19 / 04 / 2024

Konut faizleri düşerse yeni satış rekoru gelir!

Konut faizleri düşerse yeni satış rekoru gelir!

Nisan ayında yüzde 10’dan fazla düşen konut satışı mayısta yüzde 6.4 arttı. İpotekli satışların azalmasına dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri “Konut kredi faizi düşerse satışta yeni rekor gelir” dedi.



Konut satışlarında toparlanma başladı. Nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 azalan konut satışları mayıs ayında yüzde 6.4 arttı. Ülke genelindeki konut satışı mayısta bir önceki aya göre de yüzde 8 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay 114 bin 800 konut satıldı. Konut kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle ipotekli satışların giderek azaldığını söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri, buna rağmen satışların 2015’in gerisinde kalmadığına dikkat çekti ve “2015 yılında tarihi rekor kırılmış ve 1 milyon 289 bin ev satılmıştı. Faiz düşerse yeni rekor gelir” mesajını verdi. İpotekli konut satışları, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 azalış göstererek 35 bin 423 oldu.


GÜVENLİ YATIRIM


Konut sektöründe son aylarda yaşanan durgunluğa karşın mayıs rakamlarının umut verici olduğunu dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Rakamlar gösteriyor ki konut hale güvenli yatırım aracı olarak görülüyor. Piyasada bir durgunluk da var. Bunun nedeni ise fiyat artışı ve faizler. Özellikle İstanbul’da geliştirciler lüks segmente odaklandı ve arsa fiyatları yüzünden talep olan kitleye ev üretilemiyor. Fiyatlara bir de faiz yükü eklenince sorun büyüyor. 1.15’lerdeki faiz oranında yapılacak düşüş hem konut alıcını hem de sektörü rahatlatır. Satışlar 2015’i de geçer” dedi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’a göre ise konut sektörü yılın ikinci yarısında yükselişe geçecek. Yıl genelinde inşaat sektöründe enflasyonun üzerinde büyüme beklediklerini belirten Yılmaz, yüksek konut kredi faizlerinin alıcıyı olumsuz etkilediğini ve beklemeye geçirdiğini ifade etti. Yılmaz faizlerin de bir miktar gerilemesi ile bu yıl ortalama 1 milyon 350 bin ile 1 milyon 400 bin arasında konut satışına ulaşılacağını dile getirdi.


BANKA YERİNE SENET


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışlarında mayıs ayında toparlanma evresine geçtiğini söyledi. Geçen ay satışların yüzde 10 gerilediğini hatırlatan Çelik, “Yılın ilk 5 ayını kıyaslayınca satışların aynı olduğunu görüyoruz. Ancak faiz oranları çok yüksek. Konut alıcısı ürkek olunca da inşaat şirketleri devreye giriyor ve faiz yükünü sübvanse ediyor. Şirketler bankalara komisyon vermek istemedikleri için senetle satışa yöneliyor. Ancak inşaat şirketlerinin banka gibi çalışması sağlıklı bir durum değil” dedi.



Hürriyet



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Konut kredilerine uygulanan faizlerin yüksek olması ise ipotekli konut satışlarını vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz Mayıs ayma ait konut satış istatistiklerine göre, ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 11,6 oranında azalış gösterdi. Bununla birlikte ipotekli konut satışları 35 bin 423 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 30,9 olarak gerçekleşti. 


Meydan




Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Türkiye genelinde mayıs ayında konut satışlarının yeniden yükselişe geçtiği, bu dönemde 114 bin 800 konut satıldığı bildirildi. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 8 artarken, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 6.4 artış kaydetti.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), mayıs ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre bu yılki satış grafiği, 2015 yılına paralel bir görünüm sergiliyor. 2015 yılının ilk 5 ayında toplam konut satışı 524 bin 423 olarak gerçekleşirken, bu yılın ilk 5 aylık döneminde satışlar 524 bin 612 olarak gerçekleşti. Sektörün önde gelen oyuncuları, satışların istikrarlı bir seyir sergilese de, “yüksek dönem” olarak kabul edilen eylül-ekim-kasım aylarında yeni bir rekora ulaşılabileceğine dikkati çekti. 

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Elimizde eylül-ekim-kasım gibi konut satışlarının en yüksek gerçekleştiği bir dönem var. Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek satışı yakalanmıştı. Bu yıl, o rekoru yeniden kırmayı bekliyoruz. Son zamanlarda hükümet, piyasayı hareketlendirmek için ciddi atılımlar yapıyor. Ekonomiyi destekleyen yeni modeller açıklanıyor. İkinci 6 aylık dönemde ciddi satış grafiği yakayalaycağımızı düşünüyorum” diye konuştu. 


Faizlerin freni

Konut satışları 2015’in ilk 5 aylık dönemini yakalar, hatta bir miktar da geçerken, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in üzerinde seyretmesi, satışlar önünde ciddi sorun olarak görülüyor. Nitekim ipotekli konut satışları olarak bilinen banka kredili satışlarda düşüş, bu ay da devam etti. Kredili satışlar, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 düşüşle 35 bin 423 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 30.9 oldu. Diğer konut satışları ise Türkiye genelinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.1 artarak 79 bin 377 oldu. 


