29 / 03 / 2024

'Konut alıcısı siyasi belirsizlikten etkileniyor'

'Konut alıcısı siyasi belirsizlikten etkileniyor'

Konut alıcısının siyasi belirsizlikten etkilendiğini belirten Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, “Önce yönetilen bir devlet lazım. Bir derdiniz olsa kime gideceğimiz belli değil” dedi.




7 Haziran seçimleri sonrası beklenen koalisyon olmadı, tekrar seçime gidilmesine karar verildi. Uzun süren belirsizlik döneminin inşaat sektörünü etkilediğini belirten Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, “Önce yönetilen bir devlet lazım. Kim kurarsa kursun ama hükümet kurulsun. Bir parti kazanana kadar seçim yapmak yerine yeni formüller bulunmalı” dedi. 


Hem vatandaşların hem de şirketlerin bir muhatabı olmadığını belirten Gacemer, konut alıcısının da belirsizlik döneminden olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Ocak ayında inşaat sektörü ile hükümet arasında büyük bir zirve olduğunu hatırlatan Gacemer, “Sektör sorunlarını anlattı, çözüm yolları konuşuldu ama süreç tıkandı. Bizde ‘devlet baba’ denir ya, devlet baba babalığını yapsın. Parti bağımsız bunu söylüyorum” dedi.


DESTEK ALMIYORUZ


‘Konut sektörü cengaver bir sektör’ diyen Gacemer, kamu desteği almadan yatırımlara devam ettiklerini belirtti. Yabancıya konut satışının ihracat sayılmamasını eleştiren Gacemer, şunları söyledi: “Yabancı Türkiye’den ev alırken ne onlara ne de bize avantaj yok. Biz geçen yıl yabancıya 100 milyon TL’lik konut sattık. Biz malı burada teslim ediyoruz ihracat değil, yurtdışında teslim eden için ihracat. Bu doğru değil.”  

Dolardaki artışın yeni konutlarda fiyatları yüzde 10-15 arttırdığını belirten Gacemer, inşaat şirketlerinin riski azaltacak bağlantılar kurduğunu söyledi. İnşaat malzemelerini alırken, kur sabitleme yolunu seçtiklerini söyleyen Gacemer, “Müteahhitler önce avans veriyor ve ne kadar alım yapacaklarını söylüyor. Kur sabit tutuluyor ve olası yükselmelerden etkilenilmiyor. Malzemeciler de fabrikalarını kapatmak yerine risk alıyor. Yoluna devam etmek isteyen müteahhitler son aylarda bu yolu seçiyor” dedi.



Bomonti’yi Dubai’de tanıtacak


SİNPAŞ  Ankara  projesinin yanı sıra İstanbul Bomonti’deki Queen adlı konut projesini de satışa sunacak. Evlerin fiyatını belirlemede zorlandıklarını belirten Gacemer, “Döviz girdisi yüksek projelerde metrekare fiyatlarını henüz belirleyemedik. Her iki projede fiyat döviz bazında olmayacak ve kolay ödeme planları yapacağız. Dövizle ve peşin satarım diyenler satış yapamıyor” dedi. Bomonti projelerini Dubai’de 8-10 Eylül’de yapılacak Cityscape Gayrimenkul Fuarı’nda tanıtacaklarını belirten Gacemer, yurtiçinde ise ekim-kasım aylarında satışlara başlayacaklarını ifade etti. Türkiye’de konut ihitiyacının devam ettiğini belirten Gacemer, belirsizliklere rağmen  sektörün geleceğine inandıklarını ifade etti.


Ege 600 milyona Ankara’ya taşınacak


SİNPAŞ GYO, İstanbul’da Ege konsepti ile 2 konut projesi inşa etti. Küçükçekmece ve Sancaktepe’deki projelerin ilgi gördüğünü belirten Gacemer, yeni adres olarak Ankara’yı seçtiklerini dile getirdi. İzmir’de yapılan ve Sinpaş GYO’nun davetlisi olarak katıldığımız toplantıda konuşan Seba Gacemer, Ankara’daki projeleri için şunları söyledi: “ Ankara’da Ege’den izler taşıyan 900 birimlik bir proje yapacağız. Proje değeri 600 milyon lira. Ruhsat aşaması bitmek üzere ve ekim ayında satışa başlamayı planlıyoruz. Lüks bir konut projesi olacak. Hem rezidans hem de az katlı evler yer alacak. Dekorasyonda Ege konseptine özgü yüksek taş duvarlar ve açık renkler tercih edeceğiz.  Projede Ege’ye özgü unsurlar taşıyan çarşımız da olacak” dedi. Çankaya’da yer alacak projenin Sinpaş Grubu şirketlerinden Sinpaş Yapı’nın Marina projesi ile karşı karşıya yükseleceğini belirten Seba Gacemer, “Kardeş kardeş yarışacağız. Tatlı bir rekabet olacak “dedi. Orta ve üst gelir grubuna hitap eden bir proje olacağını söyleyen Gacemer, 120 bin metrekare satılabilir alana yer vereceklerini ifade etti. Gacemer, Ege konseptini Bursa’ya da taşımayı düşündüklerini kaydetti.



Hürriyet





Geri Dön