19 / 04 / 2024

Konut devir masrafları 2016!

Konut devir masrafları 2016!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre konut devir işlemleri için de tapu harcının ödenmesi gerekiyor. İşte konut devir masrafları 2016..



Konut devir masrafları 2016!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre konut devir işlemleri için de tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Konut tapusunun devredilebilmesi için tapu dairesinde yalnız alıcı değil, satıcı ve alıcı ayrı ayrı harç ödemek zorunda oluyor. Hem alıcı hem satıcının ödeyeceği oran binde 20.


Bu harç, gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. 


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Konut devir masrafları arasında döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2016 yılında bu bedel 87,25 TL olarak tahsil ediliyor. İlave hizmet bedeli ise 11,75 TL.



Tapu işlem sorgulama nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön