19 / 04 / 2024

Konut desteği en fazla ne kadar olacak?

Konut desteği en fazla ne kadar olacak?

Kabul edilen Torba Yasa gereğince konut alanlara devletten destek yapılacak. Peki, peşinat biriktiren vatandaşlara belli oranlarda yardım yapacak bu konut desteği en fazla ne kadar olacak?



Konut desteği en fazla ne kadar olacak?

Kabul edilen Torba Yasa gereğince konut alanlara devletten destek yapılacak. Bilindiği üzere kredi kullanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, evin değerinin yüzde 75'ine kredi çekip geri kalan peşinat kısmını biriktiriyor.


Devlet peşinat biriktiren vatandaşlara belli oranlarda yardım yapacak. 


Destekten, ilk evini alan kimseler faydalanabiliyor. İkinci veya üçüncü evini almak isteyen kimseler bu destekten faydalanamıyor. Peki, konut desteği almak isteyenler ne yapacak?


İlk evini almak isteyenler bankadan konut almak için hesap açacak. Bankada Türk lirası cinsinden konut hesabı açanlar, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalacak.


Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. 


Haksız olarak yapıldığı tespit edilen devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. 


Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.


Konut desteği koşulları..

Konut teşvikinden ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.


Konut teşviki için, bankada TL cinsinden konut hesabı açılması ve asgari 3 yıl boyunca sistemde bulunulması gerekiyor. Peki, konut desteği en fazla ne kadar olacak?


Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor.



Konut teşvik yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön