29 / 03 / 2024

Kontrat nasıl hazırlanır?

Kontrat nasıl hazırlanır?

Kiralama işleminde ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan, taşınmaz ile ilgili bilgilerin yer aldığı ve resmi bir nitelik taşıyan belgeye kira kontratı deniyor. Peki, kontrat nasıl hazırlanır?



Kontrat nasıl hazırlanır?

Kiralama işleminin konusu olan taşınmaz ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan sözleşmeye kira kontratı olarak ifade ediliyor.


Ev sahibi ile kiracı arasında yazılı olarak hazırlanan kira kontratı ev sahibi içinde kiracı için de önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor.  Kira kontratlarının özel bir şekli bulunmuyor. Tarafların taleplerine göre kira kontratı düzenlenebiliyor.


Kira artış oranında yasal zorunluluk olan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre bir fiyat artışı belirlenmesi önem teşkil ediyor. Evdeki bütün demirbaşlar kiralayan tarafından kontratta açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.  Ayrıca çalışır olup olmadığına da dikkat edilmesi kiracı için önemli oluyor.


Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kontratın, doğru eksiksiz ve net bilgilerle doldurulması gerekiyor. Kira kontratında dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor. Bu hususlara göre hazırlanması gereken kira kontratı örneği aşağıda yer alıyor;



Kontrat nasıl hazırlanır?


Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar

Tarih



Kira kontratı nereden alınır?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön