4.Mehmet'in inşa ettirdiği Konjiç Köprüsü'nün de restorasyonu tamamlandı. 2. Dünya Savaşı sırasında harap olan köprü, 16 Haziran'da açılacak



Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki tarihi Konjiç Köprüsü 16 Haziran'da görkemli bir törenle hizmete girecek. Restorasyonu tamamlanan köprünün açılışına hemşeri ilan edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi. Dünya Kültür Mirası ilan edilen Mostar Köprüsü'nün de yenileme çalışmasını üstlenen Türk firması Er-Bu, restorasyonu üç yıla yakın bir sürede bitirdi. Köprü, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirildi ve TİKA'nın koordinasyonu ile tamamlandı.

Açılış töreni Bosna-Hersek devlet televizyonu BIH TV ve TRT ortak yayınıyla naklen dünyaya gösterilecek. Türkiye, tören vesilesiyle bir kültür çıkarması yapacak. Kültür Bakanlığı açılışa Konya Türm Tasavvuf Musikisi ve Sema Grubu ile katılacak.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi de mehteran bölüğü ile destek verecek. Konjiç, Saraybosna ile Mostar şehirleri arasında bulunuyor. Nüfusu çevre köylerle birlikte 50 bin civarında. Mostar gibi Neretva nehrinin iki yakasına kurulmuş. Restore edilen köprü 1682 yılında Sultan Dördüncü Mehmet tarafından inşa ettirilmiş. İkinci Dünya Savaşı'nda tahrip edilen köprünün 1955 yılına kadar ssadece ayakları kalmış. Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyet'inin lideri Tito döneminde de üzerine beton kaplama yapılarak araç trafiğine açılmış. 2007'ye kadar bu şekilde kullanılmış. 6 gözlü olan köprü 82 metre uzunluğunda. Bir yanında Derviş Paşa olmak üzere iki yakasında cami bulunuyor. Mostar'da gösterdikleri başarı sebebiyle restore çalışmasının kendilerine verildiğini belirten Er-Bu ortaklarından Burhan Çetin, "Aslına uygun taş bulmak ve işlemek zaman aldığı için köprüyü üç yılda tamamlayabildik. Çevre düzenlemeleriyle birlikte önümüzdeki hafta teslim edeceğiz" dedi. 3 milyon Euro'ya mal olan çalışmadan sonra hizmete açılan köprüyü artık sadece yayalar kullanabilecek.
Selahattin SEVİ/Zaman Gazetesi

Mostar Köprüsü'ne kardeş geldi  
 Bosna-Hersek'teki önemli Osmanlı miraslarından Mostar Köprüsü'ne kardeş geldi. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından restore ettirilen tarihî Konjic Köprüsü, önceki akşam düzenlenen muhteşem bir törenle açıldı. Devlet bakanları Faruk Çelik ile Faruk Nafiz Özak'ın da katıldığı merasimde izleyicilere birbirinden güzel gösteriler sunuldu.  
 
Su, gece ve ışıkla birleşen gösterileri binlerce Boşnak'ın yanı sıra özel uçakla Türkiye'den gelen 100'ün üzerindeki davetli de izledi. Açılış töreninde ilahiler okundu, şarkılar söylendi. Folklor ekipleri her iki ülkenin halk danslarından örnekler sundu. Türkçe ve Boşnakça eserlerin seslendirildiği gecede Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu ile Sema Grubu da sahne aldı. Mehteran Takımı Konjic Köprüsü üzerinde minik bir konser verdi. Törendeki heyecan ve coşku, Bosnalı gençlerin ellerindeki meşalelerle köprünün altından geçişi sırasında zirveye çıktı. Yerel kıyafetler giymiş yüzlerce çocuk ise ellerindeki renkli balonları gökyüzüne bırakarak, barışın hâkim olduğu bir dünya istediklerine dair mesaj verdi.

Törende konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki dostane ilişkilerin önemine dikkat çekti. "Kader birliğimiz 1463'ten bu yana süregelmektedir." diyen Çelik, hoşgörü medeniyetinin Bosna-Hersek topraklarına hayat ve ruh verdiğini belirtti. Cami, han, hamam, türbe ve köprülerle nakış nakış işlenen bu medeniyet sayesinde aynı ruhun izlerini Saraybosna'da, Konya'da, Bursa'da, İstanbul'da görmenin mümkün olduğunu söyledi. Bakan Çelik, başkent Saraybosna'nın Avrupa'nın Kudüs'ü olduğunu vurgulayarak Bosna-Hersek'in, medeniyetlerin çatıştığı değil medeniyetlerin ittifak ettiği bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Konjic Belediye Başkanı Emir Bubalo da yıkılmasından 63 sene sonra bu şehre Taşköprü'yü yeniden hediye ettiklerini söyledi. Restorasyona maddi-manevi destek veren Türkiye'ye müteşekkir olduklarını ifade eden Bubalo, köprünün herkes için birleşme ve kaynaşmanın merkezi olması temennisini dile getirdi. Konuşmaların ardından bakanlar Çelik ile Özak ve Başkan Bubalo, köprünün açılışını birlikte yaptı. Ardından Konjic Köprüsü'nün bir yakasından diğerine yürüyerek geçtiler.

Neretva Nehri'ni taçlandıran köprü
Konjic şehri, başkent Saraybosna'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta şirin bir yerleşim yeri. Neretva Nehri, kentin tam ortasından geçiyor. Osmanlı zamanında Saraybosna'dan çıkan akıncılar burada mola verdiklerinden şehrin ismi 'atların dinlendiği yer' anlamına gelen Konjic olarak tarihe geçiyor. Açılışı yapılan köprü de Neretva üzerinde bulunuyor. Sultan IV. Mehmet tarafından 1682'de inşa ettirilen köprü, 6 kemerden oluşuyor. II. Dünya Savaşı'nda Alman piyadeleri geri çekilirken başlayan bombardıman sırasında (3 Mart 1945) ağır hasar görüyor. 1945'ten itibaren tam 59 yıl aslına uygun biçimde restore edilemiyor. Bugünkü görünümüne yaşlı bir Boşnak kadının Bosna-Hersek'i ziyaret eden Türk yetkililerden ricası sayesinde ulaşıyor. 2005'te TİKA bir proje hazırlıyor. Köprünün ihale yoluyla aslına uygun biçimde restore edilmesi kararlaştırılıyor. Bir yıl sonra başlayan çalışmalar 2009'da tamamlanıyor. ZAMAN
Mehmet YILMAZ/Zaman


Geri Dön