26 / 04 / 2024

Konut kira artışı 2015!

Konut kira artışı 2015!

Taşınmaz mal kiralama sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki, konut kira artışı neye göre yapılır? İşte konut kira artışı 2015 hesaplama formülü..



Konut kira artışı 2015!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Bu sözleşme, süreli olarak yapılabildiği gibi belirli bir süre belirtmeksizin de yapılabiliyor. Kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedeli de yenileniyor.


Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.  


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere konut kira artışı ÜFE oranlarına göre yapılıyor. Örneğin, 3 Mart'ta açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 oranında gösterdi. Buna göre 2015 Mart ayında kira bedeli yüzde 3,10 oranında arttırılabilecek.



İşyeri kira artış oranı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön