18 / 04 / 2024

Konut fiyatları yüzde 17 arttı!

Konut fiyatları yüzde 17 arttı!

İnşaat malzemeleri satışı geçen seneye göre bu yıl yüzde 5 azaldı. Merkez Bankası verilerine göre müteahhitler fiyat artışlarını yüzde 17 oranında konut fiyatlarına yansıttı ve konut fiyatları da arttı.



İnşaat malzemeleri satışı geçen seneye göre bu yıl yüzde 5 azaldı. Bunda inşaat malzemelerinin fiyatının ortalama yüzde 40 civarında yükselmesinin payı bulunuyor.


Merkez Bankası verilerine göre müteahhitler fiyat artışlarını yüzde 17 oranında konut fiyatlarına yansıttı. Bu Türkiye ortalamasına göre 100 metrekarelik bir evin fiyatının 21 bin lira yükseldiği anlamına geliyor.

 

Merkez Bankası’nın Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) verilerine göre ülkede konut fiyatları şubat sonu itibarıyla geçen yıl aynı döneme kıyasla  yüzde 17 arttı. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar ise Şubat 2014’te ortalama 1.325 lira iken, bu yıl şubatta 1.537 liraya yükseldi. Bu, ortalama 100 metrekarelik bir evin geçen yıl şubata göre 21 bin lira pahalılandığı anlamına geliyor. Müteahhitlerin inşa ettikleri evi, yüzde 20’ye yakın zamla satmaya başlamasını uzmanlar, emtia fiyatlarındaki artışa, sektörün dışa bağımlılığına ve döviz kurundaki gelişmelere bağlıyor. Buna rağmen ocakta düşen konut satışlarının şubat ve martta artmasını ise yabancıların ve beklentilerini ertelemeyen tüketicilerin talebiyle açıklıyor. Nitekim martta Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 artarak 116 bin 30 adede çıktı. Ancak bunun 54 bin 359’u ikinci el konut satışından oluştu. Sıfır konutlara olan talebi ise yabancı talebinin ayakta tuttuğu tahmin ediliyor. Nitekim martta markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 39’u yabancı yatırımcılara yapıldı. Geçen ay ‘ipotekli satış’ olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise sert bir yükseliş kaydederek yüzde 85,2 artışla 45.315 adet olarak gerçekleşti. Konut satışları ocak-mart döneminde yüzde 15 artışla 297,218 adet; ipotekli satışlar da yüzde 43 artışla 115.445 adede ulaştı. Konut fiyatları, sektörün araştırma şirketlerinden Reidin’in ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin ortaklaşa açıkladığı ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ raporuna göre, 2014’te önceki yıla oranla yüzde 8 civarında artmıştı. Sektörün girdilerindeki maliyetin bu rakamın çok üzerinde arttığını, bıçağın kemiğe dayandığını kaydeden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Mesela inşaat malzemelerinin fiyatı son bir yılda yüzde 35-40 civarında arttı. Özellikle merkezi lokasyondaki arsa fiyatlarının da yüksek oluşu erişilebilir konut üretimini zorlaştırıyor.” açıklamasında bulunmuştu. Özyurtlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise maliyetlerdeki artışı ‘vahim’ şeklinde nitelemiş ve “Enflasyon yüzde 9-10 ama bizim maliyet artışları yüzde 40’a dayandı. Başta çimento, demir olmak üzere malzeme maliyetleri yüzde 35-40 oranında arttı.” demişti.


Yeni Hakkari Gazetesi


Geri Dön