16 / 04 / 2024

Konut alırken nelere dikkat edilir?

Konut alırken nelere dikkat edilir?

Günümüzde inşaat firmalarında ve dolayısıyla konut projelerinde oldukça artış söz konusu. Sunulan pek çok seçeneğin arasında konut alırken nelere dikkat edilir?



Konut alırken nelere dikkat edilir?

Konut projelerini maketten proje alımı, kaba inşaatı bitmiş proje ve oturmaya hazır proje olarak 3'e ayırmak doğru olacaktır. Ev almak isteyenler ilk olarak bu sınıflandırma doğrultusunda hareket etmelidirler. "Hangi inşaat firmasının hangi projesi, hangi aşamada?" gibi konuların kapsamlı araştırılması ve sonrasında bir inşaat firması ile konut projesinde karar kılınması yararlı olacaktır.


Maket projeden konut alırken nelere dikkat edilir?

Maketten konut almak, alıcılara oldukça risk teşkil ediyor. Son zamanlarda birçok inşaat firması, ucuz fiyat cazipliğini kullanarak alıcıları, ortada inşaatı daha başlamamış projeler için ikna edebiliyor. Maketten konut alırken dikkat edilmesi gereken hususların arasında satışın tapu sicil muhafızlığında yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde satışın bir geçerliliği olmayacaktır.


Ayrıca, maketten bir gayrimenkul alındığında mutlaka tapuda şerh ettirmek gerekiyor. Yalnız, beş yıl içerisinde kesin satış gerçekleşmezse, tapu sicil muhafızlığınca şerhin de bir hükmü kalmıyor. 


Bu tür risklere karşılık yine de maket projeden konut almak isteyenler inşaat firmasının geçmişini, daha önce hayata geçirdiği ve geçiremediği projeleri, teslimlerin zamanında gerçekleşip gerçekleşmediğini, kalitesini araştırmalı, ilgili arsanın ya da inşaatın tapu kayıtları incelemelidir.


Kaba inşaatı bitmiş projeden konut alırken nelere dikkat edilir?

Kaba inşaatı tamamlanan projelerden konut satın almak, maketten konut almaktan daha az risk taşır. İnşaat çalışmaları devam eden proje, satın aldığınız evin yavaş yavaş oluştuğunu gösterir. Yine de bu projelerden de konut alırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Örneğin, ruhsatlı olup olmaması, inşaat kalitesi ve hızı gibi noktalar incelenmelidir.


Oturmaya hazır projelerden konut alırken nelere dikkat edilir?

İnşaatı bitmiş, oturmaya hazır ve içinde yaşamın başladığı projelerden konut almak alıcıya daha çok güven verir. Çünkü alacağı konut, yaşayacağı alan ve hatta komşuları bellidir. Oturmaya hazır projelerden konut alırken dikkat edilmesi gereken nokta projenin iskanlı olup olmadığıdır. İskan, Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını ve ayrıca sigorta, vergi, su-elektrik borcu bulunmadığını gösterir. Bunun dışında diğer dikkate alınması gereken noktalar arasında, lokasyon, yaşam alanı ve fiyat gibi konular yer alır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön