19 / 04 / 2024

Konut fiyatında Kocaeli, kirada İzmir lider

Konut fiyatında Kocaeli, kirada İzmir lider

Emlakendeks'in Temmuz ayı raporuna göre, konut fiyatı artışında Kocaeli, kira artışında ise İzmir ilk sırada yer aldı



Garanti Bankasının desteğiyle "reidin.com" tarafından hazırlanan Emlakendeks'in Temmuz ayı raporuna göre, Temmuz ayında Türkiye'nin 6 büyük ilindeki konut satış fiyatları ve kira değerlerinde, bir önceki aya göre artış gözlemlendi.

Geçen ay konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği kent yüzde 3,65'lik artışla Kocaeli oldu. Kocaeli'ni yüzde 1,09 ile Adana, yüzde 0,98 ile Ankara, yüzde 0,84 ile İstanbul, yüzde 0,11 ile Bursa izledi. İzmir'deki konut satış fiyatları ise yüzde 0,19 oranında geriledi.

Raporun kapsadığı 6 büyük ilde Temmuz ayındaki kira değerleri incelendiğinde,  İzmir  yüzde 1,70'lik değer artışıyla kiraların en fazla arttığı şehir oldu. İzmir'i yüzde 1,24 ile Adana, yüzde 1,20 ile İstanbul ve yüzde 0,24 ile  Ankara  takip etti. Kocaeli'ndeki kiralarda yüzde 1,48'lik düşüş yaşanırken, Bursa'daki kira değerleri yüzde 1,06 oranında geriledi.

Emlakendeks'in Temmuz raporunda, Haziran 2007-Temmuz 2009 döneminde İstanbul'daki konut satış fiyatlarıyla konut kredisi faizlerinin ilişkisi de analiz edildi. Raporda, faiz oranları ile konut satış fiyatlarının ters orantılı hareket ettiği belirtildi.

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, konuya ilişkin değerlendirmesinde, faiz oranlarının düştüğü dönemlerde konut fiyatlarının ters yönde hareket ettiğini ifade ederek, "Dolayısıyla aylık taksit tutarları, tüketicinin tahmin ettiğinden çok daha az değişiyor" ifadesini kullandı.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Kirada İzmir, konut fiyatında Kocaeli lider 
 
Garanti Bankası'nın desteğiyle ''reidin.com'' tarafından hazırlanan Emlakendeks'in temmuz ayı raporuna göre, geçen ay konut fiyatı artışında Kocaeli, kira artışında ise İzmir ilk sırada yer aldı. 
 
Rapora göre, temmuz ayında Türkiye'nin 6 büyük ilindeki konut satış fiyatları ve kira değerlerinde, bir önceki aya göre artış gözlemlendi. Geçen ay konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği kent yüzde 3,65'lik artışla Kocaeli oldu. Kira değerleri incelendiğinde, İzmir yüzde 1,70'lik değer artışıyla kiraların en fazla arttığı şehir oldu.
Zaman

Konut fiyat artışında Kocaeli ilk sırada
 
Garanti Bankası'nın desteğiyle "reidin. com'' tarafından hazırlanan Emlakendeks'in Temmuz ayı raporuna göre, geçen ay konut fiyatı artışında Kocaeli, kira artışında ise İzmir ilk sırada yer aldı. Rapora göre, Temmuz ayında Türkiye'nin 6 büyük ilindeki konut satış fiyatları ve kira değerlerinde, bir önceki aya göre artış gözlemlendi. Geçen ay konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği kent yüzde 3.65'lik artışla Kocaeli oldu.
Sabah

Faiz düşünce konut fiyatları artışa geçti

Garanti Bankası'nın Emlak endeks raporu, konut kredisi faizleri düşünce fiyatların arttığını ortaya çıkardı

