23 / 04 / 2024

Konut emlak vergisi muafiyeti 2015!

Konut emlak vergisi muafiyeti 2015!

Emlak vergisi, tüm gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Ancak kanunen tek bir evi olup da geliri olmayan kimseler bazı koşullarda bu vergiden muaf tutuluyor. İşte konut emlak vergisi muafiyeti 2015 şartları..



Konut emlak vergisi muafiyeti 2015!

Emlak vergisi, tüm gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Ancak kanunen tek bir evi olup da geliri olmayan kimseler bazı koşullarda bu vergiden muaf tutuluyor.


Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinden muaf olunabilmesi için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak olarak sıralanıyor.


Tek mesken şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

- Ev hanımları


Yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi..

Emlak vergisi kanunu gereğince yeni inşa edilen binalarda geçici konut muafiyeti bulunuyor. Geçici konut muafiyeti şahıslara değil, konutlara tanınmış bir muafiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ancak, her konutun yararlanması söz konusu değil. Belli başlı şartları taşıyan konutlar bu muafiyetten yararlanabiliyor. Geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, mesken (konut) olarak kullanılması ve emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekiyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Örneğin; Bayan A, 1.12.2014 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 1.1.2015 tarihinde satın almıştır. 


Dairenin 2015 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Bayan A 2016-2020 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2016 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek. Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.



Emlak vergisi ödemek için ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön