25 / 04 / 2024

Konut başına yıllık 85 TL kayıp kaçak bedeli mi alınıyor?

Konut başına yıllık 85 TL kayıp kaçak bedeli mi alınıyor?

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar,Kızılay Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasında Türkiye'de konut başına yıllık 85 TL kayıp kaçak bedeli alındığını ifade etti...



Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin, Temmuz 2011-Mayıs 2012 dönemini kapsayan 11 aylık elektrik kayıp kaçak bedellerini alabilmeleri için faturalarının fotokopileri ile tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini söyledi. 


Çakar, Kızılay Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasında, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 21 Mayıs 2014 tarihli kararında, kayıp kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceğine ve tahakkuk ettirilen söz konusu bedelin tüketiciye iade edilmesi gerektiğine yer verildiğini ifade etti. Tüketicilerden çok uzun yıllardan beri gizli olarak kayıp kaçak bedeli tahsil edildiğini iddia eden Çakar, söz konusu bedelin, Temmuz 2011- Mayıs 2012 arasındaki 11 aylık dönem THD Başkam boyunca "KK bedeli" adı altında elektrik tüketicilerin, 11 faturalarında gösterildiğini kaydetti, aylık kayıp kaçak bedelinin faturalarda gösterilmeyip tekrar gizli olarak alınmaya başlandığını öne süren Çakar şunları söyledi: 


Derneğimizin yaptığı hesaplara göre faruralarda gösterildiği 11 ay boyunca elektrik tüketim tutarının yüzde 15 dolayında kayıp kaçak bedeli alındığı görülmüştür. Bugünkü elektrik birim fiyatını dikkate aldığımızda, tüm konut abonelerinden yıllık ortalama ve yaklaşık 1,7 milyar liradan fazla kayıp kaçak bedeli, konut başına ise ortalama ve yaklaşık olarak yıllık 85 lira kayıp kaçak bedeli alınmaktadır.". 

Çakar, "tüketicilerin 11 aylık kayıp kaçak bedellerini alabilmeleri için faturalarının fotokopileri ile ikamet ettikleri il ya da ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, gizlenmiş kayıp-kaçak bedelinin alınabilmesi için ise dilekçe ile elektrik dağıtım şirketlerine başvuruda bulunmaları gerektiğini" anlattı.  Turhan Çakar, dağıtım şirketinden cevap verilmezse, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne veya Tüketici Haklan Derneğine başvuruda bulunulabileceğini ifade etti. 


Hürses Gazetesi 


Geri Dön