28 / 03 / 2024

Konut kira artış oranı Kasım 2014!

Konut kira artış oranı Kasım 2014!

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, konutta kira artış hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranları kullanılıyor. İşte 3 Aralık'ta açıklanan konut kira artış oranı Kasım 2014..



Konut kira artış oranı Kasım 2014!

Konut kiralamalarında, kira döneminin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, konutta kira artış hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranları kullanılıyor.


Bilindiği üzere kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Konut kira artış hesabında, ÜFE oranarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. 


Aralık'ta açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kasım 2014 verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,97 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Buna göre konutta kiracıya en fazla yüzde 8,36 oranında zam yapılacak.



Enflasyon oranları Kasım 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön