25 / 04 / 2024

Konut almak için doğru zaman mı?

Konut almak için doğru zaman mı?

Posta Gazetesi'nden M.rauf Ateş, bugünkü yazısında "Konut almak için doğru zaman!" başlıklı yazı kaleme aldı



Bugünlerde parası olanın işi gerçekten çok zor... Eskiden hayat kolaydı. Hiçbir şey bilmiyorsan, aylık mevduatta işi çözüyor, yüksek faizi cebe atıyordun. Şimdi öyle değil. Aynı zorluk konut alımında ve konut
kredisi kullanımında da kendini gösteriyor.

Son zamanlarda en çok karşılaştığım soru da bu nedenle `Konut almak için doğru zaman mı?' oluyor.

Konut almak kolay mı?

Yatırım ve para pul içeren konularda `öneride' bulunmayı çok sevmem... İyi çıkar kendilerinden, kötü çıkar sizden bilirler... O nedenle de genelde kendimden örnek vermeyi tercih ederim. Geçenlerde Kayseri'de bu soruyu yönelten işadamına da benzer yanıt verdim:
"Kiracıysam ve bir eve ihtiyacım varsa, bundan daha iyi bir zaman olmazdı. Kira ödeyeceğine, taksit ödeyip,
düşük faizle ev almanın tam zamanı."

Ancak, bazı vatandaşlar, yatırım için konut alıyor... O zaman da banka kredisinin yanında, konutun bedeli de önem kazanıyor. Belki birkaç ay sonra konutta daha iyi fırsatlar çıkacak. Belki o fırsat, konut kredisindeki faiz düşüşünden daha fazla etkide bulunacak. Onu bilmek mümkün değil. Ama bilinen birkaç gerçek var:

Konutta yeni gerçekler

1. Bu sayfadaki tabloya bakarsanız, son 3 yılın, hatta tüm zamanların en iyi konut kredisi oranlarına ulaşmış durumdayız.
2. Dünyada `sıfır faiz' uygulaması var... Türkiye'de de ona paralel, faizler oldukça düşük oranlarda seyrediyor. Krizden `çıkış stratejisi' doğrultusunda faizlerdeki artışlar, konut kredisine de yansıyacaktır.
3. Merkez Bankası (MB) Başkanı bunu açıkladı. Global yatırım bankalarının tahminleri, MB'nin yıl sonuna kadar 1-2 puan arasında artırıma gideceği yönünde... Demek ki, 6 ay sonrası, faizler açısından, bugünden daha iyi olmayabilir.
4. Bu sayfadaki tabloya bakmanızı rica ediyorum. 120 ay vadeli, 80 bin liralık bir kredinin, 5 büyük banka için, yıllık ortalama maliyetini gösteriyor. Faizlerin nereden nereye geldiğini çok iyi ortaya koyuyor. Fikir isteyenlere bundan fazlasını söylemek mümkün değil. Rakamlar ve trend ortada... Son karar, konut alacak olanlara ait.


Posta/M.Rauf Ateş


Geri Dön