19 / 04 / 2024

Konut inşaatları ağır kamyonlara olan talebi arttırdı!

Konut inşaatları ağır kamyonlara olan talebi arttırdı!

Konut inşaatları ve altyapı projelerindeki büyüme, ağır kamyonlara olan talebi de arttırdı. Üreticiler araçlar için eylüle sıra veriyor. İlk üç ayda kamyon pazarı yüzde 176 büyüyerek 9 bin 712 adede çıktı, üretim ise yüzde 207 artarak 7 bin 452 adede yüks



Geçen yıl otomobil ve hafif ticaride rekor satışa ulaşan Türkiye, bu yıl da ağır kamyon satışlarında rekora doğru gidiyor. 16 ton ve üzeri kamyonda sıra eylül ayına kadar uzarken, bu yılki satış beklentisi 40 bin adete ulaştı. İlk üç ayda kamyon pazarı yüzde 176 büyüyerek 9 bin 712 adede çıktı, üretim ise yüzde 207 artarak 7 bin 452 adede yükseldi.

Üretim 5 kat yükseldi
2008'den beri krizin etkisiyle dibe vuran kamyon satışları özellikle inşaat sektöründeki hareketlenmeyle adeta patladı. Yurt genelindeki konut, baraj, yol, altyapı projeleriyle birlikte ulusal ve uluslar arası nakliyenin de ivmelenmesiyle showroom'larda satılacak kamyon kalmadı. Ford Otosan, Mercedes Benz Türk AŞ, Karsan (Renault Trucks'a üretiyor); BMC gibi üreticiler tam kapasite çalışıp talebe cevap vermeye çalışırken MAN, DAF, Scania giib markalar da ithalatla talebe cevap vermeye çalışıyor. Ancak bugün bir çekici veya ağır karrîyon isteyene aynı otomobil markalarındaki gibi ağustos veya eylül ayına kadar teslimat süresi veriliyor.

Ford Kamyon Satış Operasyon

ları Müdürü Emrah Duman üretim ve satış adetlerini ilk 3 ayda geçen yıla oranla 5 katın üzerine çıkardıklarını kaydederek ihracatlarının da yüzde 40 arttığını belirtti. Bu yıl sonu kamyon satışlarının 37-40 bin adetlerde oluşmasını öngördüklerini kaydeden Duman bunun 2010'a göre yüzde 60 büyüme anlamına geldiğini dile getirdi. Kamyon alımlarında 2 yıl ertelenen talebin devreye girdiğine işaret eden Duman, "Ülkemizin mevcut durumu bir şantiye sahası gibi. Yeni otoyol, baraj, köprü ve benzeri altyapı projelerinin artarak devam etmesi çekicinin yanı sıra inşaat kamyonu segmentinde de ciddi bir büyüme beklentisi yaratıyor" dedi. Lojistik sektörünün de artan işlerle birlikte araç yenilediğine dikkat çeken Duman bu yıl hedeflerinin pazardan yüzde 25 pay almak olduğunu vurguladı.
Radikal/MEHMET ALİ KANTARCI


Geri Dön