19 / 04 / 2024

Kontur gabari nedir?

Kontur gabari nedir?

Bir binanın inşa aşamasında belediye tarafından belirlenen Gabari terimi ne anlama geliyor? Kontur gabari nedir? Gabari nasıl belirlenir nasıl ifade edilir?



Kontur gabari nedir?

Azami yükseklik anlamına gelen ve karayolları üzerinde köprü ve üst geçit gibi yapıların yüksekliğini belirtmek için de kullanılan Gabari, inşa edilen bir binanın belediye tarafından öngörülen azami yüksekliği anlamına geliyor. 


Eski binaların yıkılıp eğer yerine yeni bina yapılacaksa yeni yapılacak bina eski binanın yüksekliği kadar olmalısı gerekiyor. Bağlı olunan belediye onayı gerekiyor. Buna Kontr Gabari deniyor. Yani; yapılacak yeni bina eski bina yüksekliğini aşamıyor.


Mevcut bir binanın parsel üzerindeki zemin oturumunun, parsel ölçütlerinin ve bina yüksekliğinin tespit edildiği belgeye kontur gabari deniyor.  


Gabari sınırlaması

Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Gabari nasıl belirlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön