19 / 04 / 2024

Konut alımında hazır beton kullanımı sorulmalı!

Konut alımında hazır beton kullanımı sorulmalı!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, son kullanıcıya da özellikle konut alımı sürecinde yapılarda kaliteli hazır beton kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak ve alım kararında can güvenliğine öncelik vermek konusunda çağrıda bulundu.



Birinci derece deprem bölgesinde bulunan kentimizde ve civar illerde 1999 depremiyle yaşanan büyük yıkımın sebep olduğu can kayıplarının bir kez daha yaşanmaması adına, gerek güçlendirme çalışmaları gerekse kentsel dönüşüm uygulamalarıyla yenilenen yapıların umut vaad ettiğini belirten Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, son kullanıcıya da özellikle konut alımı sürecinde yapılarda kaliteli hazır beton kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak ve alım kararında can güvenliğine öncelik vermek konusunda çağrıda bulundu.


Bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan, otuz yıldır kaliteli hazır beton üreticisi olmayı kendine hedef koyan ve bu konuda ar-ge çalışmalarına sürekli devam eden Bursa Beton, son kullanıcıyı bu konuda bilinçlendirmek için de çalışıyor. Marka, yaşamına değer veren bilinçli tüketicilerin kalitesiz hazır beton kullanımını engelleyeceğine inanıyor.


Uzman kadrosu ile Bursa Beton Ar-Ge departmanında sürekli geliştirilen ürünler, tüm alt ve üst yapı inşaatlarında çok geniş bir kullanım yelpazesine sahipken, beton inşaat teknolojisinde vazgeçilmezliği ile hayati önem yüklenen taşıyıcı malzeme olarak hizmet vermeye devam ediyor.


Konut satın alan tüketicilerin kaliteli hazır beton konusunda çok bilinçli olmadığını ülkemizde yapılan araştırmalar gösteriyor. Uzun yıllardır bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çalışan Bursa Beton'un Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satın alırken kullanılan hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini belirtiyor ve ekliyor. "Özellikle konut alımlarında seramik, parke, batarya, duvar kağıdına gösterilen hassasiyetin özellikle ve öncelikle hazır beton kalitesinde gösterilmesi gerektiğini dile getiren Vardar, potansiyel deprem bölgesinde bulunan kentimizde yapıların olası bir büyük depremde göstereceği performans son derece önemli. Yapılarda pek çok öğeyi sonradan değiştirmek, yenilemek mümkün ama betonda geriye dönüş yok. Dolayısıyla binanın kaliteli ve uygun sınıfta beton kullanılarak inşa edilmiş olması sorgulanmalı ve beton konusu satın alma kararında etkin olmalı."


Vardar kilit noktayı şöyle tanımlıyor."Her sektörde olduğu gibi hazır beton sektöründe de büyük fiyat rekabeti var. Denetimlerin çok sıkı olması gerekiyor ki; bu fiyat rekabeti inşaatlarda kalitesiz beton ile kendini gösteremesin. Hazır betonun, aslında ciddi bir mühendislik altyapısı gerektirdiği, depremle pek çok kez yüz yüze gelmiş olan ülkemizin yaşadığı acı tecrübelerden sonra daha iyi anlaşılmıştır. Biliyor musunuz ki; 150 metrekarelik bir daire için ortalama 7 bin 500 liralık beton kullanılır. Ve bahsettiğimiz fiyatlama sürecinde kaliteli hazır betonun getireceği fark daire başına 5 yüz lirayı bile bulmaz. Bu durumda yüz binlerce lira ödeyerek satın alınan konutlarda 5 yüz lira için hayatımızı, ailemizin, sevdiklerimizin canını tehlikeye atmaya değer mi? Konunun kilit noktası son kullanıcının bunun farkında olmaması. Ve biz bu konudaki demeçlerimizle bilinçlendirme anlamında sosyal sorumluluğumuzu yerine getiriyor, "Depremden korkma, tedbirli ol." diyoruz. "Sorgula, tercih hakkını kullan, riskten kurtul" diyoruz."


Bursa Beton Genel Müdürü Vardar; aynı görünümde olduğu için, aynı nitelikte olduğu zannedilen tek tip bir malzeme algısı yaratan gri renkli, içerisinde su, mıcır, kum ve çimento bulunan betonun, zemin tesviyesinde de, gökdelen inşaatında da kullanıldığını ve farkın bu hammaddelerin kullanıldığı alana göre betonlar içinde farklı oranlarda yer alması olduğuna dikkat çekiyor. Bu sebeple de tüketicilerin tercihlerini yaparken en azından inşaat işini üstlenen ve beton tedarik eden firmayı sorgulaması gerektiğini belirtiyor.


"Betonun, yapıdaki en önemli unsurlardan biri olması sebebiyle, kullanıcının betonu satın alma aşamasından başlayarak şantiyede kalıba yerleştirilmesi süreçleri, bakımı, sıcak ve soğuk hava koşullarında korunması gibi işlemlere önem vermesi gerekiyor. Bu tür tedbirler ve çalışmalar sebebi ile şantiye maliyetleri az da olsa yükseliyor fakat betonun durabilitesinin (dayanıklılık) yükselmesini sağladığından dolayı kısa vadede görülmeyen büyük avantajlar getiriyor. İyi korunmuş, düzgün sıkıştırılmış ve kaliteye önem veren bir firmada üretilmiş hazır beton, servis ömrü ve kullanım amacı doğrultusunda ilave maliyetlere katlanmaktan kurtarıyor." diyen Vardar ekliyor. "Düşük dayanımlı beton kullanılan ya da C30 betonu satın alındığı düşünülürken gerçekte betona yapılmış harici müdahalelerle C25 hatta C20 betonun kalıba yerleştiği binalarda, hasar ve can kayıpları deprem gerçeğiyle karşılaşıldığında ortaya çıkar ve artık çok geçtir."


Bursa Beton Genel Müdürü Vardar'ın konuya ilişkin mesajı ; "Kaliteli üretim yapan hazır beton firmasından satın alınmış ve koruma tedbirlerine dikkat edilmiş, bakımı kürü hassasiyetle yapılmış yüksek sınıflı bir betonun servis ömrü 2-3 katına çıkmaktadır. Milli servetin korunması ve doğal kaynakların korunması için, inşaatlarda kısa ömürlü değil yüksek dayanıklılığa sahip betonlar kullanalım ve inşaat maliyetini düşürelim derken can kayıplarına sebep olmayalım." şeklinde oluyor.


Bursa'da Bugün


Geri Dön