28 / 03 / 2024

Konut alan 14 gün içinde cayabilecek!

Konut alan 14 gün içinde cayabilecek!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ' la ilgili yeni düzenlemeyle birlikte, artık ruhsat almadan ev satılamayacak, konut satın alanlar da 14 gün içinde cayma hakkını kullanacak...



Yeni yasayla birlikte cayma hakkını kullanandan faiz komisyon gibi isimler altında hiçbir masraf talep edilemeyecek Bu yıl yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'la ilgili yeni düzenlemeyle birlikte, artık ruhsat almadan ev satılamayacak, konut satın alanlar da 14 gün içinde cayma hakkını kullanacak. 28 Mayıs'tan itibaren uygulanacak kanunla, henüz ortada konut yokken, inşaata başlanmamışken veya inşaat devam ederken konut satılması ve bu nedenle tüketicilerin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. 


Müteahhit firmanın tüketiciye konut satış sözleşmesini imzalatabilmesi için öncelikle yapı ruhsatım alması ve sözleşme kurulmadan en az 1 gün önce de Bakanlıkça tespit edilecek hususları içeren 'ön bilgilendirme formu'nun tüketiciye ibraz edilmesi zorunlu kılındı. Tüketici ile ön ödemeli konut satış sözleşmesinin imzalanabilmesi için bu iki ön şartın gerçekleştirilmesi zorunlu oldu. Bilgilendirme formunun detayları ise yönetmelik çıkarılarak düzenlenecek. 


İade hakkı Yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat vb. ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanındı. Konutun krediyle alınması durumunda ise konut finansman kredi sözleşmesinin maddeleri devreye giriyor. Kanunun 43/2 maddesi bu problemi, konut finansman sözleşmesinin, konut satış sözleşmesini kurulduğu tarihte hüküm doğuracağı ancak cayma hakkının süresinin bitiminden itibaren yürürlüğe gireceğini ve bankanın cayma hakkını kullanan tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük vb. isimler altında hiçbir masraf talep edemeyeceğini hüküm altında alıyor. 


Türkiye'de Yeniçağ


Geri Dön