Garanti Bankası'nın desteğiyle reidin.com tarafından hazırlanan Emlakendeks'in temmuz ayı raporuna göre, geçen ay konut fiyatı artışında Kocaeli, kira artışında ise İzmir ilk sırada yer aldı. Rapora göre, temmuzda Türkiye'nin 6 büyük ilindeki konut satış fiyatları ve kira değerlerinde, bir önceki aya göre artış gözlemlendi. Geçen ay konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği kent yüzde 3.65'lik artışla Kocaeli oldu. Kocaeli'ni yüzde 1.09 ile Adana, yüzde 0.98 ile Ankara, yüzde 0.84 ile İstanbul izledi. İzmir'deki konut satış fiyatları ise yüzde 0.19 geriledi. Kira değerleri incelendiğinde, İzmir yüzde 1.70'lik değer artışıyla kiraların en fazla arttığı şehir oldu.

İzmir'i yüzde 1.24 ile Adana, yüzde 1.20 ile İstanbul ve yüzde 0.24 ile Ankara izledi. Raporda, Haziran 2007-Temmuz 2009 döneminde İstanbul'daki konut satış fiyatlarıyla konut kredisi faizlerinin ilişkisi de analiz edildi ve faiz ile konut satış fiyatlarının ters orantılı olduğu belirtildi. Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, faizlerin düştüğü dönemlerde konut fiyatlarının ters yönde hareket ettiğini ifade ederek "Dolayısıyla 1 aylık taksit tutarları, tüketicinin tahmin ettiğinden çok daha az değişiyor" dedi.
Star

Kira artışında rekor İzmir'de

Temmuz ayında, Adana, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de konut satış fiyatları ve kira değerleri bir önceki aya göre arttı. Temmuz ayında konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir yüzde 3.65'lik artışla Kocaeli oldu. Kocaeli'yi yüzde 1.09 ile Adana, yüzde 0.98 ile Ankara, yüzde 0.84 ile İstanbul, yüzde 0.11 ile Bursa izledi.

İzmir'deki konut satış fiyatları ise yüzde 0.19 oranında geriledi. Garanti Bankası'nın Emlakendeks temmuz ayı raporuna göre, İzmir yüzde 1.70'lik değer artışıyla kiraların en fazla arttığı şehir oldu. İzmir'i yüzde 1.24 ile Adana, yüzde 1.20 ile İstanbul ve yüzde 0.24 ile Ankara takip etti. Kocaeli'deki kiralarda yüzde 1.48'lik düşüş yaşanırken, Bursa'daki kira değerleri yüzde 1.06 oranında geriledi.

Faiz düştü ama...
Emlakendeks'in temmuz raporunda, Haziran 2007 - Temmuz 2009 döneminde, İstanbul'daki konut satış fiyatlarıyla konut kredisi faizlerinin ilişkisi de analiz edildi. Buna göre, faiz oranları ile konut satış fiyatlarının ters orantılı hareket ettiği görüldü. En çok konut kredisi kullandıran beş bankanın, 60 ay vadeli konut kredilerinin faiz oranları ortalaması, Ocak 2008'de en düşük seviye olan yüzde 1.24'e gerilediğinde, bunun yansıması olarak Mart 2008'de İstanbul'daki satılık konutların metrekare fiyatları en yüksek seviye olan 1.475 TL/m²'ye ulaştı. Aynı dönemde konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1.89 ile en yüksek değere ulaştığı Kasım 2008'in ardından, Şubat 2009'da fiyatlar 1.155 TL/m²'ye kadar geriledi. Temmuz 2009'da ise konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.36'ya inmesi sonucunda, İstanbul'daki konut satış fiyatları 1.198 TL/m² olarak gerçekleşti.

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven "Faiz oranlarının düştüğü dönemlerde konut fiyatları ters yönde hareket ediyor, yani artıyor. Dolayısıyla aylık taksit tutarları tüketicinin tahmin ettiğinden çok daha az değişiyor" dedi.
Taraf


Geri Dön