19 / 04 / 2024

Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Geçtiğimiz sene bir ev kiraladığınızı ve Nisan ayı itibarıyla kira sözleşme döneminizin yenilendiğini düşünelim. Bu durumda kiraya ne kadar zam yapılacak? İşte konut kira artış oranı Nisan 2015...



Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Mesken ihtiyacınız için bir ev kiraladığınızı ve Nisan ayı itibarıyla kira sözleşme döneminizin yenilendiğini düşünelim.


Bu durumda, ev sahibi yeni kira döneminde kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Konut kira artış oranı Nisan 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Nisan ayında kiracıya yüzde 3.41 oranında zam yapılacak.


Kira zam hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3.41

Zam bedei: 34,1 TL

Zamlı kira bedeli: 1034,1 TL



Enflasyon oranları Mart 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön