28 / 03 / 2024

Konut geliştiriciler İstanbul'a geliyor!

 Konut geliştiriciler İstanbul'a geliyor!

Öncelikle İstanbul, Yalova ve Bursa’yı hedefleyen Arap konut geliştiricileri kolları sıvadı. Türk konut geliştiricileri bundan etkilenir mi?




Arapların İstanbul’a yoğun konut alma ilgisi, Arap konut geliştiricilerin iştahını kabarttı. Buradaki pastayı gören Arap işadamları İstanbul’da arsa arayışında. Kendi projelerini yapacaklar..


Arapların yaşadıkları evlerin özellikleri Türkiye yapılan konutlardan farklı. Evler daha büyük, banyo sayısı fazla ve ferah evleri tercih ediyorlar. Deniz gören, altında alışveriş merkezi olan, içinde camisi veya mescidi olan, nargile salonları olan kısacası Arapların günlük sosyal yaşamlarına hitap eden projeler üretecekler.


Aslında Anadolu’nun köy evleri de büyük ve daha yaşanabilir evlerdi. İki katlı, her odada banyo görevi görecek duş alma yeri, altında hayvanını barındırdığı ahırı, geniş misafir odası, evin önünde uzanan “çardak” ismi verilen ve üzerinde genelde üzüm asmaları olan oturma alanları ile Anadolu evlerinin konforu vardı. Şehirlerde ise Osmanlının paşa konakları vardı. Oldukça geniş ve çok odalı evlerdi. 


Çölde çadırlarda yaşayan Araplar geniş evleri Osmanlı paşalarında gördüler. Ve petrol ile de zenginleşince hayatlarına Osmanlı paşalarının konakları, Osmanlı padişahlarının sarayları gibi sarayları soktular. 


Osmanlı paşaları gibi geniş evlerde oturan Araplara, İstanbul’da üretilen konutlar hitap etmiyor. Bu nedenle Arap konut geliştiriciler kendilerine özel mimari proje ile geliyorlar. Ürettikleri konutları Araplara satacaklar. 


İstanbul’da 5000 konut yapıp bunu da Körfez ülkelerinde pazarlayacaklarını söyleyen Dubai firması bir yatırımcı ile uzunca  bir sohbet yaptık.  İstanbul’daki konutların kendi hedef müşterilerine hitap etmediğini ve  geliştirecekleri konutları Arapların alışık olduğu “faizsiz kredi” ile satacaklarını söyledi. 


İspanya konut sektörünün 2000 yılından başlayan ve 2010 yılına kadar devam eden hızlı  satış sürecinde konut satıcıları da genelde Avrupa kökenli şirketlerdi. Bu şirketler Arap ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve ABD’deki satış ofislerinde İspanya’dan konut sattılar. Alıcılar İspanya’ya gitmeden de konut aldılar.  Satışı yapanlar ağırlıklı Londra merkezli şirketlerdi. Araplar bu süreci iyi izledikleri için şimdi satışı da kendileri yapacaklar. 


Türkiye’de de benzer bir süreç yaşanacak gibi görünüyor. İstanbul konut geliştirici şirketlerin yeni projelerinde bu durumu göz önüne alması gerekir. Bu nedenle Araplarla ortak konut geliştirme projeleri avantajlı olabilir. Bu süreçte İstanbul’da arsa geliştiren şirketlerin önemi ve değeri de artacak. İstanbul’un her köşesindeki arsalar altın değerinde olacak. 

Arap konut geliştiriciler İstanbul arsaları peşinden koşarken, kentsel dönüşüm projelerini de yakından izliyorlar. Ayrıca İstanbul’da yarım kalmış veya maddi sıkıntıya girmiş konut geliştirici şirketler ile işbirliği arayışındalar. Bazı yatırımcı Arap şirketleri de “hasılat paylaşımı” ile arsa sahibi ile ortaklık arayışındalar. Arsa sahibi arsasını koyacak, kendileri ise konutları yapacak ve satacaklar. 


Arap konut geliştirici şirketler, Asya ve Afrika kökenli konut alıcı ve ticari konuta yatırımcı olabilecek müşterileri  daha İstanbul’a gelmeden kendi ülkelerinde yakalayıp,  satış yapmanın peşinde…  


Araplara satış yapmayı düşünen Türk konut geliştirici şirketler bu durumu göz önüne alarak satış stratejilerini gözden geçirmeliler.


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com




Geri Dön