Konut kredisi faiz oranlarında yüzde 1’in görülmesiyle bile satışlarda yoğun artış yaşanacağını savunan Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, gelecek aylarda daha yüksek satışlar beklediklerini kaydetti. Çetinsaya, “Biz vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak istiyoruz. İnsanlar da konut almak istiyor ama bu faiz oranlarıyla borçlanmak istemiyor. Elindeki imkanları seferber ediyor, bir de inşaat firmalarının kendi bünyelerindeki ödeme yapılandırmalarını tercih ediyor” dedi. 


Konjonktüre bağlı

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de, bir aylık sonuçlarla azalış ya da artışı değerlendirmek yerine, 5 ayın tamamına bakıldığında 2015 yılıyla benzer bir satışa ulaşıldığını, bunun da yıl sonuna dair ipuçları verdiğini söyledi. Çelik, “Yıl içinde, yine geçen yılın üzerinde seyirle gidiyor. Gelecek aylarsa tamamen genel konjonktüre bağlı. Bir sorun olmazsa, geçen yılın üzerinde büyür, ama biraz mutsuzluk olursa tam tersine bir miktar altında gerçekleşir” diye konuştu. 

‘Yabancıya satışta eylem planı şart’

Yabancılara konut satışı, bu yılın ilk beş ayında, 2015’in aynı dönemine göre yüzde 3.2 düşüşle 7 bin 835 olurken, mayıs ayında ise geçen yıla göre yüzde 18.7 azaldı ve 1.612 oldu. Geçen yıl mayıs ayında yabancılara 1.982 konut satışı gerçekleşmişti.


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali dumankaya, yabancıların konut alımının, Türkiye gibi bir ülkeye nazaran çok düşük seyrettiğini belirtirken, bunun için “seferberlik” başlatılması gerektiğini ifade etti. Dumankaya, “Niye alsın ki? Öncelikle yapacaklarımızı yapmamız lazım. Bir yol haritası lazım. Vatandaşlık izninden oturma iznine kadar pek çok düzenleme gerekli. Bir eylem planı oluşturarak, her ülkeye göre bir sistem uygulamamız gerekiyor” diye konuştu. 

Afgan ve Çinlinin iştahı arttı

Yabancıya satışların yaklaşık yarısı Irak, Kuveyt, Suudi arabistan, Afganistan vatandaşlarına yapıldı. Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satışlarına bakıldığında, Iraklıların, mayıs ayında ilk sırada yer aldığı görülüyor. Mayıs ayında konut alımlarının geçen yılın aynı ayına göre en fazla artıranlar, Afganlar oldu. Afganların aldığı konut sayısında yüzde 237.8’lik artış olurken, Çinliler’in yüzde 89.5, Ürdün vatandaşlarının alımlarının ise yüzde 23.8 arttığı görüldü. Aynı dönemde konut alımını en çok yavaşlatan yabancılar ise yüzde 45.7 ile Kazakistan vatandaşları ve yüzde 45.5’le Ruslar oldu. 


Milliyet


Bu haber Özgür Düşünce'de şöyle yer aldı:


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra, bankaların da konut kredi faiz oranlarında en az 40-50 baz puanlık faiz indirimine gideceğini öngördü. Çelik, ev almak isteyenlere birkaç hafta daha beklemelerini tavsiye etti 


Merkez Bankası (MB) geçtiğimiz hafta, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan daha indirime giderek, gecelik borç verme faizini yüzde 9'a düşürdü. Konut Geliştiricileri ve Yatınmcılan Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, son faiz indirimiyle birlikte konut kredisi oranlarında 50 baz puan indirim olacağını öngördü. 


Faiz düşüş herkesin olumlu yansımayı bekliyoruz 


DEMİR inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, Merkez k Bankası'nın faiz indirimini olumlu karşıladıklarını belirtti. 

Yapılan faiz indiriminin başta konut sektörü olmak üzere tüm sektörlere olumlu yansımasını bekleyen Hamit Demir, "Dünya ekonomilerinin stabil bir seviyeye gelmesi ile birlikte oranının daha da artması ortak beklentisi" dedi. 


İNDİRİMLER YANSIDI 

Çelik, Merkez'in indirimlerinin yavaş yavaş konut kredilerine yansımaya başladığını belirterek, şöyle devam etti: "Merkez'in marttaki 25 baz puanlık faiz indirimi konut kredilerine hiç yansımamışken nisan ayındaki Merkez'in 50 baz puanlık faiz indi- ' rimi karan konut kredilerini 20 baz puan, mayıs ayındaki 50 baz puanlık indirim ise 40 baz puan olarak yansıdı. 


YILLIK BAZDA %13,5'A GERİLER 

Bu durum son 50 baz puanlık faiz indiriminin de bankalar tarafından konut kredilerine en az 40-50 baz puan yansıtılacağını gösteriyor. 

Bu durumda 1 hafta içinde yıllıklandırılmış bazda, konut kredileri yüzde 13,5 ile 13,4 arasına gerileyebilir. Yeni ev sahibi olmak is yenler için bu bir fır sat olacaktır." 

EN FAZLA 75 BAZ PUAN DAHA İNDİRİR 

ÇELİK, mevcut küresel ve yerel ekonomik siyasi koşullar açısından bakıldığında, Merkez'in önümüzdeki temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki toplantılarda en fazla 50 ila 75 baz puan arasında bir indirim yapabileceğini vurguladı. 

Bu durumda konut kredilerinde, yıllıklandırılmış faiz oranlarının yüzde 13'ün altına inebileceğine işaret eden Çelik, aylık bazda ise yüzde 1,021,03'e kadar gerileyebileceğine dikkat çekti. 



Özgür Düşünce


Geri Dön