19 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında yükselme kaçınılmaz!

Konut fiyatlarında yükselme kaçınılmaz!

Erdoğan hükümetinin en başarılı hizmetlerinden birisi olan insanların rüyalarını süsleyen konutlardan edinebilmeleri artık hayal oluyor...



Faizlerin düşmesi sayesinde uygun halen gelen banka kredileriyle, ellerindeki birikimlerini birleştiren orta gelir grubundakiler, başta  TOKİ  olmak üzere inşaat firmalarının art arda devreye soktuğu konut projelerinden ev sahibi olmaya başlamıştı. İnsanlar kira öder gibi konut kredisi taksitlerini ödeyerek kendi evlerinde oturmaya başlamışlardı.

Başbakan Erdoğan, insanların ev sahibi olmaları için TOKİ"ye özel yetki ve görevler verdi. Bir gerçeği kabul etmek gerekir ki TOKİ, lüks konut üretiminden sağladığı finansmanla dar ve orta gelir gruplarını ev sahibi yapma konusunda başarılı hizmetler verdi. Bu hizmetleri de devam ediyor.

Özel inşaat firmaları da neredeyse TOKİ ile rekabet edercesine bir taraftan lüks konutlar üretirken, diğer taraftan da ucuz konut projeleri devreye soktu. Birçok kişi yıllardır özlemini çektiği eve sahip oldu.

Fakat görünen o ki; ucuz konut artık hayal oluyor. çünkü konut üretimindeki temel girdilerin fiyatlarına olağanüstü zamlar geldi. Başta demir ve çimento olmak üzere temel girdi fiyatları 1 ay içinde yüzde 25 civarında artmaya başladı. Demir fiyatlarındaki artışı anlamak mümkün. Dünya demir piyasalarında meydana gelen fiyat artışı yanında, döviz fiyatlarındaki hareketlilik ülkemizde de demir fiyatlarını yükseltiyor.

Öte yandan, inşaat maliyetine önemli ölçüde etki eden bir diğer temel girdi ise œhazır beton fiyatlarındaki aşırı yükseliştir. Hazır betonun ham maddesi çimento, kum ve çakıl. Bunlardan hangisinin fiyatı arttı ki Marmara Bölgesi hazır beton üreticileri Aralık ayında metreküpü 66 TL"ye satılan hazır betonun metreküp fiyatını ocak ayının ilk haftasında 80-85 TL"ye çıkarıverdi. İddialar o ki, bu fiyatlar nisan ayında daha da artacak. Peki hazır betonun hangi temel girdisinin fiyatı bu ölçüde arttı. Hazır betonculara bakılırsa, çimentocular fiyatlarını artırmış, onlar da mecburen artırmak zorunda kalmış. Bu ne kadar inandırıcı

Rekabet Kurulu"nu, Marmara Bölgesi hazır beton üreticilerinin anlaşarak birlikte fiyat belirledikleri ve Rekabet Kanunu"nun 4.maddesi ile 6. maddesindeki ˜hakim durumun kötüye kullanılması" suçunu işleyerek fahiş fiyat artışı uyguladıkları konusunda uyardım.

Rekabet Kurulu başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı gönderdiği yazıda; özetle, çimento ve hazır beton üreticilerinin rekabet ihlallerinin ne yazık ki var olduğunu kabul ediyor ve bu sektörü œsabıkalı olarak nitelendiriyor. Gündemlerinde sürekli bu sektörün soruşturmaları olduğunu söylüyor. Gündeme getirdiğim Marmara Bölgesi hazır beton üreticilerinin ocak ayı fiyat belirlemeleri hakkında da Rekabet Kurulu, ˜bu firmalar ile ilgili yürüttüğümüz ön araştırma vardı, yeni bitti. Sektör rekabet hukukunu iyi bildiği için ortada kanıt bırakmıyor. Biz de delil bulamadığımız için ön araştırmayı soruşturmaya dönüştüremiyoruz" diyor.

Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kaldırımcı çok haklı. Sektör ile ilgili birçok soruşturma açıyor ve cezalarla biten kararlar veriyor. Ancak sektörün aşırı karlar karşısında vereceği ceza caydırıcı olmuyor. Bu nedenle rekabet ihlalinden vazgeçmiyorlar. Rekabet ihlallerine büyük cezalar verildiğinde bu huylarından vazgeçerler. İddia ediyorum. Rekabet Kurulu uzmanları bir sabah Marmara hazır beton üreticilerinin kapısına dayanıp evraklarını incelerse, aralıkta 66 TL"ye sattıkları hazır betonu, ocak ayında 80-85 TL"ye sattıklarını görecekler. Üstelik hazır betoncuların hepsi birlikte. Bu kadar aşırı zam ve aynı anda fiyat artışı tesadüf mü

Sektörün umudu Başbakan Erdoğan"da

En büyük istihdam yaratan konut sektörünün önüne çıkan bu maliyet artışı engelini ancak Başbakan Erdoğan çözebilir. çünkü konu Başbakan Erdoğan"ın üzerinde önemle durduğu iki hususla ilgili. Birincisi, istihdam yaratan sektör durma noktasında. İkincisi, dar gelirlilerin hayal ettikleri ucuz ev projeleri askıya alınmak üzere. Sebebi de gayet basit. Sayıları bir elin parmakları kadar olan hazır beton üreticilerinin aralarında anlaşarak rekabeti ihlal ederek fahiş fiyatla hazır beton satmaları. Nedense bu sektöre dur diyen yok. Herkes bu konuda kayıtsız kalıyor. İnşaatçılar tepkili de olsa, daha önce belirlediği fiyatlarla sattıkları konutları yapmak için bu fahiş fiyatlarla mal almaktan başka çareleri yok. Ancak yeni projelerini rafa kaldırıyorlar. Sektörün umudu Başbakan Erdoğan"ın bu konuda atacağı adımda.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön