26 / 04 / 2024

Konut hesabı, tasarruf anlamında çok önemli bir uygulama!

Konut hesabı, tasarruf anlamında çok önemli bir uygulama!

Konut hesabı, çeyiz hesabı gibi düzenlemelerin tasarruf alışkanlığını, tasarruf kültürünü artırmayı amaçladığını vurgulayan Şimşek, tasarrufların artırılması, israfın engellenmesinin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus olduğunu kaydetti.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Başbakanımız, bu sene için kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair bize ev ödevi verdi. Yani fuzuli harcama yapılmayacak tam aksine tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak." dedi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenlenen "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Tanıtım Toplantısı",  Ankara  JW Marriott Hotel'de yapıldı.


Şimşek, burada yaptığı konuşmada  yapısal değişim süreci sayesinde Türkiye'nin sınıf atladığını söyledi.


Küresel krizle dünya ekonomilerinin bir anlamda düşük büyüme tuzağına girdiğini anlatan Şimşek, Çin'de katıldığı G-20 toplantılarında da bütün çabaların dünya ekonomisinin bu düşük büyüme tuzağından çıkartılmasına yönelik olduğunu gördüklerini ifade etti.


Bunun en önemli motorunun da yapısal reformlar olacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye'de de büyümenin sürdürülmesi için ilave çaba ve reformlar gerektiğine işaret etti. Şimşek, "Şu anda Türkiye ikinci bir 10 yıllık çıkış döneminin arifesinde diye düşünüyorum." dedi.


Gerçekleştirilen seçimlerin ardından uzun süreli perspektiflerle Türkiye'de güçlü reform hamlelerinin yapıldığını anımsatan Şimşek, bu çerçevede yapısal reformlarda önemli ilerlemeler sağladıklarına işaret etti.


- "Kaldığımız yerden yolumuza devam edeceğiz"

Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) düzenlenen darbe girişimine de değinen Şimşek, "Darbe girişimi milletle, Cumhurbaşkanımız liderliğinde püskürtüldü. O geride kaldı. Kaldığımız yerden güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.


Türkiye'de Ar-Ge'ye yönelik ciddi reformların yapıldığını ifade eden Şimşek, bu noktada kar marjı yüksek ürün üretilmesine yönelik çabaları güçlü şekilde desteklediklerini belirtti. 


Bu kapsamda önemli adımlar atıldığını, ancak bunların tek başına yeterli olmadığını dile getiren Şimşek, "Bir girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ekosisteminin oluşturulması lazım. Bu yönde de çok önemli adımlar attık. Son birkaç yıl içinde girişim sermayesinden tutun, melek yatırımcı uygulamasına kadar birçok noktada ekosistemi oluşturmaya yönelik güçlü adımlar attık. Türkiye aslında şu anda, birkaç husus hariç Ar-Ge, inovasyona dayalı yüksek büyüme döneminin arifesinde." şeklinde konuştu.


- "İş aleminin üzerindeki yükleri azaltan adımlar atıldı"

İş gücü piyasasına yönelik çalışmalarda da büyük bir başarı hikayesi olduğunu anlatan Şimşek, adaletin zamanında tecelli etmesinin hem iş dünyası hem de vatandaşlar açısından büyük önem taşıdığını, bu noktada yargı alanında da önemli reform çalışmaları yapıldığını kaydetti.


Darbe girişiminin ardından yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketinin Meclis'te kabul edildiğini belirten Şimşek, bu çerçevede iş aleminin üzerindeki yükleri azaltan, şirket kurma ve tasfiyesini kolaylaştıran önemli adımlar atıldığını söyledi.


Şimşek, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında Türkiye'nin 55'inci sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Fena bir yer değil, ama arzuladığımız bir nokta da değil." değerlendirmesinde bulundu.


Eğitime erişimde büyük başarı olduğunu, ancak eğitimde kalitede kat edilmesi gereken mesafe olduğunu ve özel sektörün payının artırılması gerektiğini vurgulayan Şimşek,  "Endüstri 4.0'a hazırlık yapmamız lazım. Bu da insan kaynağının insan stokunun kalitesi ile ilişkilidir." dedi.


Çok entegre güçlü bir stratejiyle birçok alanda reformları hayata geçirdiklerini, Türkiye'nin kamu maliyesinde de başarılı olduğunu anımsatan Şimşek, "Bunu kalıcı hale getirmek, mali sürdürülebilirliği sağlamak açısından gelirlerin kalitesini artırmak lazım. İşte bunun için Gelir Vergisi Reformu, vergi mükelleflerinin haklarını daha da genişletmek, vergide tahsilatta, kayıt dışılıkla mücadelede bu konuda etkinliği sağlamak için Vergi Usul Kanunu... Bütün bu çalışmalar ya hazır ya Meclis'te. İnşallah bu noktada da önümüzdeki aylarda ilerleme sağlanacak." şeklinde konuştu.


- Kurala dayalı imar uygulamaları hayata geçecek

 Türkiye'de şeffaflığın artması için kurala dayalı imar uygulamalarının da çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "İnşallah kurala dayalı imar uygulamalarıyla ilgili çalışmalar önümüzdeki dönemde hayata geçecektir." dedi.


Türkiye'nin en önemli yapısal sorunlarından birinin düşük yurt içi tasarruf oranı olduğuna dikkati çeken Şimşek, geçen sene Türkiye’de tasarrufların milli gelire oranının yüzde 15,6 olduğunu belirtti.


Hangi kriterlere bakılırsa bakılsın Türkiye'nin yurt içi tasarruf oranının düşük olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:


"Türkiye gelişmekte olan bir ülke, yatırım, büyüme iştahı güçlü. Fakat bu yatırımları büyümeyi finanse edecek kadar kenara para koymuyoruz. O zaman cari açık ortaya çıkıyor. O zaman yurt dışı tasarruflara ihtiyacımız var, biz yurt dışı risk iştahına o çerçevede kırılgan hale geliyoruz. Yani yurt dışı tasarruflara bağımlılıktan dolayı bu bir kırılganlık haline gelir. Bugün yapmaya çalıştığımız Türkiye’de yurt içi tasarrufları artırarak ülkemizin yatırımlarını kendi öz kaynaklarımızla finanse ederek kalkınmamızı çok daha güçlü bir zemine oturtmak için çaba içindeyiz. Futbolda olduğu gibi aslında ekonomide de hepimiz ahkam kesiyoruz, ama tasarruf noktasında, finansal okur yazarlık konusunda belli ki daha kat edeceğimiz mesafe var."


-"Kamuda fuzuli harcama yapılmayacak"

Hanehalkı tasarrufunu artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "Ben inanıyorum ki otomatik BES’e otomatik katılım reformuyla önümüzdeki 10 yıl içinde en az ilave 100 milyar liralık daha fazla birikim olacak. Bu, yatırıma, Türkiye’nin kalkınmasına gidecek. Tasarruf eden kazanacak." ifadesini kullandı.


Konut hesabı, çeyiz hesabı gibi düzenlemelerin tasarruf alışkanlığını, tasarruf kültürünü artırmayı amaçladığını vurgulayan Şimşek, tasarrufların artırılması, israfın engellenmesinin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus olduğunu kaydetti.


- "Başbakanımızın talimatı tasarruf"

Devlette de aynı seferberlik anlayışının olduğunu bildiren Şimşek, şöyle devam etti:


"Başbakanımız, bu sene için kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair bize ev ödevi verdi. Bizden istiyor ki ‘Kim ne kadar harcamaları kısacak, getirin.'  Özellikle cari harcamaları. Yani fuzuli harcama yapılmayacak tam aksine tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak. Dolayısıyla bizim modelimiz şu, devlet kendisine çeki düzen vermeye, evini düzene koymaya devam edecek. Başbakanımızın talimatı bu, tasarruf. Vatandaşımız tabi ki tasarruf alışkanlıkları kazanacak, bu inisiyatiflerle, çok güçlü devlet teşviki ile hanehalkı tasarrufları da artacak. Şirketlerimiz de reformlar sayesinde inşallah karlılığını, tasarruflarını artıracak."


Şimşek, konut hesabının da tasarruf anlamında çok önemli bir uygulama, ilk defa konut alacaklar açısından önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.


Konuşmaların ardından Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve Hazine Müsteşarı Osman Çelik, konut hesabı uygulaması kapsamında ilk hesap açtıranlara, hesap cüzdanlarını verdi.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Konut Hesabı ve Devlet Katkısı tanıtım toplantısında konuşan Şimşek, dünya ekonomilerinin bir anlamda düşük büyüme tuzağına girdiğini, tüm çabaların, bu tuzaktan çıkmaya yönelik olduğunu belirtti. Şimşek, bunun en önemli motorunun da yapısal reformlar olacağını kaydederken, seçimler sonrası yapılan güçlü reform hamlelerini de hatırlatarak, “Türkiye’yi yüksek büyüme patikasına oturtmak için ilave reform çabası gerekiyor. Şu anda Türkiye, ikinci bir 10 yıllık çıkış döneminin arifesinde diye düşünüyorum” dedi. 



