23 / 04 / 2024

Konut alımında Adana'nın hangi bölgeleri yükselişte?

Konut alımında Adana'nın hangi bölgeleri yükselişte?

Ekspres Gazetesi; "Konut alımında Adananın hangi bölgeleri yükselişte? Arsa ve dükkan alıp satmak kimlerin işine yarar? TOKİ evleri akıllıca bir yatırım mı?" gibi sorulara yanıt almak için uzmanlara danıştı.



Son 10 yılda gayrimenkul alım satımında yaşanan patlama birçok fırsatı da krizi de beraberinde getirdi.  Adana  özelinde ise şehrin büyümesiyle beraber aşırı değerlenmeler ve fiyatta dalgalanmalar yaşanıyor. Konut alımında Adananın hangi bölgeleri yükselişte? Arsa ve dükkân alıp satmak kimlerin işine yarar?  TOKİ  evleri akıllıca bir yatırım mı? Bu puslu havada vatandaş da kime kulak vereceğini bilemez halde. EKSPRES Gazetesi olarak işin uzmanlarına danıştık.

 

REMAX Adana Gayrimenkul Danışmanlığı Broker Aylin Sönmez: -Gayrimenkulde 7 yılda bir durgunluğa girilir, Adana'da da 2007 ve 2014'te bir durgunluk yaşandı. Şu anda tekrardan bir yükseliş trendi var. 


- İnsanların alışkanlıkları değişiyor. İmara yeni açılan alanlarda yeni trend evler(havuzlu, spor salonlu, tematik parklı) yapıldı ve buralara rağbet oldu. Daha sonra mortgagela (kira öder gibi ev sahibi olmak) birlikte çok genç çiftler ev sahibi olmaya başladı. Bir maaşla ev kirası ödenirken diğeriyle geçim edilebiliyor. 


- TOKİ alt sınıfa hitap ediyor ve kar marjı çok düşük. Birikimi olmayan bir insan hiç durmasın, TOKİ alsın fakat belli bir birikimi olan insanların TOKİ alması hiç makul bir yatırım değil. 


- Konut alımında fiyat değerlendirmesi yaparken tüm vatandaşlarımız öncelikle mevkisine bakmalı. Daha sonra binanın özelliklerine( jenaratör, asansör, otopark,bahçe vb. durumu) bakılır. 


Binanın yaşı ve dairenin katı da sonra gelir. Cephesine de bakıldıktan sonra en son gelen dairenin içidir. Harika bir iç dizaynı olan daire aldatıcı olabiliyor. 


- Şehrin dışındaki bahçeli ve daha geniş evlere yönelim var. Artık apartman katları yerine Kanada-Amerika tipi evler revaçta. 


Semt olarak da Sarıçamın ve Türkmenbaşı Bulvarının çok kazandırma potansiyeli var. 

- Müteahhitlerin geçmiş karnesi çok önemli. Ev alacaklar, mutlaka alıcısına kar ettiren müteahhitleri bulmalı. 


- Düzenli geliri olan orta sınıf insanlar için daha çok dükkan yatırımı yapmalarını öneririz. Stopaj ve kira durumundan dolayı kendi kendini ödeyen bir yatırım olacak tır. Sıfır dairelerin de Karı çok yüksek olabiliyor. Arsa yatırımını ise ticaretle uğraşan insanlara veya çok uzun vadeli düşünenlere öneriyoruz. 


Akdeniz Gayrimenkul Ofis Müdürü Hakan Yener: - Faiz oranları seçim sonuçlarıyla beraber yükseldi. Ağustos ayıyla beraber durgunluğun biteceğini düşünüyoruz. Satın alma potansiyeli olan çok büyük bir müşteri kitlesi var.

 

- Adana'da kentsel dönüşüme yönlendirmeyle nefes alınamayan binalar son bulacak, çarpık kentleşmenin önü alınamıyorken bu çok önemli. 


- Gürsel Paşa ve Bahçeşehir tarafında çok iyi projeler yapılıyor, fakat şimdilik satışlar oldukça zayıf. 


- Ödeme planları cazip geliyor olmasına rağmen TOKİ evleri fiyatları çok da uygun değil. İyi bir yatırım aracı değil fakat maddi darlığı olan insanlar gayet tabii alabilir. 


- İhtiyacınız olmayan bir parayla şehrin akışına göre arsa alınabilir. 


- Banka kredisiyle alınmamış dairelerde borç sorgulanması yapılması gerekiyor, bazen ihmal edilebiliyor.


Adana Ekspres


Geri Dön