20 / 04 / 2024

Konut alacaksanız mutlaka konut kredisi kullanın

Konut alacaksanız mutlaka konut kredisi kullanın

Sektörde inşaatı yapan ile bunun finansmanını sağlayanın farklı olması, en sağlıklı olanıdır ama ülkemizde bu sadece çok büyük inşaat firmaları ya da arkasında devlet garantisi olan projeler için geçerlidir.



Çoğu müteahhit firma hem inşaatı yapıyor hem de bu projelerden gayrimenkul alan alıcıları finanse ediyor.
Türkiye' de inşaat firmalarının yaptığı projelerin sadece %20' sine bankalar tarafından finansman desteği sağlanıp, buradan konut alanlara kredi imkânı sunuluyor.
Bu bize neyi gösteriyor? Aslında nereden baktığımıza bağlı...Ülkemizde inşaat firmlarının işinin ne kadar zor olduğunu ya da bu işi yapan ne kadar az profesyonel firmalar olduğunu gösteriyor.
Peki bankalar niye projelerdeki satışlarda kredi imkânı sunamıyor ?
Aslında bunun birçok yanıtı var ancak bunlardan en önemlisi mevcut "Tüketici Yasası". Yasanın bankaların aleyhine o kadar yaptırımları var ki buna bankaların cesaret etmesi oldukça zor şeklinde geçtiğimiz aylarda bir yazı da yazmıştım.
Peki bankaların bile cesaret edip giremediği, yapım aşamasında olan maketten projelere sizler nasıl gireceksiniz ?
Hadi girdiniz diyelim, proje bitene kadar 24 ay nasıl rahat uyayacaksınız. Hele içinde bulunduğumuz ve sürekli dalgalı olan, önümüzü göremediğimiz  bu piyasa şartlarında...
Benim size tavsiyem maketten bitmemiş bir konut alacaksanız ne olursa olsun peşin paranız bile olsa bir miktar konut kredisi kullanmanız yönünde olacaktır. Bu sayede inşaatı yapan  firma taahhüt ettiği konutun teslimini hiç ya da gereği gibi yapmaması durumunda  kredi kullandıran finans kurumunun da (bankanın) 5582 nolu Mortagage yasası gereği müteselsilen sorumlu olduğu bileceksiniz.
Bu ne demek biliyor musunuz? "Sizin evinizin garantisini firmaya birşey bile olsa banka sağlayacaktır".  Ayrıca teslimden sonra 4077 sayılı yasa gereği 1 yıl süre ile aldığınız konutun ayıbından da sorumlu olacaktır. Sizler de bu sayede rahat uyku uyayacaksınız, evinize size vadedilen sürede sahip olacaksınız.

İşte bu yüzden banka kredisi, aslında bitmemiş bir konut için bir nevi garantördür. İşte bu garantörlükten dolayı bankalar aslında sizlerin yerine firmayı araştırıp inceledikten sonra kredi kullandırıyor olacaktır. Bu sayade de firmanın güvenilir olduğunu, bilançosunun iyi olduğunu, projeyi tamamlayacak kaynaklarının olduğunu göreceksiniz ve gönül rahatlığı ile konut alacaksınız.

Herkese iyi haftalar dilerim...


Geri Dön