26 / 04 / 2024

Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Konut ve işyeri kiralamalarında kira artışı farklı şekilde yapılıyor. Konut kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde enflasyon oranlarına göre artış yapılıyor. İşte konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015...



Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Konut ve işyeri kiralamalarında kira artışı farklı şekilde yapılıyor. Konut kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde enflasyon oranlarına göre artış yapılıyor.


Ancak işyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede hangi kira artış oranı belirtilmişse, o oranda zam yapılıyor.


Ancak konut kira artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, bugün açıklanan verilere göre konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015 nasıl yapılır?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Konut kira artış oranı hesaplaması nda bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mayıs ayında yüzde 4,80 oranında konut kiracısına zam yapılabilecek.


Örneğin, kira bedelinizin 900 TL olduğunu düşünelim. Yeni kira döneminde yüzde 4,80 TL'lik artış ile yeni kira bedeliniz 943,2 TL olacaktır.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön