20 / 04 / 2024

Konut almak için doğru zaman!

Konut almak için doğru zaman!

Alaydın Yapı A.Ş. satış ve pazarlama müdürü Dilek Yaldız, "Yatırımcılar ve ev sahibi olmak isteyenler konut almak için doğru zamanı merak ediyor. İnşaat şirketleri çok cazip kampanyalar sunuyorlar''dedi.



Gayrimenkul sektöründe mevsim durgunluğunun yanı sıra, terör olayları, yüksek seyreden faiz oranları, ülkemizdeki son siyasi gelişmeler nedeniyle, meydana gelen olumsuzluklara karşı, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları frenlemişti. Son kaların faiz indirimine gitmesi nedeniyle sektörün hareketlenmeye başladığına vurgu yapan Alaydın Yapı A.Ş. satış ve pazarlama müdürü Dilek Yaldız, sektörün son durumu hakkında gazetemize ilginç bilgiler verdi. 



Dilek hanım, bize sektörün son durumunu ve geldiği noktayı açıklar mısınız? 



Gayrimenkul sektörü esnek ve değişken bir yapıya sahip olduğu için, yatırımcılara her geçen gün yeni fırsatlar ve seçenekler sunuluyor. Çevresel ve mevcut koşulları iyi bir şekilde analiz etmek, doğru lokasyon ve zamanda doğru kararları alabilmek, yatırım risklerini minimize ederek, kazançlı çıkmamıza olanak tanır. Türkiye'nin son zamanlarda zorlu bir süreçten geçtiğini görüyoruz. Ancak bu süreçten güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır. Sektördeki tüm şirketler bu dönemde yapabileceklerinin en iyisini yaparak, yatırımlarına ve yol haritalarına devam etmektedirler. Şirketimiz bünyesinde, şu anda satış da olan tüm projelerimiz için, değişik kampanyalar, banka kredileri ve şirket finansmanından 24 ay "0" faiz taksit seçenekleri ile çok iddialı ve teşvik edici alım imkanları sunuyoruz. 



"Kişiye özel esnek ödeme" modellerini hayata geçirerek, kendilerine en uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için fırsatlar yaratıyoruz. İsteyen banka kredisi ile konut sahibi olabilirken, isteyen müşterilerimize şirket bünyesinde çeşitli ödeme alternatifleri sunuyoruz. %40 oranında peşinatlar ile, satış sözleşmeleri açarak, kalan bakiyeler için inşaatı devam eden projemizde, 24 ay vade "0" faiz uyguluyoruz. Böylelikle oldukça karlı bir "fırsat yatırım" imkanı yaratıyoruz. 


Bu kampanyalardan faydalanan müşterilerimiz "uygun şartlarda" konut sahibi oldu ve olmaya devam ediyorlar. Yakın dönemde konut almayı planlayan yatırımcılar ve tüketiciler için, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan kampanyaları değerlendirmeleri durumunda karlı çıkacaklarını öngörüyoruz. 



ÖZEL BANKALAR DA DESTEK VERDİ 


Faizlerde kafalar karışık! Bankaların konut kredi faiz oranları alım için ideal seviyelere indimi? 



Türkiye'deki son siyasi gelişmelerden sonra, kredi faiz oranları % 1,07 - 1,09 sevilerine ulaşmıştı. Ancak hükümetin almış olduğu önlemler ile bu oranın, bazı kamu bankalarında % 0,80 0,90 seviyelerine gerilediğini görüyoruz. Diğer özel bankalarında bu adıma destek vererek faiz oranlarını % 1 'in altına düşürmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Ağustos ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık % 0,80 - % 0,90 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılık olmakla birlikte, 100 bin TL tutarında kredi için, aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1400-TL, 5 yıllık vadede ise, 2164TL dolayında seyrettiği görülmektedir. 


Türkiye'de 2015 ve 2016 ilk yarı yıl konut talepleri ve satışlarında son durum nedir? 


2015 yılı tamamında konut satışları bir önceki yıla göre % 10,6 artış göstererek, 1 milyon 289 bin olmuştu. 2016 için, yılın başında 1 milyon 350-400 bin bandında satış tahminleri yapan firmalar, yıl içinde yaşanan olaylar, faiz yüksekliği nedeniyle rekor umudunu kaybetmeye başlamıştı. Ancak en fazla konut satışlarının gerçekleştiği Eylül-Ekim-Kasım dönemi öncesi gelen "Faiz müjdesi" umutları yeniden çoğalttı. İnşaat şirketlerinin uyguladıkları kampanyalı satışlarında bu sürece olumlu etki edeceğini de düşünüyoruz. Yıl sonuna kadar piyasalarda daha ılıman bir hava beklediklerini bildiren Yaldız, yatırımların yeniden gündeme geleceği, konut kredi faiz oranlarının düşeceği, kısa vadede gayrimenkul geliştiricileri tarafında yeni başlanacak projeler yada yeni arsa anlaşmaları için bekleme süreci ortadan kalkacağı için, hareketli günler yaşanabileceğini öngörüyoruz diye konuştu. Ülke ekonomisini canlandırmak ve herkesi uygun şartlarda ev sahibi yapmak amacıyla başlatılan kampanyaların evsiz vatandaşlar için bulunmaz bir nimet olduğunu belirten uzman Dilek Yaldız, "Şimdi tam zamanı" dedi.



KONUTUN ÇEVRESEL KONUMUNA DİKKAT 



Konut ve arsa alırken nelere dikkat edilmelidir? 


Oturum amacıyla ev alıyorsanız öncelikle, iş yerinize yakınlık, işlevsellik, otopark, çocuk oyun alanları, sosyal alanlar gibi fonksiyonların olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Bölgenin zemini, projenin inşaat ve deprem yönetmeliklerine uygunluğu, projede belirtilen dairelerin özellikleri ve kalitesi, proje ruhsatı, iskan durumu en önemli faktörlerdendir. 


