26 / 04 / 2024

Konut imarlı arsada işyeri ruhsatı alınır mı?

Konut imarlı arsada işyeri ruhsatı alınır mı?

Üzerine yapı yapılmasına izin verilen arsa türüne imarlı arsa deniyor. Ancak arsalar, Ticaret alanı, Ticaret+Konut, Turizm+Ticaret, Turizm+Ticaret+Konut gibi kategorilere ayrılıyor. Peki, konut imarlı arsada işyeri ruhsatı alınır mı?



Konut imarlı arsada işyeri ruhsatı alınır mı?

Normal olarak belediyelerin imar yapılaşma şartlarına göre ticaret alanlarında kalan arsalara komple iş yeri yapılabilirken ticaret+konut arsalarında sadece Zemin Kat dükkan olarak geçiyor  ve üst katları konut olarak inşa edilmesi gerekiyor. 


Ticaret+Konut imar sahası içerisinde zemin katları muhakkak iş yeri olarak göstermekle yükümlü olunuyor.  Proje çizdirilirken zemin katlar ofis iş yeri olarak gözükmeli ve belediyeden bu şekilde onaylatıp İş yeri ruhsatı almanız gerekiyor. 


Şayet iş yeri olarak kullanılmayacak bir konumda ise projede yine iş yeri olarak ruhsatlandırılıp mevcut durumda konut olarak kullanma şansınız bulunuyor. Fakat böyle bir durumda iyeri ile konut arasındaki elektrik,su,doğalgaz gibi kullandığınız ihtiyaçlar işyerinde yaklaşık yüzde 20-30 gibi bir fazla fatura ödemek zorunda kalıyorsunuz. Peki, konut imarlı arsada işyeri ruhsatı alınır mı?


Arsanızın önündeki yol durumu ileride size ticaret yapabilme potansiyelini sağladığınızı düşünüyorsanız ve zemin katı konut yerine iş yeri yapmayı düşünüyorsanız tek sorgulamanız gereken durum arsanın önündeki yol genişliğini 10 metre ve üzeri olması gerekiyor. Yol genişliği 10 metrenin altında olan arsaların zemin katlarını dükkan olarak kullanılamıyor. 


Ticari imarlı arsaya neler inşa edilebilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön