28 / 03 / 2024

Konut fiyatlarında artış olmadan konuta yazılın!

Konut fiyatlarında artış olmadan konuta yazılın!

Küresel ekonomideki belirsizliklerin dolardaki yükselişi tetiklemesi üzerine inşaat temsilcilerinden yatırım mesajı geldi. İnşaatçılar, ev sahibi olmak isteyenlerin kur artışının maliyetlere yansımadan bir konuta yazılması önerisinde bulundu.



Dolar kurunda son dönemde yaşanan artışın konut fiyatlarına zam olarak yansıması beklenirken, sektör paydaşlarından, ev almayı planlayan vatandaşlara fiyatlar zamlanmadan harekete geçmeleri tavsiyesi geldi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin tamamına yakını yerli üretim olduğu için döviz fiyatlarındaki artışın gayrimenkul üretim ve satışına etkisinin dolaylı olduğunu belirterek, “Dövizde son zamanlarda yaşanan artışın gayrimenkul üzerindeki dolaylı etkisi yüzde 4'ü geçmemektedir” dedi.


FİYAT ARTMADAN


Beklentilerin kasım sonrası sarktığını, bunun da zam dalgasının etkisini yitirmesine neden olduğuna işaret eden Durbakayım, "Bunun da yatırımcı ve ihtiyaç sahiplerine alım için önemli bir fırsat yarattığını düşünüyoruz.”


Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan da kurdaki artışın fiyatlara henüz yansımadığını, ancak kısa vadede bir artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Uyan, şöyle devam etti:”Kurdaki artışın fiyatlara yansımamış olması yatırımcı açısından çok büyük bir fırsat. Konut edinmeyi planlayanlar açısından fiyatlar zamlanmadan karar alıp yatırım yapılması gereken bir dönem içindeyiz. Bugün konut alanlar fiyatlar arttığında kurdaki artıştan da kar etmiş olacaklar."


Dövizi olan gayrimenkule yatırsın


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise “Kurdaki yükseliş nedeniyle üretim maliyetlerinin artacak olması gayrimenkul fiyatlarına zam olarak eninde sonunda yansıyacaktır, maliyetleri içeride eritebilmemiz artık mümkün gözükmemektedir” dedi. Konut edinmeyi düşünen kişilere fiyatlar artmadan alım yapmalarını öneren Demir, fiyatların önümüzdeki dönemde artacağını söyledi. Yatırımcılara çağrıda bulunan Demir, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşların alım kararlarını bu dönemde netleştirmeleri kendilerine kazanç olarak dönecektir. Aynı ürünü sadece geç karar vererek neden daha pahalı bir fiyattan alasınız ki? Özellikle elinde döviz bulunan yatırımcıların hiç düşünmeden gayrimenkule yatırım yapmalarını öneririm.


Meydan


Geri Dön