28 / 03 / 2024

Konut alımında hangi bölgeler tercih ediliyor?

Konut alımında hangi bölgeler tercih ediliyor?

Kriz sonrası yeniden hızlanan konut talebinin bu yıl da canlı kalması bekleniyor



Büyük kentlerde en çok hangi bölgeler tercih ediliyor? İşin uzmanlarına sorduk...
 
İSTANBUL
ŞEHİR İÇİNE DÖNME EĞİLİMİ ARTIYOR
Türkiye'deki konut talebinin yüzde 20'sini temsil ettiği tahmin edilen İstanbul, genel anlamda Marmara kıyıları boyunca Anadolu Yakası'nda doğuya, Avrupa yakasında ise batıya doğru büyümeyi sürdürüyor. Buna karşılık, Kuzey'de Karadeniz'e yakın bazı bölgelerde de ciddi hareketlilik söz konusu. Özellikle az katlı konutlar için seçilen, kent yoğunluğundan uzak, fakat şehre ulaşımı kolay olan Kemerburgaz, Göktürk, Ömerli ve Bahçeşehir gibi bölgeler gelişen altyapılarıyla tercih ediliyor. Ambarlı ve Beylikdüzü'nün bazı kesimlerini de ekleyebiliriz. Çekmeköy, Ataşehir gibi bölgelerde gerçekleştirilen çok katlı site tarzı konut projeleri de sosyal tesis ve ulaşım imkânları, kaliteli ve fonksiyonel tasarımları, depreme dayanıklı inşa edilmeleri, otoparkları ve güvenlik hizmetleri gibi avantajları sebebiyle yoğun görüyor. Kentsel alanlarda ise bütün ihtiyaçların karşılandığı modern binalarda yaratılan beş yıldızlı otel konforuyla rezidans konseptine yönelik ilgi artıyor.

Turyap yetkilileri, istanbul Anadolu Yakası'nda Bostancı-Kartal sahil yoluyla Kartal, Pendik ve Ömerli'deki yeni projelerin değer kazanmasını bekliyor. Buna gerekçe olarak ise Sabiha Gökçen Havaalanı'nın daha etkin kullanılmaya başlanması, bölgededeki marina, yeni fuar alanları ve alışverişmerkezlerinin faaliyete geçmesi gösteriliyor. Bu bölgede özellikle orta ölçekli gelir seviyesine hitap eden bir çok projenin inşaatının sürdüğü de belirtiliyor. Turyap yetkilileri, Avrupa yakasında en yoğun talep gören ilk dört ilçeyi Büyükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece (Giderek genişleyen Halkalı Toplu Konutları da bu ilçede) olarak sıralıyor.
 
Kimi uzmanlar, Kemerburgaz, Göktürk, İkitelli ve Kağıthane bölgelerini de bunlara ekliyor. Ayrıca metroyla Taksim-4 Levent hattının Maslak'a bağlanması ve Beyoğlu Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte bu bölgelerin daha gözde hale gelmesi bekleniyor.

Re/Max Mega Ofis Müdürü Levent Çelik, Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi, Kartal Marinası, Viaport Alışveriş Merkezi, yeni oteller ve yeni Adliye Sarayı'nın Kartal ve yakın çeveresindeki Kurtköy, Pendik, Ataşehir ve hatta Gebze'ye doğru giden akstaki bölgelere ilgiyi artıracağına dikkat çekiyor. Çelik'e göre bu bölgeler orta ve uzun vadede ciddi kazançlar vaat ediyor.

Century 21 Platin Ofisi Yöneticisi Haluk Erol, Etiler, Ulus, Levent, Bağdat Caddesi gibi bölgelerin güncelliğini ve değerini her zaman koruyacak yerler olduğuna dikkat çekiyor. Bahçeşehir, Kemerburgaz, Çekmeköy ve Ataşehir gibi bölgeleri ise uzun vadede yatırımcıya kazandıracak bölgeler olarak sıralayan Erol, şehrin nereye doğru büyüyeceği tahmininden çok, üçüncü köprü ve bağlantı yollarının önem taşıdığını düşünüyor. Yapımı süren iş yeri amaçlı plazaları çok cazip gören Erol'un ikamet amaçlı konut edinmek isteyenlere önerisi şu: "işine yakın, sosyal aktiviteleri olan, güvenlikli siteleri tercih et."

Son zamanlarda şehir dışındaki, periferi denilen yerlerde oturan insanlarda şehir içine dönme eğilimi sezdiğini söyleyen Erol, her şeye rağmen gayrimenkulun en garantili yatırım aracı olduğunun da altını çiziyor.

ANKARA
ESKİŞEHİR YOLU VE ÇEVRESİ ÖNE ÇIKIYOR
Ankara'da yatırımcıların ve kullanım için gayrimenkul edinenlerin semt tercihleri değişti. Bir zamanlar Ankara'nın en gözde semtlerinden Kavaklıdere, Gaziosmanpaşa ve Çankaya şimdilerde yerlerini batı istikametindeki Bilkent, Mustafa Kemal, Ümitköy, Çayyolu ve Beysukent gibi yerleşim yerlerine bırakıyor. Her ne kadar başkenttiler buna dirense de köklü ve eski yerleşim yerleri de yavaş yavaş konut bölgesi olmaktan çıkıp işyeri ağırlıklı bölgelere dönüşüyor. Turyap yetkilileri, Ankara'da konut alanında Eskişehir Yolu, Şehit Ali, Ballıkuyumcu köyleri ile Temelli ve Malıköy civarlarında büyüme yaşanacağını, Gölbaşı, Mogan Gölü ve civarının ise ticari rekreasyon aktiviteleriyle gelişeceğini, Incek, Tuluntaş, Hacılar, Hacımuratlı köyleri çevresinin de bahçeli lüks konut inşaatına uygun olarak gelişme gösterdiğini söylüyor.

Re/Max Lider Ofisi Brokeri Kadir Yıldın ise önümüzdeki dönemin gözde bölge ve semtlerini Eskişehir Yolu üzerindeki Yaşamkent ve benzerleri ile Çankaya bölgesindeki yıkılacak gecekonduların yerine yükselecek yapılar olarak sayıyor. Yatırım amaçlı konut için yine bu bölgeleri öneren Kadir Yıldırım, ikamet amaçlı konut edinmek isteyenler için en uygun yerleri Çankaya (Yıldız, Hilal vb), Kavaklıdere, Ümitköy ve Çayyolu olarak sıralıyor.

Century 21 Angora Ofisi'nden Cem Demirci ise başkentin batıya doğru büyüyeceğini, bundan dolayı hem arzın hem de talebin Eskişehir yolu aksı üzerinde yükseleceğini söylüyor. Pekçok büyük şirketin, Polatlı'ya kadar uzanan güzergahta yatırım amaçlı arsa alımı yapmalarının da bunu doğruladığını düşünen Demirci, yatırım amaçlı konut alacaklar için Yaşamkent'ten Temelli'ye uzanan kesimleri öneriyor. Demirci'nin oturmak için ev alacaklara tavsiyesi ise Çayyolu, Ümitköy ve Beysukent...

BURSA
ESKİ BAŞKENT, İZMİR'E DOĞRU BÜYÜYECEK
Türk otomotiv ana ve sanayisinin nabzının attığı Bursa'da Nilüfer bölgesi yeni yapıların yoğunlaştığı bir kesim olarak dikkat çekiyor. Turizm potansiyeliyle de çekim merkezi olan kentte kooperatifler ve yap-satçıların son 15 yılda ürettikleri konutlar bu bölgeye şehrin muhtelif kesimlerinden yoğun nüfus kaymasına yol açıyor.

Re/Max Bulvar Ofisi Brokeri Dr. İbrahim Teke, Nilüfer bölgesinde özellikle ihsaniye, Çamlıca Gümüştepe, Ertuğrulkent, Özlüce ve Balat semtlerinin öne çıktığını belirtiyor. Bu semtlerin arazi yapısının yeni tip konut yapımına uygunluğunun yapımcı firmalar açısından tercih nedeni olduğunu düşünen Teke, yatırım amaçlı konut alımı için Nilüfer'in tümünü, ikamet amaçlı alımlar için ise ihsaniye ve Ataevler'i tavsiye ediyor. Teke'ye göre bulunması ve arazi yapısının gerek ulaşıma gerekse yapılaşma kolaylığı sağlaması nedeniyle kent izmir yönüne doğru büyüyecek.

İZMİR
İZMİRLİ LÜKSÜ ŞEHİR İÇİNDE TERCİH EDİYOR
Son yıllarda durağanlık görünse de izmir hâlâ Türkiye'nin en önemli ticaret merkezlerinden biri. Turyap yetkilileri, burada şehir içi arsalara ve ticari yatırımlara yönelik olan hareketin Sahilevleri, Narlıdere ve Urla'ya kadar uzandığına dikkat çekiyor. Üst gelir grubuna hitap eden nitelikli konut projelerinin çoğaldığı izmir'de gayrimenkulde doğru yatırım ve kazanç için geleceğin cazibe merkezi olarak nitelenen bölgeler öneriliyor. Turyap temsilcilerine göre yeni gelişme alanları ise izmir'i diğer illere bağlayan anayolları takip ederek ulaşılan Urla, Çeşme ve Menemen güzergahları... Her üç güzergah da kentin dışına doğru uzanıyor.

Re/Max Trio'dan Adnan Bozbay İzmir'de yatırım amaçlı konut almak isteyenlere özellikle Alsancak'taki yeni residansları öneriyor. Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'daki konutların da çok fazla prim yapacaklarını, Sahilevleri bölgesinden konut alanların da kârlı çıkacaklarını düşünüyor. Adnan Bozbay, ikamet amaçlı konut alımında ise jeotermal ısıtma, modern yapılaşma ve AVM'lere yakınlığı nedeniyle Balçova ve Narlıdere'yi, ayrıca Karşıyaka'da Emlakbank Mavişehir ve  TOKİ  Mavişehir projelerini öneriyor, Bornova'da ise metro projesinin getireceği ulaşım kolaylığının olası etkilerine dikkat çekiyor.

İzmir'de şehir dışında lüks yaşama istanbul'daki gibi ilgi gösterilmediğini düşünen Century 21 Mavi Ofis Yöneticisi Agah Özkara, hem yatırım hem ikamet amaçlı alımlar için, lüks arayanlara Karşıyaka Dudayev Bulvarı üzerindeki ve Narlıdere'deki projelerle Bornova Evka'yı öneriyor. Özkara, alt kesimlere Menemen Ulukent'i, orta kesime de Eski Karşıyaka ile Atakent ve Çiğli'yi tavsiye ediyor.

KOCAELİ (İZMİT) YATIRIM AMAÇLI KONUT İÇİN UYGUN
Sanayide İstanbul'la yarışan bir kent olması Kocaeli'de gayrimenkul sektörüne de etki ediyor. 1999 depremlerinden sonra başlayan yenilenme, son yıllardaki ekonomik büyümenin de etkisiyle hız kesmedi. Turyap Ofisleri'nin verdiği bilgilere göre, Kocaeli'nde son zamanlarda en yoğun talep gören ilk dört ilçe sırasıyla; İzmit (Merkez), Gebze, Körfez ve Derince. Yatırımcıların güney doğuda Bahçecik Köyü, Yeniköy, kuzey doğuda Durhasan Köyü; Şile'ye sınır olan Ovacık Köyü ve Kargalı Köyü mevkilerinde dubleks ve tripleks sitelere hız verdiği de gözleniyor. Turyap yetkililerine göre söz konusu yapılanma bu bölgelerin hızla değer kazanmasını sağlayacak.

Re/Max Hür Ofisi Brokeri Turan Çakar ise Köseköy, Merkez Cedit Mahallesi'nin sahip olduğu geniş konut alanları sayesinde yeni projelere ev sahipliği yapabildiğini, Cedit Mahallesi ve Tavşantepe mevkiinde yapılan toplu konut projeleri ve kentsel dönüşüm uygulamalarının bu semtleri öne çıkardığını söylüyor. Çakar, Kartepe'nin Köseköy bölümü ve Kandıra istikametini yeni gelişebilecek bölgeler olarak sıralıyor. Turan Çakar, yatırım amaçlı konut alacaklara izmit'in sanayi kenti olması nedeniyle Türkiye'nin en fazla göç alan şehirlerinden birisi olduğunu hatırlatarak tavsiyede bulunuyor: "Kent nüfusunun hızla büyümesi konut talebini de beraberinde getiriyor. Belki lüks ve normal konut tiplerine göre yönlendirme yapılabilir ama şehrin her tarafı yatırım amaçlı konut alacaklar için önerilebilir."

Çakar'ın ikamet amaçlı konut edinmek isteyenlere önerisi ise oturmuş bir semt olan merkezdeki Yahya Kaptan ile şehre yakınlık avantajına sahip Yuvam Kent, Çakar, kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştiği ve İzmit'in yüksek yerlerinin çehresini değiştiren konut alanı Cedit'i de öneriyor.
Business Mortgage


 


Geri Dön