23 / 04 / 2024

Konut KDV'si yüzde 1'den 18'e çıkacak!

 Konut KDV'si yüzde 1'den 18'e çıkacak!

Konut satışlarında uygulanan KDV sistemi yenileniyor. Arsa rayiç bedelinin dikkate alınacağı yer sistemde, lüks, orta ve sosyal konutlardan farklı oranda KDV alınacak



Konut 150 metrekarede küçük olsa bile lüks ise KDV'si yüzde 1 'den 18'e çıkacak. Bu durum fiyatları yüzde 17 artıracak


Arsa bedeli baz alınacak

Konutta Katma Değer Vergisi (KDV) sistemi değişiyor. Artık 150 metrekareden küçük de olsa lüks konuttan yüzde 18 KDV alınacak. KDV sosyal konutlarda yüzde 1-3 arasında uygulanacak. Maliye’nin hazırladığı yeni tasarıda konuttaki KDV’nin belirlenmesinde arsa rayiç bedelleri baz alınacak. Buna göre; arsasının bedeli yüksek olan konutlar lüks sayılacak. Bu konutlar 150 metrekareden küçük de olsa yüzde 18 KDV’ye tabi olacak. Bu durum, KDV’yi inşaat firması üstlenmeyeceği için konut fiyatlarını yüzde 17 artıracak.


Maketten eve ek vergi yok

Yeni sistemde, sosyal konutlardan yüzde 1, orta sınıf konutlardan yüzde 8, lüks konutlardan ise yüzde 18 KDV tahsil edilecek. Halen devam eden projelerden konut alanlar evleri lüks olsa da ek vergi ödemeyecek. Torba yasada yer alan hükümlerle, konutta yeni KDV uygulaması 1 Haziran 2012’den sonra yapılan konutlar için geçerli olacak. Düzenleme yürürlüğe girmeden önce ruhsat alman yapılarda, eski sistem uygulanacak. 1 Haziran’dan önce maket üzerinden alman konutlar lüks olsa bile yüzde 1 KDV ödenecek.


Bir yanlışlıktan dönüyoruz

Maliye’den bir yetkili durumu şöyle özetledi: Son dönemde yapılan projelere bakıyoruz. Mesela Zorlu Center’m metrekaresi 9 bin ile 18 bin dolar arasında. Ancak evlerin büyüklüğü 100 metrekare. Burada bir daireye 1.5 milyon dolar ödeniyor ama KDV’si yüzde 1. Çünkü daha önce lüksün tanımı büyüklüğe göre yapılmış. O yüzden de ‘150 metrekarenin üzerindeki konutlardan yüzde 18 KDV alınır’ denmiş. Bu yanlıştan dönüyoruz. Yanlıştan dönmek için de lüks projelerin durumunu incelememiz gerekti.

Posta



Geri Dön