Gelişmekte olan bölgelere yapılan yatırımlar da, alınacak konutun proje bitiminde en az % 30-35 oranında prim yapması beklenmelidir. Emlak sektörü alanına yatırım yapacağınız taşınmazın çevresel konumuna, altyapı çeşitliliğine ve ulaşım koşullarına dikkat etmekte fayda vardır. Yatırımınızı arsa üzerine yapacaksanız, almayı düşündüğünüz arsanın su, kanalizasyon ve elektrik alt yapısı, imar durumu, yerleşkelere uzaklığı ve ana arterlere olan mesafesi, iyi değerlendirilmelidir. Tapu bilgilerinin doğruluğu, taşınmazın takyidat durumuna bakılmalıdır. Şehrin gelişme planı doğrultusunda hayata geçirilen projeler, arsaların hızla değerlenmesine olanak tanır. Orta ve uzun vade de gelişim gösterebilecek ana güzergahlar üzerinde dükkan ve daire yatırımı yapmak, hem kira getirişi açısından hem de yatırımın hızla geri dönüşü için muhteşem bir fırsattır. 


Projeden mi yoksa 2. El konut almak mı avantajlıdır? 



Veriler 2016 yıl başından itibaren, ilk satışların geçen seneye oranla arttığını, ikinci el satışların ise azaldığını gösteriyor. Bu durum yatırımcıların bankalara borçlanmak yerine, nakit alımlar yaptığını yada projeden konut satın aldıklarını gösteriyor. İnşaat şirketlerinin uyguladıkları kampanyaları n ve 12,24 ay "0" faiz taksit seçeneklerinin de bu sürece etki ettiğini düşünüyoruz. Güvenilir ve güçlü şirketlerin projelerine yatırım yapmak önemli bir konu. Çünkü onlar asla değerlenmeyecek bir projeye başlamazlar. Daha önceki projeleri bir referans kaynağıdır. Banka kredileri dışında, kendi finansmanları ile" Kişiye özel ödeme koşullarının olması" o projenin tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir.


KAMPANYALAR ÇOK CAZİP 


Yaldız, "Yatırımcılar ve ev sahibi olmak isteyenler konut almak için doğru zamanı merak ediyor. İnşaat şirketleri çok cazip kampanyalar sunuyorlar. Sizce doğru zaman ne zamandır?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER ülke ekonomisini canlandırmak ve herkesi uygun şartlarda ev sahibi yapmak amacıyla yeni bir kampanya başlattı. 31 Ağustos'a kadar sürecek kampanya kapsamında GYODER üyesi 49 firma, 118 projesini 10 yıl vade ve aylık 0,70'lik kredi faizi, %20 peşinat, %5'lik ara ödeme imkanı ile tüketiciye sunuyor. Yine bu dönemde, bankaların konut kredisinde uyguladığı faiz oranlarının % 1 'in altına çekilmiş olması, ayrıca tüm inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uyguladıkları kampanyalar ile, satışların artacağını, tüm bu gelişmelerin sektöre bir ivme kazandıracağını öngörüyoruz. Dolayısıyla konut sahibi olmak ve gayrimenkule yatırım yapmak için " En doğru zaman" olduğunu düşünüyoruz." 


Antalya'da yatırım yapılacak ve prim beklentisi oldukça yüksek bölgeler nerelerdir? 


Lara ve Konyaaltı bölgelerinde birçok alan, prim açısından doygunluk seviyesine ulaşmak üzeredir. Ancak gelişmekte olan bölgeler arasında, Hurma, Boğaçay çevresi, Kepez Çankaya Mah., Varsak ve Döşemealtı bölgelerinde yapılacak yatırımlar, yatırımcılarının yüzlerini güldürecek bölgelerdir. 


Konyaaltı bölgesinde"Boğaçay Projesi" adeta Antalya'nın geleceğine yön verecek ve Antalya'ya çok önemli marka değer sağlayacak bir vizyon projedir. İçerisinde çeşitli yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon alanları, yat limanları, halkın istifade edeceği aktivite alanları, restaurantlar gibi üniteler söz konusu olacaktır. Bu proje, Konyaaltı bölgesinde bulunan tüm emlak ve gayrimenkul sektörü için katma değer yaratacaktır. 


Ayrıca Kepez Çankaya Mahallesin de halen inşaatları devam eden 8 yeni proje bölgenin çehresini ve fiyat politikasını değiştirerek, bölgenin gelişimine ve karlı bir yatırım alanı olmasına katkı sağlamaktadır. İnşaatına 2017 yılında başlanacak, 1500 dönüm üzerinde kurulacak ve 1500 yatak kapasiteli "Akdeniz Bölge Hastanesi" bölgeye ciddi oranda canlılık getirecektir. 


"Kepez-Çankaya Tema Park" projesi de bölgeye değer katacak başka bir projedir. Varsak bundan sonra çok daha büyük projelerle önemli bir yerleşim yeri haline gelecektir. Antalya'nın en önemli bulvarlarından biri Varsak'tan geçecektir. Korkuteli Kavşağından Masa Dağına, Fevzi Çakmaktan Habipler, Sütçüler ve Beşkonak Mahallelerinden Altınova, oradan da havalimanına giden bir ana arter açılacaktır. Alanya'dan gelip, İstanbul'a gidecek kimseler, artık Sakarya ve Gazi Bulvarı yerine burayı kullanacaklardır. Nasıl Sakarya Bulvarı açıldığında etrafındaki mahalleler değer kazandıysa, bu bölgeler de öyle olacaktır. 1 yıl içinde de hizmete açılacaktır. 



Bizim Gazete


Geri Dön