25 / 04 / 2024

Konut alıcısını harekete geçirecek kampanya dönemi başladı!

Konut alıcısını harekete geçirecek kampanya dönemi başladı!

Konut alıcısının talebi sürüyor, yılın ilk 4 ayında 416 binden fazla ev sahibini buldu. Geçen yıl 1 milyon 165 konut satan gayrimenkul şirketleri bu yıl 1 milyon 300'den fazla satış bekliyor.



Yaz aylarında yaşanan mevsimsel durgunluğun önüne geçmeyi hedefleyen şirketler, daha çok alıcıyı satış ofisine çekmek için kampanya atağına başladı.



TÜRKİYE genelinde konut satışları Ağustos 2014'den bu yana artıyor. Geçen yılın ilk 7 ayında 'beklegör' dönemini yaşayan konut alıcısı son aylarda atağa geçti. Konut satışı nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.7 arttı ve 119 bin 317 kişi ev sahibi oldu. Geçen yıl 1 milyon 165 kişi ev sahibi olurken yılın ilk 4 ayında 416 bin 535 ev alındı. Haziran ayında yapılacak seçim öncesi satışların düşmesi beklenirken artış yaşanması, konuta olan talebin hala canlı olduğunu gösterdi. 2015'in geçen yüa kıyasla daha başarılı geçüğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, "Bu yü 1 milyon 300'den fazla ev satüır' değerlendirmesinde bulundu. 




15 BİN EV SATIŞA ÇIKTI 

Konut alıcısının en yoğun alım yaptığı mart, nisan ve mayıs aylarında yaklaşık 15 bin yeni markalı konut satışa sunuldu. Mart ayında, Emaar Türkiye'nin The Address Residence, Ofton'un Elysium Elit Koşuyolu, Kuzu Grup'un Ataköy'deki Sea Pearl ve Yeşilyurt İnşaat'ın da Stili İstanbul Adoria, Kiptaş'ın 4 bin konutluk Vaditepe projesinin Vaditepe GölEvleri etabı, DKY İnşaat'ın DKY Kartal, Sur Yapı'nın Mirage Rezidans ve İlkbahar, Irmak Group ve Çolakoğlu Yapı'mn Başakşehir'deki Vadişehir projelerinin lansmanlarını yapıldı. Nisan ayında ise Ankara'da konut projeleri öne çıktı. Mesa'mn MesaKoza66 üe Tepe ve Mesa'nın ortak imzasını taşıyan Park Mozaik projelerinin hemen ardından Sinpaş Yapı, Çankaya Oran'daki yeni konutlarını devreye aldı. Oryataş'ın Ümraniye'deki Oryapark, Cihan İnşaat'm Avrupark, Mutlu İnşaat ve Ak Proje'nin Botanica İstanbul, Yiğit Grup'un Fortis İstanbul, 24 Gayrimenkul'un İstasyon 24 ve Airport 24, Elmar Yapı'nın Ankara'daki Elmar Towers, Torunlar GYO'nun 5. Levent, İş GYO ve Altinhas'ın Kasaba, Aııkan Yapı'nın Toskana Orizzonte, Tatar Yapı'mn LoftUp projeleri nisanda piyasaya sunulan konutlar oldu. Mayısta Ünal İnşaat ile Özler İnşaat Ortaklığı'nın İstanbul Levent Inn, Ceylan İnşaat'ın Muhteşem Yeni Yüzyıl Konutları ile Nef ve Iş GYO'nun İnistanbul Gala projeleri satışa çıktı. 




KAMPANYALAR BAŞLADI 

3 aydır yeni projelerini vitrine çıkaran şüketler yazın satışların düşmemesi için kampanyalar düzenliyor. Hem oturmak hem de yatırım için ev alanlara özel ödeme plam çıkan şirketler oturum amaçlı ev alanlara 'hemen taşımp ödemeye soma başla' derken, yatırımcılara da kira ve prim garantisi veriyor. Peşin ödemelerde yüzde 10'a varan indirim sunan şirketler, faizi sıfırlıyor ya da şirket içi ödeme planı sunuyor. 




Kredili alım arttı.

KONUT alıcısı son aylarda kredili alıma yöneldi. Bu artışta geçen yıl yüzde l'in üzerinde olan faiz oranlarının yüzde 0.90 seviyelerine inmesi etkili oldu. Kredili konut satışları nisan ayında yüzde 96.5 arttı ve 46 bin 63 seviyesini yakaladı. Ocak-nisan döneminde satılan toplam 416 i bin 535 konutun 161 I bin 508'i için kredi kullanıldı.




Sıfır ev öne çıktı 

TÜRKİYE genelinde ilk defa satilan konut sayısı nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 artarak 52 bin 598 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 44.1 olarak hesaplandı. İlk satışlarda İstanbul 10 bin 652 konut satışı ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 5 bin 308 konut satışı üe  Ankara  ve 2 bin 969 konut satışı üe  İzmir  takip etti. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları ise nisanda, 2014'ün aynı ayına göre, yüzde 44.9 artış göstererek, 66 bin 719 oldu. 



Dar gelirli ev bekliyor 

KONUT talebinin en yoğun olduğu kesimin alt ve orta gelirli vatandaş olduğunu belirten gayrimenkul sektörü temsücüeri, bu kesime konut üretilemediğine dikkat çekiyor. Toplu Konut İdaresi ve iştiraki Emlak Konut GYO tarafından kolay ödeme plam üe satışa çıkan ve kura üe sahibini bulan konut projelerine çok yoğun talep geliyor. Son olarak İstanbul Kayaşelür'de 400 konut için yapüan kuraya 70 bin başvuru olması, bu kesim için yapüan üretimin yetersiz olduğunu gösteriyor. Özel sektör ise arsa maliyetleri nedeniyle konut fiyatlarının arttığım belirtiyor. 



Hürriyet


Geri Dön