25 / 04 / 2024

Konut balonu değil arsa balonu var!

Konut balonu değil arsa balonu var!

İbrahim Değirmenci: Artış sektördeki en büyük girdi olan arsa maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında özellikle bazı bölgelerde bir arsa balonundan söz etmek mümkündür." dedi..



Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca (BSMMMO] BAOB Yerleşkesi'ndeki Hizmet Biııası'nda, Yeminli Mali Müşavir İbrahim Değirmenci'nin sunumunda, 'İnşaat Sektöründe Muhasebe ve Vergi Uygulamaları' konulu seminer düzenlendi. TÜRMOB Genel Saymanı Ymm. Ülkü Sönmez'in de katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez yaptı. 


İŞSİZLİK SORUNU 

İnşaat sektörü hakkında bilgi vererek sunuma başlayan İbrahim Değirmenci, "İnşaat sektörü Türk ekonomisinde çok büyük paya sahiptir. Bu sektör doğrudan ve dolaylı yoldan hemen hemen tüm sektörleri etkilemektedir. Diğer taraftan istihdam ağırlıklı olması nedeniyle de işsizlik sorununun önlenmesinde ciddi katkıları bulunmaktadır. Bu nedenle inşaat sektörünün genel ekonomi içindeki ağırlığı dikkate alınarak, muhasebe ve vergi sorunlarının da ayrıntılı olarak tartışılarak çözümlenmesi gereği vardır" dedi. 


RANTÇI GRUPLAR 


Değirmenci, "Rantçı gruplar, hukuk sistemindeki eksikliklerden de cesaret alarak rantları için, kentlerdeki parkları, ağaçları yok edebilmekte, yüksek katlı imar hakları edinerek diğer mekânları güneşsiz bırakabilmekte ve dahası, yoksul emekçileri mahallelerinden bile sürebilmektedirler" dedi. 


ARSA MALİYETLERİ 

Değirmenci, "Konut fiyatlarında en önemli maliyet unsuru olan arsa maliyetlerindeki artış aslında pek dikkate alınmamaktadır. Halbuki asıl artış sektördeki en büyük girdi olan arsa maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında özellikle bazı bölgelerde bir arsa balonundan söz etmek mümkündür." Değirmenci'nin sunumunun ardından ise sorucevap bölümüne geçildi. Etkinlik sonunda, BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, günün anısına Yırım. İbrahim Değirmeııci'ye plaket takdim etti. 


Geri Dön