Marjı yüksek ürün


Türkiye’de Ar-Ge’ye yönelik ciddi reformların yapıldığını, kar marjı yüksek ürün üretilmesine yönelik çabaları güçlü şekilde desteklediklerini belirten Şimşek, ancak bunların tek başına yeterli olmadığını dile getirdi. Şimşek, “Bir girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ekosisteminin oluşturulması lazım. Bu yönde de çok önemli adımlar attık. Son birkaç yıl içinde girişim sermayesinden tutun, melek yatırımcı uygulamasına kadar birçok noktada ekosistemi oluşturmaya yönelik güçlü adımlar attık. Türkiye aslında şu anda, birkaç husus hariç Ar-Ge, inovasyona dayalı yüksek büyüme döneminin arifesinde” ifadesini kullandı.


Darbe girişiminin püskürtüldüğünü, bunun geride kaldığını da vurgulayan Şimşek, “O geride kaldı. Kaldığımız yerden güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu. 


Ev ödevi tasarruf


Türkiye’de tasarruf oranlarının dünya genelinden düşük olduğunu hatırlatan belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Geçen yıl Türkiye’de tasarruf oranı milli gelire göre hesaplandığında yüzde 15.6’ydı. Dünya genelinde bu oran yüzde 25. Özel sektör tasarrufları 2000’li yılların başlarından bu yana yüzde 20’lerden 11’lere düştü. Çünkü belirsizlikler azaldı” dedi.


Türkiye’de bireysel tasarrufları artırmak için Bireysel emeklilik Sistemi (BES) düzenlemesinin önemine değinen Şimşek, “BES’te katılımcı sayısı ikiye, birikim miktarı üçe katlandı. Ağustostaki BES’e otomatik katılım reformuyla önümüzdeki 10 yıl içinde ilave 100 milyar lira birikim bekliyoruz” diye konuştu.


Şimşek, tasarrufların artırılması, israfın engellenmesinin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus olduğunu kaydederken, Başbakan Binali Yıldırım’ın bütün bakanlara kamuda tasarruf talimatını verdiğini de belirtti. Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Başbakanımız hepimize ev ödevi verdi. Fuzuli harcama yapılmayacak, tam aksine tasarrufla ülke güçlü şekilde ileriye taşınacak. Devlet kendisine çeki düzen vermeye, tasarruf etmeye devam edecek. Çok güçlü teşviklerle hane halkı tasarrufu da artırılacak. konut hesabı da konut alacakların tasarrufu için güçlü bir katkı. Devlet güçlü bir katkı verecek.” 


‘Konut Hesabı büyümeye katkı verecek’


Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Konut Hesabı ve devlet katkısının, Türkiye’nin büyümesine olumlu katkıda bulunacağını düşündüklerini söyledi. 


Aydın, dünyanın bugünlerdeki en büyük sorunu olan büyümenin başlıca koşulunun tasarruf olduğunu belirtirken, “Projenin devlet kaynaklarının güçlendirilmesi için ciddi kaynaklar sağlayacağını ümit ediyoruz ve Türkiye’nin büyümesine olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Bankacılık sektörüne de değinen Aydın, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası piyasaların açılmasının ciddi bir risk olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:


“Türkiye bu riski satın aldı. Biz o günden sonra pazarın çalışıyor olması için ciddi gayret gösteriyoruz, bu gayreti göstermeye de devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yaptıklarımızın, yapacaklarımızın teminatı olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Türk bankacılığı güçlüdür, disiplinlidir, sağlıklıdır ama küçüktür. İnşallah bu tasarruflarla daha çok kredi verebilme, Türkiye’nin daha çok büyümesine katkı sağlama, bundan elde edeceğimiz karlarla öz kaynağı güçlendirme ve bu ülkenin daha çok büyümesine katkı vermek için elimizden geleni yapacağız.” 


Milliyet


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısı’ toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bakanlık olarak ‘doğum yardımı uygulaması’ da başlattıklarını belirterek, “Doğum yardımının kardeşi olarak gördüğümüz bir projemiz daha var. O da ‘çeyiz hesabı uygulaması’. Bu proje ile yuva kurmak, evlenmek isteyen gençlerimizin, vatandaşlarımızın destekçisi olmak istedik” dedi. Ailelerin barınma ihtiyaçlarını desteklemek, konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak amacıyla projeler geliştirdiklerini kaydeden Kaya ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısı’ projesiyle vatandaşları, gençleri tasarruf yapmaya, geleceklerini planlamaya teşvik ettiklerini kaydeti. Kaya “26 Ağustos 2016 tarihinde başlayan Konut Hesabı  projesi kapsamında açılan hesap sayısı bugün itibariyle bini geçmiş durumda” dedi.


10 YILDA 100 MİLYAR TL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek BES’e katılım reformuyla 10 yıl içinde 100 milyar liralık birikim sağlanacağını söyledi. TBB Başkanı Aydın ise projenin devlet kaynaklarının güçlendirilmesi için ciddi kaynaklar sağlayacağını ümit ettiğini belirterek “Türkiye’nin büyümesine olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.


Star



Geri Dön