29 / 03 / 2024

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Konut fiyatları yüzde 20 arttı!

Sürekli artan konut fiyatları tasarruflarına güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor. Konut fiyatlarındaki yıllık artışının yüzde 20’leri bulması vatandaşların yastık altındaki altınları satıp konuta yatırmasında neden oluyor



Aralık 2014 Emlak Endeksi sonuçlarına göre Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 20’yi bulurken, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2 bin 459 lira olarak yansıdı. Kiralık konutların ortalama metrekare fiyatının 16 lira ortalamasında olduğu Türkiye’de amortisman (geri dönüş) süresi ise 13 yıl oldu. İstanbul’da konut fiyatlarında artış sürüyor. Emlak Endeksi’ne göre İstanbul’da, satılık konutlarda metrekare ortalaması 3 bin 191 liraya kadar çıktı. Kiralık evlerin metrekare ortalaması ise 20 lirayı buldu. Amortisman süresinin 13 yıl ortalamasında olduğu İstanbul’da son bir ayda fiyatı en çok artan ilçe Arnavutköy. İlçede metrekare fiyatları yüzde 7.1 artarken, ikinci sırayı yüzde 5 artışla Başakşehir aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 4.2 artışla Küçükçekmece var. Ankara’da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bir yılda yüzde 15 oranında artış gösterdi. Satılık metrekare fiyat ortalamasının bin 500 lira olduğu Ankara’da, kiralık evlerde ise ortalama fiyat 8 lira. Amortisman süresinin 16 yıl olduğu ilde değeri en çok artan ilçeler sıralamasında ilk sırada Gölbaşı var. İlçede satılık konut fiyatları son bir ayda yüzde 4.4, ikinci sıradaki Pursaklar’da yüzde 3.2 yükseldi. Üçüncü sırada yer alan Etimesgut’ta ise son bir aylık artış yüzde 2.7 ortalamasında. 



İzmir’de konut fiyatları yüzde 12 arttı


 İzmir’de bulunan satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bir yılda yüzde 12 artarak bin 808 liraya ulaştı. Kiralık konutlarda ortalama fiyat ise yüzde 11 arttı ve metrekaresi 8 liraya ulaştı. İlde amortisman süresi ise 18 yıl olarak göze çarpıyor. İzmir’in son bir ayda en çok değerlenen ilçeleri arasında ilk sırayı yüzde 5.8 artışla Foça alıyor. Balçova’da ise artış yüzde 5.6 olarak dikkat çekiyor. Üçüncü sırada ise yüzde 4.6 artışla Menderes var. Antalya’da ise son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 23 arttı ve metrekaresi bin 435 lira oldu. Kiralık konutlara bakıldığında artış yüzde 25, metrekare ortalama fiyat ise 8 lira. Amortisman süresinin 15 yıl olarak belirlendiği Antalya’da fiyatı son bir ayda artan ilçeler sıralamasında, Alanya yüzde 2.2 ile ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaki Kepez’de ise fiyatlar yüzde 1.2, üçüncü sıradaki Döşemealtı’nda yüzde 0.9 artış gösterdi. Bursa’da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bin 182 lira. Son bir yıllık yükseliş ise yüzde 6.



Yastık altı altınlar konuta yöneldi


Yatırım denilince akıllara ilk gelen araçlardan altın, geçtiğimiz dönem sert düşüşler sonrası yatırımcısının gözünü korkuttu. Öyle ki 1.5 yıl önce 77 liraya kadar düşen, daha sonra uzun süreler 80-85 lira bandında seyreden altının gram fiyatı geçen yıl Mart ortalarındaki 98 lira seviyesine gelince sarraflar altınlarını bozdurmak isteyenlerin akınına uğradı. Yatırımını nakte çevirenlerin ise uzun vadede diğer yatırım araçlarına göre daha çok tercih edilen gayrimenkule yöneldikleri gözlemleniyor. 


Yeni Mesaj


Geri Dön