29 / 03 / 2024

Konut finansmanı ve konut üretimi yükselişi görecek!

Konut finansmanı ve konut üretimi yükselişi görecek!

The Boston Consulting Group'un (BCG) 'Winning in Emerging-Market Cities: 371 kent önümüzdeki dönemin en büyük potansiyel pazarları olacak. Bu dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi şehirlerimizde bulunuyor....



 The Boston Consulting Group'un (BCG) 'Winning in Emerging-Market Cities: A Guide to the World's Largest Growth Opportunity' isimli yeni raporuna göre gelişmekte olan ülkelerin 500.000 üzeri nüfusa sahip 717 büyük kenti ve gelecek 20 yılda bu nüfusa ulaşacak 371 kent önümüzdeki dönemin en büyük potansiyel pazarları olacak.

Bu dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Bursa'nın yanı sıra ülkemizin hem nüfus, hem ekonomik büyüme açısından hızla gelişen diğer kentleri Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Antalya da yer alıyor.

BCG raporuna göre:
- Dünya nüfusunun yaklaşık %37si, yani 2,6 milyar insan, bahsi geçen 'gelişmekte olan' kentlerde yaşıyor.

- 2030'da bu oranın yaklaşık %46 seviyesine gelmesi bekleniyor.

- 2005 yılında, Dünyadaki toplam Gayrisafi Milli Hasıla büyümesinin %56'sını oluşturan 'gelişmekte olan' kentler grubu, 2010 yılında bu payı %62'ye çıkartmış durumda.

- 2015 yılında küresel ekonomi büyümesinin üçte ikisi yani %67'si bu kentler tarafından oluşturulacak.

- Bu kentlerdeki 'orta sınıf' olarak adlandırılabilecek nüfus önümüzdeki 5 yıl içinde %70 oranında artacak.

- Bu gelir artışı nedeniyle 2000 senesinde dünyanın toplam özel tüketim harcamalarında %8 pay alan bu kentlerin 2015 senesinde dünyadaki özel tüketim harcamalarındaki payları %30'a ulaşacak.

- Analiz edilen 1.000 üzeri kentte daha iyi konut, ulaşım, su, kanalizasyon ve elektrik üretim / dağıtım beklentilerini gelişmiş ülke kentleri seviyelerine getirmek için 2030 yılına kadar 30 ila 40 trilyon Amerikan Dolar'ı yatırım gerekecek.

- Bu, dünyanın bahsi geçen dönemde yapacağı toplam altyapı yatırımlarının %60 ila 70'i civarına denk gelecek.

- Altyapı ihtiyacını en çok etkileyen kalem ise konut olacak; önümüzdeki 20 yılın toplam yatırım beklentisi yaklaşık 14 trilyon Amerikan Dolar'ı.

- Burada özellikle Brezilya, çin, Hindistan ve Meksika'nın özellikle metropol dışı büyük kentleri büyüme motorları olarak göze çarpıyor.

- Gelişmekte olan ülke kentlerindeki müşteriler de gelişiyor.

- Halen gelişmekte olan ülkelerin analiz edilen kentlerinde 610 milyon kişi internete bağlıyken 2015 yılında bu rakam 1,2 milyara ulaşacak.


BCG İstanbul ofisi proje yöneticisi Dorukhan Acar:

Türkiye kentleşmiş bir ülke ve nüfusun %70i kentlerde yaşıyor.

Başta İstanbul olmak üzere 4 büyük kent toplam nüfusun %45'ine ev sahipliği yapıyor.

İstanbul'u takip eden Ankara, İzmir ve Bursa'nın yanı sıra ülkemizin hem nüfus, hem ekonomik büyümesi hızlı gelişen diğer kentleri Adana, Mersin, Kayseri, Konya ve Antalya.

Bu kentlerde diğer gelişmekte olan ülke kentlerindekine benzer bir trend gözlemliyoruz.

Bu benzerliği de gelişen bir orta gelir grubu, artan bireysel gelir düzeyi, büyümekte olan kentler ve bunlarla ilintili olarak gelişmesi beklenen sağlık, konut ve tüketim sektörleri şeklinde özetlenebilir.

BCG çalışmasında, Türkiye'deki demografik gelişimle ilgili saptamalar şu şekilde:

Türkiye önümüzdeki 5 yıl için hane halkı gelir 10-25 bin Amerikan Dolar'ı aralığında olan aile sayısı 2005 yılına göre 2,5 milyon artacak. Bu artışla Türkiye'de orta gelirli aile sayısı 8,4 milyona ulaşacak.


Ülkemizde, üst gelir gruplarındaki aile sayısında da ciddi bir artış bekleniyor. Aile geliri 25 bin Amerikan Doları'ndan yüksek aile sayısı 2015 yılında yaklaşık 5,5 milyona ulaşacak.

Öngörülen gelir artışı ve kentsel gelişim İstanbul'un ana metropol olma özelliğini değiştirmeyecek ancak Batı ve Orta Anadolu'da ciddi bir nüfus artışı ve zenginleşme gerçekleşecek.

Turizm gelirleri, tarım-lojistik-dayanıklı tüketim mamulleri gibi stratejik sektörlere yapılan yatırımlar ve devletin yatırım politikaları küresel anlamda orta ölçekli kentlerimizdeki büyümeyi tetikleyecek.

Artan hane halkı gelirleri ve daha geniş orta gelir grubu bütün tüketim kalemlerinde artışı tetikleyecek ve özellikle iletişim, konut, otel-restoran-kafe, gıda ve sağlık harcamalarındaki büyüme daha da hissedilir olacak.

Bu tablo doğrultusunda özellikle konut finansmanı, konut üretimi ve ilintili yan sektörleri, telekomünikasyon, gıda, eğlence ve özel sağlık hizmetleri sektörleri daha da ön plana çıkacak.

 


Geri Dön