29 / 03 / 2024

Konut iskan ruhsatı ne zaman alınır?

Konut iskan ruhsatı ne zaman alınır?

Konut iskan ruhsatı Belediyenin imar birimlerinden konutun oturulabilir olduğunu ortaya koyuyor. Peki, konut iskan ruhsatı ne zaman alınır?




Konut iskan ruhsatı ne zaman alınır?

İskan ruhsatı alınabilmesi için  inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru yapması gerekmekiyor. 


Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek belirliyor. 


Belediyelerin İmar birimlerinden alınan bu ruhsat binanın oturulabilir olduğunu; kişilerin can ve mal güvenliği açısından sakıncası olmadığını ortaya koyuyor.


İskan ruhsatını mülk sahibinin inşaat çalışmaları bittikten sonra alması gerekiyor. İnşaat çalışmaları tamamlanmayan; mimari projesinde belirtildiği gibi inşa edilmeyen yapıya iskan ruhsatı verilmiyor. 


İskan izni verilmeyen yapılarda, oturum yasal olarak başlanmıyor. İçinde oturanlar için risk teşkil eden bu yapılar ayrıca kişilerin bazı haklardan yararlanmasını da engelliyor.


İskan ruhsatı bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.


Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor.


İskan belgesiz daire alınır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön